Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gmaja

Do kiedy podawac vit K i D

Polecane posty

Witam, piec mc karmie piersią mojego synka i podaje caly czas suplement KiD - ( w jednej tabletbe jest witmina K i D).lekarka nic mi nie mówiła o odstawieniu ja dzis wyczytalam ze do 3 mc powinno sie podawać? do kiedy wy podawalyscie?

Gość agulka00000000
witaminę K ja dawałam do ukończenia 3 miesiąca a witaminę D daję nadal a mój mały ma 14 miesięcy teraz.

witaminę K dawałam do skończonego 3 miesiąca, a witaminę D nie daje teraz, nasz pediatra kazał odstawić 15lipca, i zaczać dawać dopiero we wrześniu

Gość ....tu nie chodzi
Ja mieszkam w Austrii i tu każą mi podawać do skończonego roczku...hmm nie wiem jak w Polsce. Ja podaję dwie krople bo takie tu są zalecenia ale czytałam na kafe że i 6 miesięczne jeszcze dostają.

kurcze czyli wyglda ze z ta wit K to prawda ze do 3 mc, jejku mam tylko nadzieje ze nie zaszkodzilam dziecku, musze w poniedzialek zadzownic do lekarza i zapytac.

czy jeszcze ktos moze sie wypowiedziec bo sie martwie ?

Witamina K podobnież do ukończenia 3 mca, ja nie podawałam wcale (podobnież dużo dzieci przez nią ma kłopoty brzuszkowe), a witaminę D nawet do 2 r.ż.

witamine di k podaje się do 3 miesiąca życia. natomiast vit.d tu są różne opinie.... mój pediatra zalecił nam podawać do ukończenia 18 roku życia dziecka, ze względu na małą ilość słońca w polsce i zanieczyszczenie środowiska.

Gość ???????
Moje dziecko dostało jednorazową aplikację wit K jeszcze w szpitalu po porodzie i to był jeden jedyny raz , potem dostałam zalecenie brania wit D przez okres roku od momentu urodzenia.

Gość witaminy
Witaminę K podaje się raz w szpitalu ale słyszałam że w niekiedy lekarze zalecają do ukończonego 3 miesiąca (moja lekarka powiedziała że nie jest to prawidłowe postępowanie) a wit D podaje się dopóki dziecko nie skończy pierwszego roku i nie dłużej.

ważne jest też czy karmisz piersią czy mm. jeżeli piersią to wit k do 3 m-ca, jeżeli mm to nie podajesz bo jest w mieszankach odpowiednia ilośc

Gość agula1111
ja nie robię bo mój mały jest bardzo duży jak na te 14 miesięcy, tzn. nie gruby ale wysoki i lekarka kazała mi dawać. po niedzieli idę z małym na kontrolę i być może dostanie vigantol.

Gość termin przełom stycznia/lutego
mój synek ma również 5 m-cy, Wit. K podawałam 2,5 m-ca. A wit. D jest zalecenie podawać przez cały okres karmienia piersią.

Ja czytalam na ulocce że wtaminę D powinno się podawać codzienie p kropelce,dorośli tak samo. A ze względu na naszą polską pogodę pediatra kazał mi podawać codziennie. Powinniśmy spędzać cały dzień na słońcu tak bysmy dostarczyli odpowiedniej ilości witaminy D bez kropli. A to jest raczej nie możliwe :/

No właśnie mój pediatra kazał mi odstawić 15 czerwca i zacząć dawać znowu w połowie sierpnia i tak zrobiłam. drugi pediatra powiedział to damo. chyba co lekarz to inna opinia.

No możliwe moze to zależy od witaminy D? nie wiem. Robie tak jak mi kazali

no właśnie ja też robię jak mi kazali, w sumie to najważniejsze to mieć zaufanie do swojego pediatry ;)

Tak wygląda jak nawiedzony. No mi też kazał brać jedną kroplę witaminy D.

no kurcze chyb muszę ochrzanić moja pediatrę ze mi nie kazała odstawić jeszcze miesiac temu jak u niej bylam to kazała małego na parę dni przestawic na mm i odstawic witaminy a po tych paru dniach wrocic do wit KiD. Moj maly ma od urodzenia problemy z bardzo luznymi stolcami i w sumie im starszy tym jest gorzej.moze to wina tej witminy, Bo nie mozn znalesc zadnej przyczyny. A wyczytalam gdzuies ze nadmiar wit K moze uszkadzac watrobe. A Synek jest karmiony piersia.