Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 czasem zamglona

jak zrobic pranie

Polecane posty

Go艣膰 czasem zamglona

jestem poczatkujaca gospodynia i mam pytania -czy skarpetki pierzecie z innymi ubraniami? -jak prac bielizne? -jak doprac biale skarpetki? -jak segregowac pranie? -w jakiej temp.prac? z gory dziekuje

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
ja pranie rozdzielam wg kolor贸w a nie wg rodzaju ubioru (piore razem skarpety, bluzki, majtki, r臋czniki, posciel itd.) mam takie prania: -bia艂e -偶贸艂te i be偶owe -szare i jasne niebieskie -granatowe i czarne -czerwone do bialego daj臋 proszek do bialego do kolor贸w - do kolorowego wszystko piore w 40 stopniach, chyba, 偶e co艣 nadzwyczajnego - mocno zabrudzonego czy przepoconego wyk膮tkowo - to 60

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czasem zamglona
no,ale jak nas jest 2 osoby to jak to zrobic jak jest np.malo bielizny brudnej?czekac az dojdzie reszte brudnej czy prac np.z bluzkami?co radzisz Ewa?

Udost臋pnij ten post

napisalam Ci przecie偶 - nie segreguj臋 wg rodzaju ubra艅 (np. bielizna, bluzki, posciel), tylko wg kolor贸w bielizn臋 pior臋 ze wszystkim, co jest tego samego koloru z 3 os贸b mam pralke w艂膮czon膮 1-2 razy w tygodniu mo偶na wrzuci膰 po艂贸wk臋, nowe pralki maja automatyk臋 wagow膮, tylko trzeba na oko dopasowac ilo艣c proszku do ilo艣ci ubra艅

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czasem zamglona
dziekuje Ci bardzo,a jak skarpety sa bardzo zabrudzone,to moczysz je przed wlozeniem do pralki?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mhdcelcb
ja rozdzielam pranie tylko wg kolorow . oczywiscie delikatne bluzki i biustonosze w ktorych chodze do biura piore w programie "reczne pranie" a tak to wszystko razem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czasem zamglona
wielkie dzieki

Udost臋pnij ten post

u mnie skarpety zmienia si臋 codziennie, nie mam jaki艣 mocno zabrudzonych, to nie wiem mo偶e faktycznie, namoczenie by pomog艂o ale lepiej - nie brudzi膰 przez 3 dni, tylko zmienia膰 codziennie :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tiaa
ja r臋czniki pior臋 osobno w 60 stopniach

Udost臋pnij ten post

Pior臋 cz臋sto, wi臋c rzeczy nie s膮 zabrudzone, dlatego wystarcza im 40 stopni. M贸j T呕 Jest czy艣ciochem, oboje uwielbiamy bia艂e ciuchy. Rodzaje prania u nas: -Ulubione bia艂e, jasne ciuchy- 40 stopni mniej obrot贸w wirowania -bia艂e, jasne ciuchy + jasna bielizna, skarpety (mamy du偶膮 wi臋kszo艣膰 takich) 40stopni mniej obrot贸w wirowania -ciemne i czarne ciuchy- 40stopni -r臋czniki po艣ciel, 艣ciereczki- 60stopni (cho膰 czasem zdarza si臋 wypra膰 razem z bia艂ymi jasnymi i=ciuchami) -spodnie, jeansy 40 stopni. :)

Udost臋pnij ten post

Gdy s膮 rzeczy , kt贸re nie pasuj膮 do 偶adnego prania, puszczaj膮 kolor- pior臋 je w r臋kach. Mam ich dos艂ownie kilka sztuk :). Spos贸b na skarpety jest prosty- zakupi膰 ich baaaardzo du偶o i zmienia膰 codziennie. Wtedy wcale tak cz臋sto nie trzeba pra膰. A w艣r贸d cen wszystkiego skarpetki da si臋 przebole膰 :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czasem zamglona
dziekuje:)

Udost臋pnij ten post

a ja bielizny typu majtki, biustonosze nie polecam prac razem z posciela... szybko szarzeja. i zwykle bielizne piore w wy偶szej temp, np. 60 stopni

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rtereee
ja piore biustonosze i swoje majtki recznie

Udost臋pnij ten post

jak posciel biala i majtki biale, to niby czemu maj膮 zszarze膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja tez nie dziel臋 wg
ubra艅 - tylko kolor贸w: jasne razem ciemne - razem we艂na i delikatne razem Biustonosze tylko r臋cznie. Oczywi艣cie jak mam jak膮艣 delikatn膮 bluzeczk臋, a nie mam z czym wypra膰 - to upior臋 r臋cznie. :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 39 tc
Ja wszystko pior臋 w 40 stopniach i w tym samym proszku - przewa偶nie jaki艣 tam "color", z tym 偶e tak: Po艣ciel zawsze osobno a reszta razem: czyli r臋czniki, bielizna, ciuchy itd. Jedynie dziel臋 na kolory, i zawsze mam 2 rzuty prania: jasne i ciemne, zreszt膮 znam te rzeczy i wiem, kt贸re mog膮 zafarbowa膰, a kt贸re nie. Biustonosze i delikatniejsze rzeczy pior臋 w woreczku uszytym z firanki albo w ma艂ej poszewce z poduszki. 呕adna filozofia, nie bawi臋 si臋 w jakie艣 tam gotowania, krochmalenia i inne wynalazki z przesz艂o艣ci. W domu wszyscy zdrowi, pranie czyste.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 eksperymentuj膮c - odkrywasz
Ja pior臋 po艣ciel osobno, r臋czniki te偶 osobno, 艣ciereczki tak偶e w 60 st., ewentualnie w 90 st - to zale偶y czy pranie si臋 nadaje do tak wysokiej temperatury. Skarpetki tak偶e osobno, je偶eli jest ich du偶o, ewentualnie do艂aczam do prania ubra艅 po zamoczeniu lub zapraniu r臋cznym. Bia艂e rzeczy - 40 st kolorowe - 40 st szare - 40 st.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czasem zamglona
wielkie dzieki:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii21
Ja skarpetki gotuje + persil. Nawet te kilkuletnie wygl膮daj膮 jak nowe.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dasdss
a jak sie gotuje skarpetki?w garnku?ile czasu?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja wszystko opr贸cz swetr贸w
pior臋 w temperaturze 60 stopni, a co jaki艣 czas gotuj臋 to, co mo偶na. Gotuj臋 - czyli pior臋 w pralce w 90 stopniach :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rewwe11
a czy gotujecie cos w garkach,tzn kiedys widzialam jak moja babcia gotowala w garku szmatki i skarpetki,ale kiedsy nie interesowalam sie tym:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niewiary-godne
Rany julek, z czego wy macie te majtki i skarpetki, 偶e wytrzymuj膮 gotowanie w garnku? z lnu? Przecie偶 to si臋 rozlezie po jednym razie! No ale jak si臋 w barchanach chodzi zamiast w koronkach...:D No i na jakie choroby cierpicie? Tr膮d, ki艂a, syfilis?????? :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rtt
he he:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja piore ciuchy
wszystkie w 30 stopniach, reczniki i posciel w 60. dziele na ciemne i jasne. wszystko w jednym proszku do kolor贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 umpa lumpa
posciel, reczniki i skarpety/majtki w tym samym kolorze razem w wysokiej temperaturze (lubie bielizne wygotowana, skarpety tez ladnie puszczaja brud), ciezkie ubrania typu dzinsy, bluzy na wyzsze obroty, ale niska temp., bawelna, czyli bluzki, koszulki w niskiej temperaturze przy niskich obrotach, biustonosze wkladam do specjalnej torby do prania delikatnych rzeczy. Ubrania rozkladam na: biale w goracej temperaturze, biale delikatne lub normalne, ciemne normalne, ciemne delikatne i zimne, kolory delikatne i zimne. Jesli mam czerwone, to wtedy kombinuje czerwono-czarne.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rtt
umpa lumpa---kurcze,po co tak kkomplikowac sobie pranie:P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja piore ciuchy
szczerze mowiac jak czasami mi sie gacie skoncza to wrzucam ciemne do jasnego albo odwrotnie i nic sie nie dzieje:P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mog臋 co艣 poleci膰
sprawdza膰 metki i zalecenia producenta odzie偶y i 艣rodk贸w do prania a nic si臋 nie stanie z praniem , przecie偶 to nie takie trudne

Udost臋pnij ten post