Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mała Miodkowa

Jak Waszym zdaniem jest "po polskiemu"?

Polecane posty

Gość to zalezy od kontekstu
ale co tu googlowac, przeciez to są elementarne zasady j ęzyka polskiego :P pierwsze 12 miesięcy pierwszy milion trzeba ukrasc njtrudniejszy pierwszy krok pierwsze koty za ploty pierwsze 3 klsy podtawówki wszedzie mianownik!

Gość Mała Miodkowa
? Chyba idę spać. Dziękuję za odzew, zajrzę tu jutro - w sumie dzisiaj. Miłego dnia :)

Miodkowa, a co Ty taki nocny tryb zycia prowadzisz ? ja wstalam 1,5 h temu :D

Gość Mała Miodkowa
Ja się męczę z bezsennością ;( U mnie jest 8,15 rano. JUż padam na ... ale jak się kładę do wyrka, to liczę owce i nic...

Gość Mała Miodkowa
Nie byłam dokładna w odpowiedzi. YHhh. Tak, ostatnio nocny tryb. Dlaczego wstajesz o 5 rano? Dżizas.... brrr

nie o 5 tylko 5:30-6:00 czasem 6:30. Wstaje wtedy, bo juz jest dzien :-) i ide spac gdy nadchodzi noc czyli koło 22. Hmm współczuje tej bezsennosci, ja to spioch jestem i z tym mam problem, jak nie przespie 8h to jestem nie do zycia;/

Gość Mała Miodkowa
Nie wiem czy mam racje, ale zapewne mieszkasz wśród natury...? Ja ostatnio śpię po 4 h, a potem 12 ;( Do tego jestem raczej tzw. nocnym markiem. BTW. ciekawe, skąd to określenie?

Gość Mała Miodkowa
Azorku, dziękuję ;) Bez Twojej pomocy nie miałabym szans na ogarnięcie tej nowomowy ;) :)

Miodce chyba chodzilo o nocnego marka ;) tez sie zastanawialam, zawsze kojarzylo mi sie z imieniem ale moze to od marzenia?

heh, jej nie chodziło o By The Way tylko o nocnego marka :-) marek to męska odmiana mary, czyli zjawy, pokutującej duszy. Dawniej nocą nikt sie nie krzatal po domu, ani obejsciu, co najzwyzej wlaśnie zjawy..... Tak, mieszkam na wsi, prawie w lesie :-) i zyje rytmem natury. Ale kiedys kilka lat mieszkałam w miescie i tez tak wstawalam.

Gość Mała Miodkowa
A co tam, może Azorek pomerda ogonem z radości, że pomógł? p)

Gość Mała Miodkowa
Sprawdziłam, dla pewności (przed Waszymi wyjaśnieniami - dziękuję tak przy okazji). więc jestem, uwaga nocnym markiem - uuuu; boicie się? :) -- to zależy od kontekstu -- jeśli wstajesz o świcie słońca, bez znaczenia czy mieszkasz na wsi, czy w mieście, to znaczy, że jesteś rannym ptaszkiem! :) http://demotywatory.pl/699143/Ranny-ptaszek ;)

Gość Mała Miodkowa
Miodka :) Podoba mi się ;) Dziękuję

no miasto nie jest moim środowiskiem naturalnym, mieszkałam tam z przymusu (studia). Co ciekawe, jak byłam dzieckiem, aż do mniej więcej 16 roku życia, byłam też "nocnym markiem" tzn chodziłam spać po północy, wstawalam kolo południa. Ale jak poszłam na swoje, od razu się to zmieniło. Samo sie poustawiało. W liceum jeszcze potrafiłam zjeść śniadanie po powrocie z lekcji, a teraz jem zaraz jak wstanę. Więc nie do konca wierze w te podziały na sowy i skowronki. PS gdzie mieszkasz, że masz inna godzinę?

Gość Mała Miodkowa
Dalej nie mogę spać, idę, będę liczyła owce do 1000. A potem małe owieczki, yhh Może zadziała, papa.

Gość Mała Miodkowa
Wiem, że wszystko potrafi się zmienić w zależności od warunków, w których przyjdzie nam życ. ja teraz mieszkam w Rumunii, szykuje sie do powrotu do Polski. Dobrze mi tu było i jest jeśli chodzi o finanse. Wracam, bo tęsknie za rodzinką, za Polską.

Gość dkjdhcnseyfsk
To słodkich snow :-)

Hmm zawsze chciasłam odwiedzic Rumunie, i jeszcze Bulgarie, Moldawie... piekne miejsca :-) pozdrowienia, spij dobrze :-)

Gość Mała Destylacja
Dzięki, idę w objęcia snu. Mam nadzieję, że zasnę. kiss Dzięki, może będziecie tu jutro :)

Łomatko! Nieeee, nie uwierzę, że tutaj są sami idioci...! Pierwszych!!! I tylko pierwszych!

Gość Ale się popisalas mądrością
To już zostało wyjaśnione. Pierwsze 12 miesięcy jest poprawnie.

Gość Ale się popisalas mądrością
I co z tego ze bez matury. Ale dobrze za to wiedziały jak być powinno!

Gość Mała Miodkowa
Witam wszystkich! zza rzeki --- dlaczego zaraz idioci? MI tez się wydaje, że powinno być "pierwszych", ale dlaczego nawet w tytule książki jest "pierwsze"? Do mnie dalej nie dociera (może faktycznie ciemnota ze mnie) dlaczego - pierwsze 12 miesięcy ale już - 12 pierwszych miesięcy, a nie 12 pierwsze miesięcy.

Gość Pierwsze dwanaście
Tak jak powiesz:" Pierwsze 12 miesięcy"które ?- pierwsze-.może być drugie 12 miesięcy ale nie drugich 12.. ale już "pięć pierwszych miesięcy" .wtedy masz pytanie :ile których -odp-pięć pierwszych. Jak można powiedzieć 12 pierwsze? Toz to stasznie zgrzyta !

w mianowniku - kto? co? - pierwsze 12 miesiecy w dopelniaczu - kogo? czego? pierwszych 12 miesiecy Przyklady: Album ilustruje PIERWSZE 12 miesiecy dziecka. W albumie nie ma PIERWSZYCH 12 miesiecy ...

Gość Mała Miodkowa
Dziękuję za odzew i cierpliwość :) Album zatytułowany Pierwsze 12 miesięcy już trafił do odbiorcy. Pozdrawiam i miłego dnia życzę