Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aleksandra63008

pominięcie tabletki Cyprest.

Polecane posty

Gość Aleksandra63008

Witam. Od dłuższego czasu biorę tabletki Cyprest. Zawsze biorę je wieczorem, ok. godz 21. Wczoraj jednak zapomniałam, przypomnialo mi sie niedawno. Co mam zrobić? proszę o pomoc..

Pominięcie zastosowania leku Syndi-35 Nie należy stosować dawki podwójnej w celu uzupełnienia pominiętej dawki. Jeśli pacjentka zapomniała zażyć tabletkę i polega na działaniu antykoncepcyjnym leku Syndi-35: 1. Jeśli od czasu, kiedy należało zażyć tabletkę minęło więcej niż 12 godzin, lub jeśli pominięto więcej niż jedną tabletkę. Skuteczność antykoncepcyjna Syndi-35 może być zmniejszona, więc dla pewności należy zastosować dodatkową metodę antykoncepcji. Należy postępować zgodnie z zasadą 7 dni. Zasada 7 dni należy przyjąć ostatnią „pominiętą tabletkę Syndi-35 i kontynuować stosowanie kolejnych tabletek o zwykłych porach oraz należy stosować dodatkową metodę antykoncepcji (prezerwatywy lub kapturki z preparatem plemnikobójczym) przez kolejne 7 dni oraz jeśli bieżące opakowanie skończy się przed upływem 7 dni, należy rozpocząć kolejne opakowanie bez robienia przerwy. To oznacza zażywanie tabletki każdego dnia w czasie, gdy zazwyczaj następuje 7-dniowy okres bez tabletki. Do zakończenia następnego opakowania miesiączka nie wystąpi, jednak nie powinno budzić to niepokoju. Może pojawić się niewielkie krwawienie w dniach przyjmowania tabletek, jednak nie należy się tym martwić. Jeśli w czasie 7-dniowej przerwy krwawienie nie wystąpi, patrz punkt zatytułowany „Co należy zrobić w przypadku braku miesiączki 2. Jeśli od czasu, kiedy należało zażyć tabletkę minęło 12 godzin lub mniej Nie należy się martwić. Należy natychmiast przyjąć tabletkę, a następne tabletki stosować o zwykłej porze i wtedy ochrona antykoncepcyjna zostanie zachowana. Syndi to to samo co Cyprest.