Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kursantka gosia

nauka jazdy prosze o rady

Polecane posty

Gość kursantka gosia

Zaczelam nauke jazdy przejezdzilam 6 godzin a z kazda jazda czuje, ze idzie mi coraz gorzej. Mam problem z plynnym ruszaniem, czesto samochod mi gasnie szczegolnie na skrzyzowaniach. A przed skrzyzowaniami nie umiem odpowiednio zredukowac predkosci za ostro hamuje i wtedy samochod znow gasnie. Czy to jeszcze normalne po 6 godzinie? kiedy wy w miare pewnie czulici esi eza kolkiem?

Gość kursantka gosia
up

Gość to zupelnie normalne
wiec glowa do gory;) niektorzy potrzebuja wiecej godzin a niektorym starczy 30godzin, ja pewnie zaczelam sie czuc dopiero jak wykupilam 20dodatkowych godzin, bo czulam ze te 30godzin to dla mnie za malo... wiec nie martw sie i zycze powodzenia;)

Gość eryetey
po pierwsze sprawdź czy instruktor za bardzo nie ingeruje w to co robisz, ja miałem z gościem problem bo cały czas hamował za mnie skurczybyk 😠

Gość załamama1989
NIe przejmuj się:) pojeździsz z 10h i wyczujesz autko:) a może bierz sobie częściej jazdy, aby nie zapominać?

dokup sobie z 10 godzin, a jak nie będziesz się jeszcze pewnie czuła to dokup jeszcze. Nie ma nic gorszego od braku pewności na egzaminie :[

Gość kursantka gosia
dzieki za wpisy, instruktor chyba za duzo nie ingeruje. on hamuje w ostatecznosci i jak trzeba mi za kierownice zlapie bo by byl problem. Jak jestem przed skrzyzowaniem to si eboje ruszyc choc bym zdarzala, boje sie ze sie w te samochody wepchne i bedzie wypadek albo, ze mi samochod stanie przy odpalaniu. Nadal nie umiem wyczuc miejsca po prawej na jezdni, za bardzo na prawo mnie sciaga i na kraweznik czesto wjezdzam. Trzeba robic kilka rzeczy na raz i obserwowac to za duzo jak na mnie, dlatego wole cwiczyc na pustych drogach niz na miecie ale wiem ze musze si eprzemoc. ja nie rozumiem jak kiedys niektorzy po 20 h zdawali..

Gość kursantka gosia
ja bym chciala zeby to mi wszystko w nawyk wyszlo to zmienianie predkosci, biegow itp

Gość kursantka gosia
up

Gość Ja bym nie poszła
A skąd jesteś gosiu?? Bo mam koleżankę gosię tyle samo godzin co ty i podobne problemy:)

Prawdopodobnie instruktor do bani. Albo nie nadajesz się na kierowcę. Jeśli mają więcej niż jednego instruktora to poproś o jazdy z innym. Widać nikt ci nie wytłumaczył jak się obsługuje samochód tylko od razu jazda...

dojdziesz do wprawy;) ja jestem po 14 godzinach i nie jest źle;)chociaż na szczęście od początku nieszło mi najgorzej. 3maj się, dasz radę:)to nic strasznego;)

Gość kursantka gosia
z kalisza a ten instruktor z ktorym ja jezdze jest najlepszy z tej szkoly, kolezanka jezdzila z inna babka i mowila ze z nim lepiej. to nie jest tak ze kompletnie nie umiem jezdzic ale brak mi tej pewnosci i wyczucia auta. a facet mi tlumaczyl jak dziala samochod, za kazdym razem sie dowiaduje nowych rzeczy i ciagle cos jest dokladane, ostatnio np nie wiem czy to fachowo powiem ale ruszanie z recznego za szybko puszcze auto i mi samochod siada. ja np jak widze ze musze hamowac to za szybko to robie i za ostro, bo nie chce np wjechac na kogos przed.

6h to niewiele, nie poddawaj sie:) ja w kursie mialam 20h przed 1 egz dokupilam 5 i oblalam na placu:) przed 2egz wykupilam 5 i zdalam:P

Gość kursantka gosia
czyli lacznie 30 przejechalas godzin, ale wtedy chyba byly inne wymagania do zdania.

Gość kursantka gosia
ale to duzo kasy na to poszlo, u mnie dodatkowa lekcja to 40 zl a wy mieliscie z czyms problem na poczatku?

Kobiety często mają problem z ruszaniem. Przeważnie dlatego że nikt im prawidłowo nie wytłumaczył jak to się robi. Popytaj znajomych czy któryś cię poduczy ;]

Gość też z kursu
witaj, ja jestem po 7 h, i też popełniam dużo błędów... co do gwałtownego hamowania to ja hamuje po mału już dużo na przód i z tym nie problem...

Gość kursantka gosia
o co chodzi z tym lukiem,?? ja jechalam po prostej drodze kazal mi na polsprzegle do tylu ale ciezko ciezko a ruszanie to ja teoretycznie wiem ze najpier wlaczamy auto, noga na sprzegle i hamulcu, noga z hamulca przechodzi na gaz, popuszczamy sprzeglo i dodajemy gazu. ja to wiem w teori ale praktyka to co innego, wlasnie na innych samochodach jak zdajemy nie bede jezdzic bo w kazdym jest to inaczej, w sensie w jednym trzeba bardziej hamulca uzyc czy gazu, a ten co jezdze i bede na nim zdawac chcialabym miec do niego wyczucie.

Gość kochana, ale na innym
się uczysz a na innych będziesz zdawać :D ja ćwiczyłam "na sucho" w domu bo chodzi o koordynację nóg - z tym miałam problem :D

Konkretnie to tak- puszczasz sprzęgło (nie dając gazu) do momentu kiedy czujesz że samochód chce ruszać. W tym momencie dajesz troszkę gazu i dalej puszczasz sprzęgło. Jazda na półsperzęgle - puszczasz aż samochód zaczyna ruszać i tak trzymasz, nie puszczasz dalej. Tyle mogę ci wytłumaczyć przez forum. Więcej to bym musiał siedzieć z tobą w samochodzie.

Gość kursantka gosia
dlatego nie chce jezdzic na innych, no to w sumie lepiej rozumiem ruszanie bo teraz jak ruszalam to noga ze sprzegla i powoli wciskanie gazu ale tak to faktycznie tak mniej wiecej mozna trafic i moze tez za ostro ruszyc. nastepnym razem tak zrobie, ze bede popuszczac sprzeglo i jak ruszy troche to dodam gazu :) dzieki, mam nadzieje ze to cos zmieni a na polsprzegle jak mnie uczyl to mowil ze musze patrzec jaka predkosc i jak np za szybko to z cm docisnac sprzeglo.

Gość kursantka gosia
up