Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lkliosudosiuosdu

Matki 5 miesięcznych dziewczynek - jaki obwód gowy mają wasze córcie?

Polecane posty

Gość lkliosudosiuosdu

Moja 5 miesieczna córka ma obecnie 40 cm obwodu główki i wydaje mi się to troszkę za mało pomimo że lekarz nie dostrzegł niczego niepokojącego. Wczoraj przeczytałam na necie że pierwszy najszybszy przyrost nastepuje w pierwszych 3 miesiacach (6 cm) a w kolejnych 3 miesiacach 2 cm. Moja mała urodziła się z obwodem 34 cm ale chyba za wolno rośnie ta główka choć ciemiaczko wygląda normalnie ale tu gdzie mieszkam zaleca się od urodzenia codziennie 2 krople wit D - czy to nie zadużo? Wiem że w Polsce zaleca się 1 kroplę i zastanawiam się czy nie dawać tak mojej. Moja mama twierdzi że dwie krople to za dużo. Co wy o tym sądzicie?

Gość lkliosudosiuosdu
W temacie miało być głowy;)

Moja ma 4,5 miesiąca i ostatnio na szczepieniach miała 41cm obwodu główki to jest 50 centyl. Jak się urodziła miała 33cm. Według siatki centylowej głowka twojej córki jest między 3 a 10 centylem, czyli mieści się w normie.

Gość mammamamamamamcorci malej
moja ma 7,5 i obwod 41-to dopiero malo- ale jest wszystko dobrze bylam na konsultacjach u neurologow miala badania i taki jej urok. Urodzila sie z obw 31 jako wczesniak-taka jej uroda. Najwazniejsze jest to czy ma ciemię i ze szwy nie zarosly oraz to czy glowa jest proporcjonalna do klatki piersiowej. Do roku obwod powinien zwiekszyc sie o 12 cm!.

Gość lkliosudosiuosdu
Dziękuję za szybką odpowiedź:) Moja mała wygląda normalnie tyle że jest bardzo długa ( 74 cm) i troszkę to wszystko tak może nieproporcjonalnie wygląda ale skoro wszystko jest ok to to najważniejsze. Dziewczynki znajomych mają większe główki i są krótsze już nie mówiąc o chłopcach w jej wieku . Ja mieszkam za granicą i tu w książeczce nawet siatek centylowych nie mam . A jak myślicie czy za dużo według was tej witaminy D? Do autorki która jako pierwsza odpowiedziała: Ile ty dajesz swojej witaminy na codzień?

Gość lkliosudosiuosdu
mammamamamamamcorci malej --- dziękuje. Autorko twoja malutka prawidłowo się rozwija skoro miała 31 cm przy porodzie to wszystko ok:). Dzięki za informacje. Na necie jest dość sztywno i teoretycznie wszystko opisane i to dało mi do myślenia bo 6 cm w ciągu pierwszych 3 miesięcy ..hmm . Moja ma ciemiączko w normie i też widać wielkośc główki uwarunkowana jest genetycznie.

codziennie dostaje witamine D w takiej kapsulce co sie wyciska a oprocz tego ma ja tez w mleku modyfikowanym. Tą kwestie tez konsultowalam i jak najbardziej dawac witamine D nawet jak sie karmi Mlkiem mod.(bo tam tez jest) ortopeda tez tak stwierdzil. Duzo mam odstawia a potem dzieci maja krzywe nozki i niedobory tlumaczac potem ze myslaly ze wit, D w mleku wystarczy i ze jak dziecko przebywa na sloneczku to tez wyst......

autorko- obw.Twojego dziecka miesci sie w normie! Takze nie ma co sobie wkrecac:) wiem co mowiec bo sama jakis czas temu wariowalam na tym punkcie porównywałam, wszystkie dzieci w podobnym wieku-jakas obsesja.

Gość lkliosudosiuosdu
Dzięki:) to samo mi lekarz powiedział. Będę małej podawać tak jak do tej pory tylko kurcze dlaczego tu u mnie zaleca się aż dwie krople? Przecież jednostka jest taka sama (sprawdziłam). Sama nie wiem, wiem że będę podawać bo nie mam zamiaru ryzykować ale ta ilośc mnie męczy, w Polsce taką ilość podaje się dzieciom z niedoborem a tu gdzie mieszkam to norma ale widać co kraj to inaczej.

Gość lkliosudosiuosdu
Dziękuję wszystkim:) Z tym obwodem główki to chyba faktycznie sobie wkręcam bo jak zawsze porównuje moją z innymi a to błąd. Dzięki jeszcze raz.

Ja witaminę D już nie daje. Pediatra (w sumie to dwóch ;)) kazało mi dawać witaminę D do 15 lipca, a potem od września. więc teraz nie daje. a ile ma ciemiączko? do kiedy powinno 'zarosnąć?'

Gość dkdkddkasia
ciemiaczko moze byc nawet do 18 miesiaca zycia

Gość lkliosudosiuosdu
Długość ciemiączka przedniego to 2 cm a zarosnąć to według lekarza ma najpóźniej do 18 mc życia.