Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bogusia6655

Czy sa tu może mamy adopcyjne?

Polecane posty

Gość bogusia6655

Może są tu mamy które adoptowały swoje dziecko/dzieci? :)

Gość apaulina
nie jest dziecko adopcyjne

Gość znów na pomarańczowo
Nie jestem mama adopcyjną, ale często mam z nimi kontakt, bo pracuję w placówce, z której sporo dzieci trafia do adopcji.

Gość bvfdcsxza
znów na pomarańczowo napisz proszę coś więcej o swojej pracy, o rodzicach adopcyjnych, dzieciaczkach...

A co konkretnie chciałabyś wiedzieć? Pracuję w domu dziecka. Placówka ma obowiązek zgłaszać wszystkie dzieci z uregulowaną sytuacją prawną do poszukiwania rodzin adopcyjnych lub zastępczych. I u nas tak właśnoie się robi. Dzieci młodsze (tak mniej więcej do 8 lat) bez problemów znajdują rodziny. Starszym jest niestety trudniej... A dzieci? Po prostu dzieci, choć zranione przez zycie i z wiedzą i doswiadczeniem, o jakich nie ma pojęcia niejeden dorosły. Każde marzy o rodzinie... Rodzice adopcyjni: na ogół wspaniali ludzie, dobrze przygotowani do tej roli i bez niezdrowych oczekiwań wobec dzieci.

mój wujek z żoną nie mół mieć dziec,po kilku latach małżeństwa adoptowali chłopczyka,nie wiem czy to była adopcja ze wskazaniem,czy po prostu matka zostawiłą to dziecko w szpitalu,ale wiem, że jeszcze przed rokiem był już na stałę u nich w omu i procedura adopcyjna była już całkowicie zamknięta. a teraz to jest wspaniały 4letni człopczyk :) byli razem z nim na moim weselu ;)

Gość bvfdcsxza
Wszystko chciałabym wiedzieć... możesz pisać dużo. Super praca uważam.

bvfdcsxza - zadawaj pytania może. Odpowiem, jeśli będę znała odpowiedź.

Gość Od samego początku
Czy przy przyznaniu dziecka rodzicom adopcyjnym ujawnia się fakt że dziecko miało rodziców alkoholików (że matka była alkoholiczką w ciąży?)

tak. Wszystkie posiadane istotne informacje na temat dziecka przekazuje sie do ośrodka adopcyjnego, który ma obowiązek przekazać je kandydatom na rodziców. Podczas pierwszej wizyty rodziców adopcyjnych w placówce i spotkania z dzieckiem udziela się im wszelkich informacji, o jakie pytają. O zdrowiu dziecka, zdrowiu, poziomie rozwoju intelektualnego, trybie życia i nalogach rodziców biologicznych również.

Gość dużo osob jest chętnych
by adoptować dzieci alkoholiczek?

Gość donerkkrk
do znow na pomaranczowo czy samotna kobieta (panna) ma szanse na adopcje dziecka?

90% dzieci w domach dziecka to potomstwo alkoholików. Praktycznie każde z nich zostaje adoptowane, jeśli tylko sąd pozbawi ich rodziców władzy rodzicielskiej, gdy dziecko jest małe. Ludzie, którzy chcą mieć dzieci sa desperatami w sensie bardzo pozytywnym:) A poza tym dziecko alkoholików nie musi wcale po nich dziedziczyć złych cech.

donerkkk: nie spotkałam się z przypadkiem, by osoba samotna adoptowała dziecko. Nie wiem więc, czy istnieje taka możliwość. Na pewno samotna kobieta może ustanowić dla dziecka rodzinę zastępczą.

Gość taaaaaaa:D
Dziecko alkoholików nie tyle dziedziczy "złe" cechy ale jeżeli matka piła w ciąży to dziecko ma niestety zespół alkoholowy którego nabawiło się już będąc płodem. Takie dzieci cierpią na brak koncentracji, agresję i wiele innych (to może objawić się w przedszkolu albo w szkole) Moi znajomi adoptowali synka matki alkoholiczki i niestety chłopiec cierpi na wszystkie objawy zespołu alkoholowego (agresja, ciężkie przyswajanie nowych umiejętnosci i wiedzy szkolnej)

taaaaaa:D to prawda. Dzieci alkoholiczek mają często FAS, czyli płodowy zespół alkoholowy. Na szczęście, nie wszystkie. W mojej placówce spotkałam dzieci z rodzin głęboko uzależnonych, które rozwijały się prawidłowo, ba! pokończyły studia. Co nie zmienia faktu, że takie zagrożenie istnieje. Dlatego kandydatów na rodziców uprzedza sie o chorobach i nałogach w rodzinie dziecka. O objawach FAS również, jeśli je zauważamy.

Szeroki usmiech w nagłówku niezamierzony. W ten sposób komputer potraktował moją chęć dokładnego przepisania twojego nicku.

Gość taaaaaaa:D
Dziękuję za odpowiedź:)

Gość hckj
Zawsze myślałam o adopcji, mam dwójkę swoich maluszków, chciałam polepszyć życie innego dzieciaczka z domu dziecka. Słyszałam, że dziecko adoptowane musi być najmłodsze w rodzinie. Czy to prawda? Mam dzieci w wieku 2,5 i 3,5 roku, więc mogłabym zaadoptować tylko maleństwo? Niekoniecznie musiałoby być to maleńkie dziecko, może być kilkulatek, nastolatek, ale w tym wypadku raczej nie mam szans. Kto się w tym temacie orientuje?