Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

annorl1

jakie drzewo do pieca chlebowego

Polecane posty

witam, proszę o informacje jakim drzewem palić w piecu chlebowym? na internecie nie moge znaleźć takiej informacji, może ktoś z was piecze chleb w takim piecu? wiem że nie można palić sosną, ale jakim drewnem palić? bardzo proszę o odpowiedź.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ale obojętnie jakie? chleb piekę od stycznia ale w piecu chlebowym odważyłam się dopiero 2 tygodnie temu. piekłam już dwa razy i teraz mialam śliwkę, wle nie mam jej wiele...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość drewno do pieca najlepsze
Liściaste. To nie wędzarnia, żeby było owocowe. Iglaste nie maja mocy grzewczej, dlatego pali się liściastymi, bo przecież w piecu musisz mieć temperaturę a nie dym jak w wędzarni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na początek rozpalania ,drewno liściaste mniej twarde,(topola,osika,brzoza) a gdy piec już jest rozgrzany dębina.Dłużnej trzyma temperaturę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ok. dzięki wszystkim za odpowiedź. chleb już rośnie, zaraz będę rozpalała i chleb do pieca :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ...w kwestii formalnej
Przepraszam bardzo. Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że gatunek drewna nie ma tu większego znaczenia, ponieważ po nagrzaniu pieca do odpowiedniej temperatury cały żar i popiół się usuwa. http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2974

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przegladałam wczoraj tą stronę, bardzo fajna, wiem że drzewo się potem usówa, ale nie do końca, część żaru ląduję na końcu pieca, a część z przodu jest taki specjalny otwór. tak jest w moim piecu. pytam o drzewo, bo słyszałam że iglaki odpadaja ze względu na olejki eteryczne, ale teraz już wszystko wiem :) a jak nie będę wiedziałą to zapytam i mi podpowiecie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gościnnygośćgość
a czym palicie zimą? ja przerzuciłem się ostatnio z węgla na ekogroszek ze SmartTransu i muszę powiedzieć, że jest bardzo wydajny jak na razie. I cenowo wyjdę lepiej tej zimy z pewnością. Ogólnie przez przypadek w sumie zauważyłem, że SmartTrans ma w tym miesiącu ciekawe promocje. dla ciekawych podaję do nich numer 503 352 341

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dawie
my pieczemy na swierku bo daje duza temperature

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Piekę chleb od 50 lat

Pali się najlepiej jodłą, świerkiem, ewentualnie sosną. Najlepsze jest drzewo iglaste, ponieważ otrzymuje się z niego żar który bardzo do brzegu nagrzewa cały pięć i trzyma dobra do pieczenia temperaturę przez  ok 4 godziny. Oczywiście zależy to też od rodzaju pieca. Ale stanowczo nie polecam drewna liściastego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×