Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja 27

czy rośliny czują ból?

Polecane posty

Gość ja 27

jak w temacie

Gość jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
nie

Gość kar_minadel
takkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Gość ja 27
w domu jest kwiat, który mnie wkurza. Znęcam się nad nim. Przypalam papierosami, biję w łodygi, nadłamuję liście.

Gość ja 27
Mi się wydawało że czują.

Gość ja 27
podnoszę

Gość jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
żeby czuć ból trzeba mieć chociaż prymitywny układ nerwowy...:o rozumiem,że ci na "tak" mają rośliny z neuronami w doniczkach :o:o ja pierdoIe :o

Gość bumcyktrala
bol nie musi byc wylacznie fizyczny

Gość ja 27
to znaczy że to co robię nic nie daje?

"bol nie musi byc wylacznie fizyczny" kurrrwwwwwwwaaaaaaaaaa to jaki ma roślina,psychiczny?:o

Gość bumcyktrala
mozliwe

Gość ja 27
ja chcę ten kwiat zniszczyć. I sprawia mi przyjemność to co robię. A zwierząt nie mam.

Gość tak naprawdę nie wiadomo
rośliny są tajemnicze :p wiadomo, że porozumiewają się między sobą. jak to robią? gdy żyrafa zaczyna ogryzać akację, ta robi się gorzka...i wszystkie akacje w okolicy też! jak to się dzieje?

Gość ja 27
w telewizji mówili, że czują i się porozumiewają. I właśnie dlatego to robię.

Gość bumcyktrala
pozatym rosliny musza miec uklad nerwowy bo cos musi sterowac ich ruchem, nie jest tajemnica ze rosliny sie ruszaja np gdy pozeraja owad musi byc jakis impuls na zamkniecie, zreszta wiekszosc kladzie sie do snu, chowa przed deszczem itd ktos to musi odczuwac i sterowac a kiedys myslalem ze to bajki ze ludzie rozmawiali ze starymi drzewami a tu sie okazuje ze to calkiem mozliwe

takiego zyeba jak ty to chętnie bym przypalił fajką i pokopał jego głową rośliny mają pewien stopień świadomości,ale biorąc pod uwagę stopień ich rozwoju nie jest możliwe,aby odczuwały ból...do tego jest potrzebny chociaz prymitywny układ nerwowy...ale możecie dalej pierdoIic o zyrafach,ufoludkach i kręgach w zbożu :o🖐️

pozatym rosliny musza miec uklad nerwowy bo cos musi sterowac ich ruchem, nie jest tajemnica ze rosliny sie ruszaja np gdy pozeraja owad musi byc jakis impuls na zamkniecie, zreszta wiekszosc kladzie sie do snu, chowa przed deszczem itd ktos to musi odczuwac i sterowac poczytaj książki to się dowiesz do czego służy układ nerwowy:o natura jest zbyt oszczędna, żeby marnować cenną energię na ból, który nie przyniesie roślinom żadnych korzyści - nie zmobilizuje do ucieczki, bo jest ona niemożliwa. występuje bardzo sprawny mechanizm ratowania życia przez roślinę w sytuacjach stresowych takich jak susza, zbyt wysoka i zbyt niska temperatura, brak składników odżywczych oraz atak patogenów i roślinożerców jedne rośliny radzą z tym sobie lepiej, inne gorzej lub wcale np reakcją na suszę jest szybkie powstawanie warstwy odcinającej w ogonku liściowym (brak wody-> zwiększenie ciśnienia osmotycznego-> zagęszczenie jonów Ca2+->zmiana Ph-> aktywowanie enzymów celulolitycznych), czego konsekwencją jest opadanie liści, co z kolei zmniejsza powierzchnie transpiracji i pomaga roślinie uratować życie atak patogenu - grzyba/wirusa/bakterii/protista indukuję apoptoze zdrowych komórek dookoła tej zainfekowanej, powstają plamy nekrotyczne, patogen nie może się przemieszczać. są rośliny umiejące poradzić sobie z większym przeciwnikiem - akacja zaatakowana przez żyrafę - w uszkodzonych komórek zaczynają uwalniać się substancje lotne, które w kontakcie z całymi liśćmi atakowanego drzewa, jak i okolicznych, wywołują szybką syntezę alkaloidów mających bardzo gorzki smak - efekt - żyrafa odchodzi zniesmaczona reakcja na stres jest natomiast bólu w powszechnym tego słowa rozumieniu brak. :o:o:o

Gość ja 27
nie jestem zjebem. a co? jakijś głupiej rośliny żal? nie rozśmieszaj mnie.

Gość bumcyktrala
nie chce mi sie czytac bo nie mam takiej potrzeby , wytlumacz jeszcze jak mozesz na jakiej zasadzie poruszaja sie rosliny, skoro nie maja ukladu nerwowego to co steruje lodygami, liscmi?

jak widze takich przyjeeebańców,którzy ciesza sie bezsensownym niszczeniem czegokolwiek wokol to chetnie bym przetracil facjate...taki jestes kozak to wyjdz na ulice i mierz sie z rownym sobie...tu jestes anonimowy i bezpieczny to mozesz cioto pocwaniaczyc...zero szacunku dla takich patalachow :o 😴

Gość ja 27
mi chodzi tylko o to żeby czuł ból

"nie chce mi sie czytac bo nie mam takiej potrzeby" to chyba tak ogolnie w zyciu...dlatego takie bzdury wygadujesz 🖐️

Gość ja 27
ale nikt o tym nie wie co robię i się nie dowie.

"mi chodzi tylko o to żeby czuł ból" no kurrrwa co za debil..ide bo nie wytrzymam :o

Gość bumcyktrala
czy ja wiem czy bzdury, nie pisze tu by sie wymadrzac tylko chcialem dostac odpowiedz od ciebie na jakiej zasadzie dziala komunikacja u rosliny??

Gość wiatr nimi porusza
o

Gość gość
Hmmm. ból ? Wiem, że jak się do nich mówi, to lepiej się rozwijają, poprawnie kwitną. Ja mam kwiatki od firmy Diant Pol i nigdy nie zdarzyło się, bym miałam problem z roślinami.

Gość gość
Jaka żenująca reklama . Nie, wcale nie widać , że to reklama, tak sprytnie odgrzebałaś temat sprzed 5 lat :O Bosssze :O