Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mała Miodkowa

Jak Waszym zdaniem jest "po polskiemu"?

Polecane posty

Gość Mała Miodkowa

Pierwsze 12 miesięcy, czy Pierwszych 12 miesięcy. PS Chodzi o tytuł ręcznie wykonanego albumu na pierwsze urodziny.

pierwsze 12 miesiecy . nie piszesz pierwszych pół roku,tylko,pierwsze "

Gość Mała Miodkowa
OK, dziękuję za odp. Jednak zobacz jak to brzmi: 12 (dwanaście) pierwsze miesiące? Lub analogicznie: pierwszych 12 lat, prawda? A nie: pierwsze 12 lat... Sorki, ale to zagadnienie nie daje mi dzisiaj spokoju. Wrr

Gość Mała Miodkowa
MOże inaczej; Pierwsze 12 miesiące dziecka - tak sobie kombinuję; ale Pierwsze 12 miesięcy dziecka, małżeństwa, itp.? Uszy mnie bolą jakoś... :O

Gość Mała Miodkowa
Oki, piszesz: pierwsze pół roku. Ale pierwszy rok, pierwsze 2, 3, 4 lata, a potem pierwszych 5, 6... lat. Dalej: pół dziewczyny, ale 12 dziewczyn (troche śmieszny przykład może)?

Gość Mała Miodkowa
Mogę. To znaczy to moja siostra robi kartki i albumy, zawsze mnie prosi o sprawdzenie pisowni. Nie jestem ekspertem, jednak tłumaczę na język polski i oczywiście, robię błędy, ale staram się ich unikać i dbam o czystość polszczyzny, a TA KWESTIA nie daje mi spokoju :( Często podpieram się w pracy zwykłym google i jak zobaczyłam, że po wpisaniu "pierwszych 12 miesięcy" pokazały się 182 000 000 miliony z wynikiem PIERWSZE, to... wrr

Rozumiem. A może Ty lub siostra znacie jakiegos poloniste/polonistke ? taka osoba powinna pomóc :)

Gość Mała Miodkowa
xmeliskax - niestety nie znamy żadnego specjalisty. Album już prawie gotowy :), terminy niestety. Pozostaje mi chyba napisać do "sprawdzonych" specjalistów na necie i czekać kilka tygodni na odpowiedź. PS Już szukałam pomocy w sieci, jednak opinie kształtowały się mniej więcej 50/50 z przewagą dla "pierwsze". Z czym ja nie moge się pogodzić ;)

Gość jedyna mądra tutaj..
matko boska co za idioci tutaj siedzą. Jak można być Polakiem i nie umieć mówić po polsku poprawnie!!!??? oczywiście, że "pierwsze dwanaście miesięcy" a nie "pierwszych dwanaście miesięcy"... Poza tym podajesz beznadziejne porównania, z dupy je sobie chyba wyjęłaś, bo nie mają w ogóle związku z tym pierwszym przykładem;|

Gość jedyna mądra tutaj..
no to się pogódź kretynko, z tym że nie umiesz poprawnie mówić w języku polskim...

Gość Pierwsze Dwanaście
Oczywiście ze Pierwsze 12miesiecy! Drugie 12miesiecy... Trzecie....( które a nie których) To proste i oczywiste jak 2 x2:)

Gość Pierwsze Dwanaście
MożeSz odwrócić zdanie i napisać wtedy "12 pierwszych miesięcy."( ile, których) Ps. Nie jestem polonista :)

Gość Mała Miodkowa
Kurcze :o Pierwsze dwanaście --- więc skoro "które a nie których", to "miesiące" chyba? Które miesiące i których miesięcy... jedyna mądra tutaj.. --- dlaczego w taki chamski sposób po mnie jedziesz? Nie wiem wszystkiego, przyznaję się do tego, nie znalazłam do tej pory zadowalającej mnie odpowiedzi na to pytanie i dlatego pytam. Nie jestem też pewna na 100%, ale wydaje mi się, że nie "mówić w języku polskim", lecz "mówić po polsku". MOże jakiś polonista się wypowie? Proszę

Gość Mała Miodkowa
Kurcze :o Pierwsze dwanaście --- więc skoro "które a nie których", to "miesiące" chyba? Które miesiące i których miesięcy... jedyna mądra tutaj.. --- dlaczego w taki chamski sposób po mnie jedziesz? Nie wiem wszystkiego, przyznaję się do tego, nie znalazłam do tej pory zadowalającej mnie odpowiedzi na to pytanie i dlatego pytam. Nie jestem też pewna na 100%, ale wydaje mi się, że nie "mówić w języku polskim", lecz "mówić po polsku". MOże jakiś polonista się wypowie? Proszę

hmmm... moze tak byc: Pierwsze 12 miesiecy ale 12 pierwszych miesiecy A ta "jedyna madra na forum" to jakas totalna kretynka

Gość Mała Miodkowa
Przepraszam za dubla.

hmm jestem prawie pewna: Pierwsze 12 miesiecy (pierwsze jako "komplet, jedna calosc tych 12 miesiecy cyli roku" ale 12 pierwszych miesiecy (tutaj pierwszych jako przymiotnik okreslajacy kazdy miesiac z osobna)

Gość to zalezy od kontekstu
jako samodzielny tytuł powinno byc w formie nieodmienionej czyli "pierwsze" ale np. mozesz napisac zdnie "najbrdziej nie lubie pierwszych 12 miesiecy", le za to "pierwsze 12 miesiecy jest najgorsze"

poz tym "miesiące" jest forma mnoga dla liczb od 2 do 4. dwa miesiące, trzy miesiące, cztery miesiące, ale juz pięc miesięcY, szesć miesięcY, milion miesiecY.... dlatego w mianowniku l.mn. jest miesięcy, ktore brzmi tak samo jak dopełniacz, ale nim nie jest, co wynika z kontekstu (słowo "pierwsze, a nie pierwszych własnie)

jako samodzielny tytuł powinno byc w formie nieodmienionej czyli "pierwsze" ale np. mozesz napisac zdnie "najbrdziej nie lubie pierwszych 12 miesiecy", le za to "pierwsze 12 miesiecy jest najgorsze" To akurat nie zalezy od kontekstu tylko od czy to jest w mianowniku czy dopelniaczu itd. Ty akurat podalas przyklad w dopelniaczu, nas interesuje MIANOWNIK

no, barrakuda ma racje, bardzo ładnie wyjaśniła :-)

dopisalam dalej o mianowniku....

ok, wiec przegooglowalam obie formy i powiem ci autorko, ze te bardziej "powazne, profesjonalne strony" maja Pierwsze 12 miesiecy ludzi owszem uzywaja 12 pierwszych miesiecy, ale to jest chyba bledne

Gość Mała Miodkowa
Dziękuję za odzew :) Ja też "przegoglowałam" pisownię tego zwrotu. Już wcześniej pisałam, że w google praktycznie nie istnieje forma "pierwszych 12 miesięcy" w odniesieniu do kompletu - jak to ujęła barrakuda.