Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość joanaa8812

Polki potraktowano w USA jak terrorystki

Polecane posty

Gość joanaa8812

Mam jechać pierwszy raz do stanów w sierpniu, ale po przeczytaniu tego artykułu trochę się boje- jak można traktować tak osoby które nie zrobiły nic złego- mieliście kiedykolwiek jakieś problemy na lotnisku w USA? Jak informuje portal tvp.info, prawdziwą gehennę przeżyły dwie studentki, których na terytorium USA nie tylko nie wpuszczono do czego amerykańskie władze mają prawo ale potraktowano niemal jak terrorystki. To miała być wycieczka do raju. Dla dwóch studentek z Polski skończyła się kilkudziesięciogodzinnym piekłem na nowojorskim lotnisku Newark i w ośrodku dla deportowanych Elizabeth. Nadia Paszkowska i Paula Bąkowska przyjechały jak co roku na wakacje do rodziny. Ale zbyt częste wizyty w Stanach nie podobają się tamtejszym urzędnikom imigracyjnym. Urzędnicy powiedzieli, że na pewno pojechałam tam do pracy, w celach zarobkowych, i nie ma możliwości, że byłam tam w celach turystycznych mówi Nadia Paszkowska. Po pięciogodzinnym przesłuchaniu na lotnisku dziewczyny musiały bez czytania podpisać dokumenty świadczące o tym, że przyjechały pracować. Dopiero wtedy pozwolono im zadzwonić do bliskich. - Przez całą noc nie dostałam żadnej wiadomości. Dopiero o 4 rano córka zadzwoniła do mnie zapłakana - opowiada mama Pauli, Katarzyna Bąkowska. Później Polki przewieziono do ośrodka dla deportowanych Elizabeth. Dziewczyny musiały się rozebrać do naga i trafiły do celi. - Dostałyśmy stroje więzienne, łącznie z bielizną, z butami bez sznurówek, dresami. Kazano nam się wykapać pod zimnym prysznicem - opowiada Nadia Paszkowska . Polki nie wjechały na teren USA. W takich przypadkach polski konsulat niewiele może zrobić. - Możemy przede wszystkim zawiadomić rodzinę, zarówno tę w USA, jak i w Polsce, żeby się nie martwili, żeby się nie denerwowali, żeby wiedzieli co się dzieje. Nic więcej nie możemy zrobić - mówi Ewa Junczyk-Ziomecka, konsul generalny RP w Nowym Jorku. http://wiadomosci.onet.pl/kraj/haniebne-potraktowanie-polek-w-usa,1,4799519,wiadomosc.html

Gość dskfsdi
Pierwsze slysze, zeby tak traktowano niewinnych ludzi. Bylam kilka razy w Kanadzie i USA i nigdy mnie cos takiego nie spotkalo.

Gość llinkaaaaaaaaaaaaaa
cos nie tak z tym linkiem

Gość karla436
Niestety takie rzeczy czasami się zdarzają a USA to dziwny kraj i dziwne procedury.

Gość BEEEZPRZESADY
TO SKANDAL JA BYM ZADAŁA SPOTKANIA Z ADWOKATEM,NIE PODPISAŁA ZADNYCH PAPERÓW A NA PEWNO ODMOWIŁA BYM ROZEBRANIA SIĘ.- DZIWIE SIĘ DZIEWCZYNA ZE TAK POTULNIE PODPISALY PAPIERY NIE WIEDZAC CO W NICH JEST A W OSRODKU DEPORTACYJNYM TAK NA KOMENDE JAKIEJS KOBITKI SZYBKO WYSKOCZYŁY Z CIUCHOW I WSKOCZYŁY POD ZIMNY PRYSZNIC

Gość -98hijuh
wolnosc w USA juz dawno sie skonczyla

Gość ptasiek nastroszony
w tym moze byc sens. USA to mądry Kraj, a polki mogły mieć próchnicę pomijam braki w uzebieniu , więc je wzięto za bioterrorystki

Gość pliska
Czym sie różni Białoruś od USA

Gość umiera czy choruje?
nie dziwie się, Polacy sami w sobie są terrorytami i zloczyncami.

Gość amerika
Prawdziwa demokracja :)