Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

annorl1

jakie drzewo do pieca chlebowego

Polecane posty

witam, proszę o informacje jakim drzewem palić w piecu chlebowym? na internecie nie moge znaleźć takiej informacji, może ktoś z was piecze chleb w takim piecu? wiem że nie można palić sosną, ale jakim drewnem palić? bardzo proszę o odpowiedź.

ale obojętnie jakie? chleb piekę od stycznia ale w piecu chlebowym odważyłam się dopiero 2 tygodnie temu. piekłam już dwa razy i teraz mialam śliwkę, wle nie mam jej wiele...

Gość drewno do pieca najlepsze
Liściaste. To nie wędzarnia, żeby było owocowe. Iglaste nie maja mocy grzewczej, dlatego pali się liściastymi, bo przecież w piecu musisz mieć temperaturę a nie dym jak w wędzarni.

na początek rozpalania ,drewno liściaste mniej twarde,(topola,osika,brzoza) a gdy piec już jest rozgrzany dębina.Dłużnej trzyma temperaturę.

ok. dzięki wszystkim za odpowiedź. chleb już rośnie, zaraz będę rozpalała i chleb do pieca :)

Gość ...w kwestii formalnej
Przepraszam bardzo. Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że gatunek drewna nie ma tu większego znaczenia, ponieważ po nagrzaniu pieca do odpowiedniej temperatury cały żar i popiół się usuwa. http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2974

przegladałam wczoraj tą stronę, bardzo fajna, wiem że drzewo się potem usówa, ale nie do końca, część żaru ląduję na końcu pieca, a część z przodu jest taki specjalny otwór. tak jest w moim piecu. pytam o drzewo, bo słyszałam że iglaki odpadaja ze względu na olejki eteryczne, ale teraz już wszystko wiem :) a jak nie będę wiedziałą to zapytam i mi podpowiecie :)

Gość gościnnygośćgość
a czym palicie zimą? ja przerzuciłem się ostatnio z węgla na ekogroszek ze SmartTransu i muszę powiedzieć, że jest bardzo wydajny jak na razie. I cenowo wyjdę lepiej tej zimy z pewnością. Ogólnie przez przypadek w sumie zauważyłem, że SmartTrans ma w tym miesiącu ciekawe promocje. dla ciekawych podaję do nich numer 503 352 341

Gość dawie
my pieczemy na swierku bo daje duza temperature

Gość Piekę chleb od 50 lat

Pali się najlepiej jodłą, świerkiem, ewentualnie sosną. Najlepsze jest drzewo iglaste, ponieważ otrzymuje się z niego żar który bardzo do brzegu nagrzewa cały pięć i trzyma dobra do pieczenia temperaturę przez  ok 4 godziny. Oczywiście zależy to też od rodzaju pieca. Ale stanowczo nie polecam drewna liściastego.