Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

już nie pomarańczka

Adaptacja strychu

Polecane posty

Witam :) Tak więc na wstępie parę słów co do mojej obecnej sytuacji :) Jestem 39-letnią matką 14-letniego chłopaka rozwodzącą się z mężem. Do podziału mamy mieszkanie , 49 m2 oraz działkę o powierzchni ok. 900m2. Z tego co wyliczyłam dostanę jakieś 100 tysięcy. Zamierzam wprowadzić się do mojego taty, który posiada dom. Jednorodzinny domek, w mieście. Jest tam strych, ale niezaadaptowany. Chciałabym zrobić sobie na strychu swoje małe mieszkanko około 40-50m2. Nie mam za bardzo orientacji co do tego jakie czynności należy wykonać, żeby dało się tam mieszkać ;) W każdym bądź razie nie ma tam nic, więc trzeba podwyższyć dach, doprowadzić całą instalację itp. I teraz mam pytanie, czy koszty zrobienia tego będą bardzo duże? Chodzi mi o stan developerski, czyli nie licząc kosztów umeblowania, malowania ścian itp. No i czy jest możliwość, żeby ten sam dach po prostu podnieść, nie zamieniając go na inny ? Liczę na waszą pomoc ;) Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi na ten temat ;)

Gość kafelkarnia
nie można podnieść dachu nie rozbierając go. Z dachem to jest tak, że aby go podnieść, będzie trzeba go rozebrać, a złożenie go na nowo/idealnie/ ze starych belek będzie niemożliwe. Jak rozbiorą dach to moga spojrzeć co można wykorzystać jeszcze raz, pewnie belki można, trochę będziesz musiała dokupic nowych, plus łaty jeśli to dachówka. a poszycie z czego jest dachówka? blacha? a moze papa lub gont? na nowo trzeba będzie położyć membranę lub folię /mniej funkcjonalne Ja adaptuję obecnie strych, pow. 60m2, ocieplenie 30cm wełna płyty twarde +rigipsy na stelażach +nowa podłoga + robocizna =40 tys. u mnie ty musisz doliczyć do tego koszt przestawienia dachu w skrócie-wszystko zależy w jakim stanie jest więźba /drewno konstrukcji dachu/ i jakie jest poszycie /jeśli to dachówka to łatwo można przełożyć. no i kto będzie robił to /i ZA ILE? moze jakaś złota rączka w rodzinei albo bracia są do pomocy???

Gość kafelkarnia
i oczywiście obowiazuje cię projekt budowlany ale o tym pewnie już wiesz

kafelkarnia, a koszty doprowadzenia wszystkich instalacji są wliczone w te 40 tys? szczerze powiedziawszy to nie wiem jaki to dach :s niestety nie mam żadnej złotej rączki w rodzinie, a szkoda :( A jak myślicie, 100 tysięcy starczy mi na to, żeby to wszystko zrobić? Tzn. chodzi mi o adaptację strychu (ew. podniesienie dachu) oraz wszystkie podłogi, ściany, umelbowanie. Kurcze, trochę to skomplikowane :( Może ktoś jeszcze się wypowie?

Gość kredytobiorca
podaj wymiary domu i jaka jest dachówka, czy blacha jakie jest aktualne poszycie? jakie jest ogrzewanie w domu ojca jaka jest powierzchnia strychu.

Gość kredytobiorca
jaka jest wysokość strychu aktualnie i czy skosy sa duże? i czy do skosów mozna podejśc czy schylasz sie ? jaki kształt ma dach - koperta, łamany na 2 połowy?

Dom ma około 80 m2, ale nie wiem czy strych jest na całości domu, czy tylko na kawałku. Prawdę powiedziawszy to nigdy nie byłam na poddaszu :O. Wiem, że tata wymieniał dach niedawno, więc pewnie to będzie dachówka. Dlatego pytam tylko o cenę orientacyjną :) A ogrzewanie, tzn?

Gość gość
ja znalazlam na swoim strychu cala tone makulatury - oddalam ja tu www.pphuorion.pl :) naprawde warto robic takie rzeczy

Gość Jacek67
Przy adaptaacji trzeba zadbac o dobrą izolacje latem a to może zapewnic dachówka ceramicmzna i dobra izolacja. Oba rozwiązania znajdziesz w ofercie Braas.

Gość Gragik77
Jeżeli o to chodzi to warto zadbac o odpowiednie pokrcie dachu oraz izolację, dlatego według mnie dachowka ceramiczna oraz izolacja nakrokwiowa DivoDamm Pro Braas ograniczająca mostki cieplne jest super opcją.

Gość Darek998
Jeżeli chcesz odpowiednio zagospodarować poddasze to warto wybrać dachówkę i odpowiednią izolacje nakrokwiową np. Divodamm Pro Braas

Gość Dajan55
Tutaj pamiętaj o odpowiedniej izolacji ze swojej strony jeżeli dach jest pokryty dachówką polecam ( izolację nakrokwiową DivoDamm, membranę Divoroll) pozwoli Ci to zachować dużo lepszą izolację cieplną przy dachu ze spadkiem gdzie na łączeniach są spore straty :)

Gość Darek881
Jeżeli chcesz zadbać również o adaptację poddasza to musisz wybrać dobrej jakości izolację, pokrycie dachowe oraz membrany. W naszym przypadku nie było z tym problemów ponieważ mamy pełny dach z jednej fachowej ręki, czyli Braas.