Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kierunek austria

CHCĘ WYJECHAĆ! Czy łatwo nauczyć się JĘZYKA NIEMIECKEIGO?

Polecane posty

Gość kierunek austria

nie znam ani jednego slowka w tym jezyku. Umiem angielski. Chcialabym sie zapytac jak najlepiej zabrac sie za nauke jezyka niemieckiego i jak dlugo trzeba sie uczyc aby swobodnie sie dogadywac w tym jezyku.

Gość o wilku mowa
;) też przerabiam niemiecki i hiszpański jednocześnie :)

Gość kierunek austria
I jak Ci idzie?:-) uczysz sie sama? Ja planuje za jakis rok lub 1,5 wyjechac do Austrii do pracy. Chcialabym sie nauczyc jezyka niemieckiego zeby moc sie porozumiewać. Czy to trudny jezyk??

Gość milusiaaaaaaa
tez mam ochote zwiac z tego kraju bo nie mm pracy juz 3 rok. ucze sie niemieckiego z kursu pawlikowskiej"blondynka na jezykach.niemiecki". ucze sie calych zwrotow na pamiec

Długo. Uczyłam się 7 lat i nic nie umiem...Teraz znowu zaczęłam niemiecki od miesiąca i męczę go porządnie... ale na dogadanie się jeszcze przynajmniej 2-3 lata, przypadki, rodzajniki;/. A angielski idzie mi świetnie...4 lata nauki i rozmawiam swobodnie z anglikami, pisze trochę po angielsku i przygotowuję się powoli do CAE.

Gość kierunek austria
milusia chyba uczenie sie całych zwrotów to nie ejst najlepszy pomysł. Ja chce sie nauczyc sporo słówek i podstawowych czasów zeby móc w miare swobodnie romzmawiać. Ja za rok koncze szkołe fryzjerską, chcialbym stad wyjechac bo mam juz dosc zycia za 1300 zł/mc :-( Mam tam ciotkę ktora mam nadziję pomoże na samym początku. Ona sama wyjecahla po 40-tce i juz jest tak ustawiona ze szok:-(

Gość kierunek austria
sesiii czyli niemiecki trudniejszy od angielskiego??? angielski znam ale do angli sie nie wybieram bo nie warto

Gość milusiaaaaaaa
ale wlasnie jak ucze sie calych zwrotow to zapamietuje te konstrukcje i potem tylko slowka wymieniam i powstaja nowe zdania. to sa wlasnie takie zdania i slowka przydatne w codziennym zyciu typu w sklepie u lekarza pogoda itp itd angielskiego uczylam sie wlasnie od gramatyki i efekt znam wszystkie czasy ale czysto teoretycznie. za to kompletnie nie umiem mowic :-(

Gość milusiaaaaaaa
wiadomo ze oprocz zdan ucze sie slowek ale nie rozbieram gramatyki na czesci pierwsze bo to nie ma sensu. male dzieci ucza sie jezyka ojczystego a o gramatyce nie mjaa zielonego pojecia

Gość kierunek austria
milusiaaa a ty gdzie sie wybierasz? masz tam kogos zeby Ci na pocztaku pomogl?? Moja ciostka nie umiala jezyka a mimo to jej sie udalo. Ale ja nie chce jechac bez znajomosci jezyka bo to strasznie stresujace. Musze sie nauczyc tak zeby cokolwiek rozumiec i sie w miare dogadywać.

Gość milusiaaaaaaa
nie mam nikogo. mloda tez nie jestem bo mam 35 lat. i nawet nie wiem co bym tam mogla robic. co robi Twoja siostra i ciocia? ja mam jeszcze program komputerowy do nauki niemiecki-mowisz i rozumiesz. takie podstawy ale dosc fafajny bo podstawowe slownictwo jest

Gość milusiaaaaaaa
aha tylko ciocia pojechala . cos zle przeczytalam bo myslam ze siostra tez ;-)

Gość niemiecki jest trudny jak
cholera 🖐️

Gość kierunek austria
moja ciotka była ok 40-tki jak wyjechała. Nie miala tu meza ani dzieci wiec nie miala nic do stracenia. Tam pracowala jako manicurzystka a teraz ma wlasna firmę i to po 5 latach pobytu tam.

Gość kierunek austria
naprawde to tak trudny jezyk?:-((( kurcze ale mnie dobiłas..

Gość kierunek austria
Druga ciotka wyjechała po 50-tce do Hiszpani i tez sobie tam zycie ulozyła takze wiek tu nie ma nic do rzeczy:-) ja mam 30 lat i tez sie nie rpzejmuję, bo tylko w polsce jest tak ze po 30tce to trzeba już sie powoli za trumna rozglądać hehe

Gość Latwo Ghh
Ja skonczylam germanistyke I powiem tak Niemieckiego trudno sie nauczyc z poczatku, skomplikowana odmiana, czasy, nieregularna odmiana Ale potem idzie coraz lepidj wszystko ma sens

Gość kierunek austria
Latwo Ghh a powiedz jak sie go najlepiej uczyc??czy samemu da radę??czy trzeba zapisac sie na jakis kurs?? Czy po roku nauki coś już bede w stanie sie porozumiec??

po roku nauki porozumieć sie po niemiecku, i to w Austrii z ich dialektem?? Oszalałaś chyba :D Jedź na żywioł. To najlepsza mobilizacja. Przynajmniej u mnie zadziałała ;)

Gość kierunek austria
malinowa odwazna jesteś:-) Kurcze ja jakos sobie nie wyobrazam jechac do kraju gdzie nie bede rozumiec ani słowka. Poza tym jak mam tam pracowac to wypada sie nauczyć podstaw tego jezyka

może powiem tak, uczyłam się niemca 3 lata w liceum i zapewniam Cię ,że w zderzeniu z żywym językiem to tak jakbyś nic nie umiała a nauczycielkę miałam godną szacunku, naprawdę. Więc przez pierwsze 2 tyg rozmawiałam tylko po ang ale potem nie było rady, musiałam się nauczyć od nowa ,że tak powiem. Podstawy miałam i owszem ale ja nawet nie wiedziałam co do mnie mówią bo na Bawarii wylądowałam :D Stres najlepszym nauczycielem za granicą, no i gdy sytuacja dana wymaga żebyś się języka nauczyła.

Gość kierunek austria
malinowa wiem ze czesto zderzenie z jezykiem pokazuje nam jak malo umiemy. To co wyuczymy sie w szkole to ma niewiele wspolnego z rzeczywistym jezykiem. A powiedz Ty tam pojechalas do pracy? Znalazlas prace bez dobrej znajomosci jezyka?

Gość hallo Leute
ja wkrótce wyjeżdżam do Niemiec na stałe.. język znam podstawy a uczę się sama z książek mam różne kursy nagrania itd oglądam też niemieckie programy specjalnie załozyłam antenę do tego :-) Piszę też smsy po niemiecku do rodziny w Niemczech dlatego żeby więcej załapać języka,nie jest łatwo ale daję radę :-)

Gość kierunek austria
hallo Leute a Ty wyjezdzasz tam do pracy? Ile masz lat, co bedziesz tam porabiac? Dzioewczyny ja mysle o kursach ESKK ponoc sa bardzo dobre...ktoras z was z nich korzystała???Nie stac mnie rpzy moich zarobkach na kurs tradycyjny w szkole jezykowej dlatego musze sobie poradzic jakos sama w tej kwestii:-)

przyjechalam do niemiec jak mialam 14 lat .... ciezko bylo sie nauczyc , natomiasto po jakis 3 latach juz gadalam dobrze. Moj maz mieszka tu dopiero 3 lata i gada oki, ale dobrej gramatyki to niema Moja szfagierka zas jest tu dopiero rok i dobrze mowi i pisze zalezy od czlowieka wszystko !!

Gość lemain
chyba uczenie sie całych zwrotów to nie ejst najlepszy pomysł. Ja chce sie nauczyc sporo słówek i podstawowych czasów zeby móc w miare swobodnie romzmawiać. Widac, ze nie masz pojecia o prawdziwej znajomosci jezyka. Wlasnie uczenie sie calych zdan, bez rozbijania ich na pojedyncze slowka i regulki, to metoda, aby faktycznie potem cos powiedziec. Setki tysiecy Polakow znaja reguly gramatytki niemieckiej, tysiace slowek i nie potrafia powiedziec nawet 3 zdan swobodnie, bez goraczkowego myslenia jaka tu koncowke dac, jaki to przypade i rodzaj. Ludzie ucza sie szybko jezyka na miejscu, bo wchlaniaja cale zdania wypowiadane przez nativow.

Gość lemain
A co do angielskiego, to nie pisalabym tak latwo, ze "znam angielski", bo wiekszosc osob z certyfikatami, myslaca, ze znaja super jezyk przezyla szok po wyjezdzie do UK, kiedy okazalo sie, ze nikt nie mowi tak jak w ksiazkach.

Gość lemain
niunia, szWagierka, tak jak szwab:D

Gość milusiaaaaaaa
malinowa---owszem nie rozumialas co co ciebie mowili ale przynajmniej umialas cos tam powiedziec w tym jezyku wiec to jest inna troche lepsza sytuacja niz wogole nie znac jezyka. ja tak przymierzam sie do wyjazdu ale nie bardzo to widze bo ja nie mam takiego konkretnego fachu w reku jak fryzjerka , pielegniarka czy cos w tym stylu

Gość hallo Leute
no mam już troszkę lat mam 31 lat ja wyjeżdzam na stałe więc wiadomo że i pracować trzeba ja jestem po szkole gastronomicznej więc robotę zawsze znajdę ale na początku wezmę jakąś opiekę nad dziadkami lub dziećmi bo masę tam tego,zanim zatrudnię się gdzieś na kuchni to właśnie zajmę się opieką nad osobami chorymi