Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cholerajasna87

Czy to robaki u tak malego dziecka???

Polecane posty

Gość cholerajasna87

witam. chcialabym dowiedziedziec sie czegos na temat tego paskudztwa od doswiadczonych juz mam w tym temacie. Moja do tad spokojna corka stala sie od 2 miesiecy jakas nadpobudliwa, potrafi budzic sie z placzem nad ranem, nie ma w ogole apetytu, przy zmianie pieluszki drapie sie po odbytku i jest lekko taka jakby blada ( pomimo slonca ) na buzi. Po mojej obserwacji kupki nie stwierdzam by bylo tam widac jakies pasozyty. Od poczatku maja chodzimy na plac zabaw z cora. Ma ona 18 miesiecy. Czy pomimo tego, ze w kale nie widac tych pasozytow moga one jednak byc? Miala tak ktoras mama? Badanie kału niestety jest ciezkie poniewaz corka ma problemy typu: zaparcia i na ogol zalatwia sie pod wieczor (okolo 20) i ma okolo 2-3dni przerwy. Wiec ciezko mi bedzie doniesc to :(

Gość cholerajasna87
owiski raczej wykluczam bo jako male dziecko 2 razy podlapalam ze szkoly je i wiem ze je widac normalnie itp.

Gość Robakaaaa
Ja u mojego syna od 3 dni obserwuję nagły zanik apetytu, kompletnie nic nie chce, potrafi całe dnie siedzieć o tak zwanym "suchym pysku", podczas gdy jeszcze kilka dni temu zjadał normalne 5 pełnych posiłków. Raz wczoraj zdarzyła się mu rzadkawa kupa.Też zastanawiałam się czy to nie jakieś pasożyty, może lamblie ? Tyle że my poszliśmy do lekarza i jesteśmy na etapiebadania krwi i moczu.

Gość Robakaaaa
Od jakiegoś tygodnia były już dziwne objawy z tym apetytem, bo np, coraz mniej wypijał wieczorem mleka, albo odmówił zjedzenia obiadu. A teraz przeistoczyło się to w odmawianie każdego posiłku.

Gość mogą być robaki
gołym okiem w kale nic nie zobaczysz, cysty, jaja są za małe. no można zobaczyc owsiki ale w tedy to znaczy ze jest bardzo duża robaczyca. w ciemno się nie odrobacza bo po co niepotrzebnie truć malucha. musisz zaniesc kał do badania i to kilka razy bo cieżko trafić kiedy będą te jaja. na owsiki test plasterkowy jest bardziej wiarygodny.próbki mozesz spokojnie trzymać w lodówce, nic się nie stanie.

Gość o matko?
"po odbytku" ??? :O

Gość Robakaaaa
Też zastanawiam się nad tym badaniem kału w kierunku pasożytów, słyszałaś o lambliozie ?

Gość mogą być robaki
ale pamiętajcie że badanie trzeba zrobić kilka razy. jaja pasożytó są wydalane cyklicznie co kilka tygodni i bardzo trudno trafić

Gość cholerajasna87
nie o tym nie slyszalam ? A co to za pasozyty? Co do badania owsikow - test plasterkowy - jak sie go wykonuje? Bo ja slyszalas tylko o badaniu kalu i zaskoczylas mnie:) Ile godzin mozna przetrzymywac w lodowce probki do badania?

Gość Robakaaaa
Lamblie to są pasożyty niewidoczne gołym okiem i mogą dawac też takie objawy jak brak apetytu, biegunka, bladość, anemia, nadpobudliwość. Lamblie to pasożyty bardzo często występujące u dzieci, ale bardziej u przedszkolaków, ale mówią, że dzieci, które mają kontakt z piaskownicami, jakims brudem, mogą połknąć łatwo cystę lamblii.Też niby wykrywa się je w kale.

Gość mogą być robaki
test plasterkowy, nie robiłam ale czytałam że bardziej wiarygodny. po prostu rano po obudzeniu, bez podmywania dziecka trzeba przykleić do odbytu kawałek taśmy klejącej i potem nakleic na szkiełko mikroskopowe. chodzi o to ze cholery owsiki wychodzą w nocy i składają jaja na skórze przy odbycie.szkiełka można kupić na allegro ale hurtowo cała paczkę, ale są tanie

Gość cholerajasna87
moja ma wszystkie objawy , ktore wymienilas oprocz biegunki - bo ma wzrecz odwrotnie zaparcia. musze sie za to zabrac koniecznie zrobie te test plasterkowe na poczatek az wylapie . zapomnialam dodac jeszcze jeden wazny objaw- zgrzyta czesto zebami

Gość cholerajasna87
dzieki dziewczyny za rade zaraz poszukam tych szkielek. Moim zdaniem to 80%, ze cos cora ma:( wiecej nie chodze na te place zabaw :/

Gość mogą być robaki
spytaj w labie czy robią te testy plasterkowe i ile można trzymać w lodówce. zgrzytanie zębami to podobno też objaw robaczycy ale nie wiem dlaczego. ciekawe co ma jedno wspólnego z drugim. ja robiłam badania tu. polecane dobre laboratorium w warszawie. próbki się wysyła kurierem z całej polski. http://www.laboratoriumfelix.com/laboratorium,s,18.html

Gość cholerajasna87
dziekuje - skorzystam na pewno . co do objawow i zgrzytania zebami to tez mnie to zastanawia ;) Ale nie dojdzie sie... A co do tych testow jeszcze pytanie mam- wykonywac je mam kilka dni czy jednorazowo wystarczy? Bo skoro co 2 tyg skladaja jajeczka to wnioskuje ze musze od dnia w ktorym zaczne 2 tyg je robic? w aptece takie testy mozna kupic?

Gość gość
Proponuj***adania laboratoryjne, to najlepsze źródło wiedzy. Ja swoją przebadałam i w porę podałam pyrantelum, dzięki temu wiem, że pasożyty zostały pokonane.