Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jagodowa polana ----

Karmie jedna piersia czy beda jakies tego skutki :( ? Prosze o odp.

Polecane posty

Gość Jagodowa polana ----

Witam, mam takie cos ze od jakiegos czasu czyli odkad wprowadzilam 3 mies.synkowi sztuczne mleko dokarmiam go tylko jedna piersia , druga wogole nic a nic. A powod jest taki ze od zawsze mialam lewa piers nieco wieksza i jak zaczela mi sie laktacja to ta lewa stawala sie o wiele wieksza od prawej i wydawac by sie moglo ze w niej jest wiecej mleka. Ale i tak karmilam na zmiane. Od kiedy wprowadzilam karmienie modyfikowanym mlekiem i troche naturalnie piersia, jakos tak czesciej zaczelam go przystawac wlasnie do tej lewej i po 2 dniach on juz nie chcial chwycic tej prawej piersi. Jakby mu mleko nie smakowalo czy co... Problem mam teraz taki ze dalej go karmie tylko ta lewa co spowodowalo ze MAM NIESYMETRYCZNE PIERSI. I to widac golym okiem. Wogole po 3h ta lewa piers jest olbrzymia od mleka a prawa jest bez zmian tak jakbym nia nie karmila not at all.I moje pytanie jest takie czy jak mi sie skonczy laktacja to ta lewa piers karmiaca wroci do normy i bedzie taka jak prawa? Czy moze powinnam sie spiac i dac mu jednak ta prawa piers na sile? Co mi radzicie?

Gość klara;((((
możliwe, że wyrośnie ci trzecia na plecach :O

Gość Jagodowa polana--
Czyli mimo ze ta piers lewa zawsze mialam ciut wieksza i przy aktualnym karmieniu tylko nia,to po laktacji moze byc dwa rozmiary mniejsza? Ja nosilam przed ciaza rozmiar miedzy a i b, (takie bardziej B niz A) -czyli z tego wynika ze lewa bede miec w rozmiarze 0 a prawa dalej w B? Radzicie mi zaczac karmic rowniez ta prawa? Czy moze sie nic nie stanie? A jak synek nie bedzie chcial juz tej prawej piersi? Bo w sumie to juz pare razy probowalam mu ja dac, to sie wiercil, krecil plakal i kapitulowalam. I chyba juz jest za pozno. Pozatym nawet jak karmilam dwiema cycami na zmiane to ta lewa tez caly czas byla wieksza od prawej i czesciej wiec go do niej przystawialam.

Mój synek też preferował jedną pierś, mimo to starałam się go przystawiać też do drugiej. Ale przy niej się denerwował, było w niej o wiele mniej mleka. Jak karmiłam to widac było różnice w wielkosi piersi. Karmiłam 18 m-cy. Jak przestałam to wszystko wróciło do normy. Piersi nie były ani mniejsze ani wieksze, nosiłam rozmiar tak jak przed ciążą. Nie mam dużych piersi i w ciąży tez nie były ogromne, obyło sie bez rozstępów itp, nadal sa ładne i jędrne :)

Gość Jagodowa polana --
Jako autorka zapytania po minionym czasie chcialabym sie odniesc do tematu ktory zalozylam.Aktualnie moj syn ma juz ponad rok, skonczylam go karmic piersia jak mial 7 miesiecy, w tym prawie druga polowe czasu karmilam go tylko jedna piersia. Po zatrzymaniu laktacji, uzywana piers wrocila do normy, i jest taka sama jak przed ciaza, i taka sama jak druga piers (ta nieczynna) Podsumowujac nie ma zadnych konsekwencji tego ze karmilam syna przez 3 mies tylko jedna piersia. Moze kogos to zainteresuje, moze ma podobny problem. Pozdrawiam serdecznie:)

Gość gość
karmie suna jedna piersia odkad skonczyl pol roku. umilowal prawa piers obecnie.ma 2.8roczku piersi jedna miseczka male B druga ta aktywna ok C. mala juz nie produkuje mleka a druga nadal jestem na etapie odstawienia od piersi. boje sie efekktu koncowego.czy roznica zostanie miedzy piersiami

Ja w sumie karmiłam tylko pół roku i to na zmianę, raz jedna raz druga pierś. Ostatni miesiąc jakoś upodobał sobie lewą i niestety skutki są, nie duże ale ja jednak widzę różnicę że lewa jest większa pierś.

Gość gość
u mnie tak było po pierwszym dziecku i ta co częściej karmiłam została większa, po latach urodziłam drugie dziecko i znów karmię więcej lewą i cały czas jest większa,jakby tam było więcej gruczołów mlecznych a ta prawa kiepsko wygląda, teoretycznie powinno być odwrotnie. Dodam, że karmię ponad rok i mam ustabilizowaną laktację,więc mleko nie produkuję się na zapas.

Gość plecak izo
Sądzę, że tę jedna będziesz nosić na plecach.

Gość moja babcia karmila moja mame
Tylko z jednej piersi,bo z drugiej jakos mama nie chciala ssac i trwalo to ponad 2 lata. Potem piersi miala takiej samej wielkosci,az do dzis :P

Gość gość
Karm na zmianę albo karm jedną a drugą opróżniaj inaczej - laktatorem lub ręcznie. Jeśli będziesz karmić tylko jedną, potem będą się różniły wielkością i wyglądem. Miałam to samo i żałuję teraz, że nie wytrwałam. Są 2 rozmiary różnicy. A najlepiej do 6 mies karm tylko piersią. Może maluszkowi jest łatwiej pić ze smoczka i oduczył się ciągnąć "niewygodną" pierś. Powodzenia.

Gość u nas tak
jesteś na początku mlecznej drogi, piersi teraz są poddawane największemu obciążeniu i może zostać różnica między nimi. Spróbuj przystawiać do tej "gorszej" jak dziecko nie będzie mocno zmęczone i wygłodniałe, jak będzie pobudzana i mleka będzie więcej to i dziecko chętnie będzie z niej jadło. Około 3 miesiąca laktacja normuje się i wtedy obie piersi nie powinny być nabrzmiałe, bo mleko będzie produkowane na bieżąco chyba że będą długie nieregularne przerwy.

Gość gość
Ja karmilam moja corke 18 mies. Odkad skonczyla 6 mies.mialam coraz mniej mleka w lewej piersi i nie chciala z niej pic. Wiec prawie rok karmilam ja prawa piersia. Roznica miedzy piersiami byla ale korygowalam to dwoma wkladkami do biustonosza. Teraz nie karmie kilka miesiecy i moje piersi sa rownej wielkosci choc bardzo sie balam ze prawa bedzie wieksza. Widocznie zalezy to od czlowieka. U mnie nie widac roznicy.

Gość uspokojona
Chciałam tylko podziękować autorce postu, bo mam taki sam problem i bardzo się martwiłam, a ona mnie uspokoiła :) na domiar tego, jeszcze kliknełam "zgłoś" niechcący!!! przepraszam!!! ale i tak pozdrawiam i dziękuję

Gość Oss

Mam podobny problem z tym, ze karmie tylko prawą. Właściwi od samego początku, bo w lewej mam wklesly sutek, którego dziecko nie potrafiło złapać. Pózniej były próby z nakładkami, obie piersi nabrzmiałe niesamowicie, dziecko ssało, ale z lewej nadal nic. Po prostu coś było zatkane lub była konieczność większej siły ssania. Laktator nie działał na lewej. Było sporo cierpienia jak pokarm nachodzil a nie udało sie go odciągnąć zadnym sposobem, masaże, nic. I tak sie poddałam... zostałam ostatecznie z lewa malutka (na szczescie samoistnie sie wyciszyła, co na początku mnie ucieszyło, bo nie cierpiałam juz) i prawa pewnie 2 rozmiary większa. To co napisała autorka wątku daje nadzieje! A karmie dopiero 7 tygodni :( i powoli dokarmiam butelka z odciągnięty mlekiem i juz tez modyfikowanym. Trzymam kciuki za inne jednostronne mamy :)