Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

hawa2000

co najglupszego slyszeliscie o Polsce za granica?

Polecane posty

Dlaczego za granica mysla ze Polska to kraj trzeciego swiata? Kiedys to myslalam ze sie kawa zaksztusze, kiedy pewna starsza niemka spytala czy w polsce ludzie maja prad w domach.po za tym: - inna niemka pokazywala mi do czego sluzy zelasko - inny znow bal sie jechac do Polski 10-letnim VW, bo mu ukradna (kto chcialby takiego szrota, w Polsce lepsze jezdza) - ktos komus podarowal czarno-bialy TV i wiele innych, moglabym ksiazke napisac.

Gość a ja powieeem taaak..
mojej koleżance we Francji pokazywali jak obsługiwać mikrofalę i kuchenkę gazową :/

Tesciowa kuzynki pracuje w Wloszech, opiekuje sie taka staruszka, ktora na poczatku pokazywala jej banany i objasniala, jak sie je obiera i je, ponadto byla bardzo zdziwiona, ze w Polsce sa wielkie miasta - biedna sadzila, ze ludzie tu mieszkaja w chalupach krytych strzecha razem z krowami i kurami :O

Gość niedobrze_mi
Jedna Holenderka była wielce zdziwiona, ze w Polsce jest IKEA. Jej tekst "Polska.....Polska.....a tak, byłam kiedyś w Pradze - piękne miasto" :)

Gość g33
podobno "pole" znaczy lodowiec stąd to skojarzenie ze Poland to zimny kraj :D

Gość rerfre
pole to biegun a nie lodowiec

Gość graranna
ja mieszkam w stanach i kiedys na imprezie z lokalnymi zrobilam test wiedzy o europie:) ktos mi powiedzial, ze stolica polski jest berlin, ze w polsce mamy noc polarna, ze jezykiem obowiazujacym w polsce jest angielski. ale najbardziej zaskoczylo mnie to, ze w polsce mamy monarchie a nasz krol nazywa sie karol a krolowa to diana:D amerykanie nigdy nie zachwycali inteligencja:D

Gość fgfdghfghg
to wy wiecie co to sa pralki do prania i jak dzialaja?? buhahaha tak nie goaciu rozwalil tym pytaniem ze do dzis sie smieje... z jego glupoty.

Do nas kilka lat temu przyjechała krewna mojej babci, której rodzina wyjechała do Stanów jeszcze przed wojną. Oprowadzaliśmy ją po mieście a ta się zachwycała: A to wy macie parkomaty? A to wy macie takie wysokie budynki i asfalt na drodze? A to wy macie nawet centrum handlowe? Nie wiedziałam, że macie dostęp do internetu i w ogóle komputery! (oczywiście już nie wspomnę zdziwienia, że mamy coś takiego jak mikrofala i kolorowy telewizor czy telefony komórkowe:))

Gość vxc vvczv
moj chlopak (Holender ) byl zdziwiony jak zobaczyl ze moja mam ma taka sama video kamere co on ( w sensie ze nas Polakow stac na to) mial tez audi kiedys ktorym bal se przyjechac do mnie nim, a pozniej lata pozniej mial bmw firmowe i zaoytal czy mozemy nim na swieta do pl pojechac. kategorycznie odmowili wciskajac mu forda

że jak idzie czlowiek z reklamówką w ręce to napewno Polak:)

Gość Hola-Hola
mi niemka chciala dac worek niemodnych i niektorych zniszczonych ciuchow dla mojej mamy. powiedziala ze ona tego tu nie bedzie juz nosila ale w polsce to mozna.

Gość to ja cos dodam :)
moja kolezanka wiedzac ze mieszkam w Polsce pytala sie czy w Hamburgu :D

Gość masaaakraa
mnie najbardziej wkurza to jak POlacy rozpowiadaja jak to beznadziejnie jest w Polsce i potem np Anglicy zadaja mi glupie pytania i srednio mi wierza jak mowie, ze w Polsce nie przymieralam glodem, wyjezdzalam, mamy piekne miejsca itd

Gość to ja cos dodam :)
aaa...jeszcze mi sie przypomnialo kilka lat temu - kolezankom podobaly sie moje buty Ecco (gore-tex),ktore jeszcze z Polski przywiozlam i kilka dobrych lat nosilam. Dalam za nie prawie 500 zl jakies 10 lat temu. Pytaja ile dalam wiec mowie ze ok.100 funtow w przeliczeniu a one zdziwione ze jak to mozliwe bo podobno w Polsce zarabia sie 5-10 funtow miesiecznie (!!!). Sama sie zastanawiam kto takie bzdury opowiada :o

Gość tak jakos bez nicku
ja na swiezo- tydzien temu na zakonczeniu szkoly, jedna matka zdziwila sie w rozmowie ze mna ze u nas nie jest ciagle - 30 stopni, i byla pewna ze w PL jest dyktatura wojskowa i walczymy o demokracje do tego ogromne zdziwienie ze ludzie maja domy z ogrodem, a nie mieszkaja w lepiankach przyjechalam do Anglii jako au-pair pare lat temu i host mama w pierwsz\y wieczor zaczela mi pokazywac jak sie uzywa prysznica, i spuszcza wode w toalecie jak jej powiedzialam po kilku miesiacach ze moja siostra ma takie same kafelki w kuchni jak ona, to myslalam ze zawalu dostanie, a oczy jej malo nie wyskoczyly z orbit

Gość tak jakos bez nicku
a moi koledzy ze studiow byli jakos tak w 98 w Holandii, i baba postawila im na kolacje na stol zolty ser i tak wolno zaczela mowic po angielsku- A TO JEST ZOLTY SER!!! AHA- u mnie w pracy ogolne przekonanie , ze Polki sa takie szczuple, bo nie mialysmy co jesc jak bylysmy male i zoladek nam sie zasuszyl, nie dociera do nich ze to sprawka home made food

mysle ze, my po czesci sami jestesmy winni ze o polsce mysli sie tak zle. opowiadamy ze wyemigrowalismy za chlebem (jak by w polsce ludzie z glodu umierali), ze w polsce jest wielkie bezrobocie a ludzie pracuja za psi grosz, ze nie ma przyszlosci dla mlodych itd. ciagle narzekamy jak to w polsce jest zle. ci ktorzy tu nigdy nie byli to wyobrazaja sobie polske jako druga afryke.

Gość polka w stanach od lat
w stanach od lat prowadze polsa restauracje. przychodzi do nas wielu Amerykancow i czesto w ramach przyjacielskiej pogaduchy zagaduja:) tyle bzdur ktore musialam prostowac to sie w glowie nie miesci:) od wlasnie jak tu ktos wspomnial tlumaczenia, ze berlin nie jest stolica polski, ze polska nie lezy w azji, ze w polsce mozemy mieso kupic normalnie w sklepie bez problemu, po rodzynki jak to, ze w polsce ludzie nie maja biezacej wody i elektrycznosci. ale prawdziwsy rarytas trafil mi sie kilka tygodni temu. akurat robilam rekrutacje na nowe pracownice. poniewaz wiele polek przychodzi na rozmowe bez zadnej znajomosci angielskiego czasem zdarza nam sie zatrudniac amerykanki o slowianskiej urodzie. warunki sa jednak dwa- raz slowianska uroda, dwa podstawowa wiedza o polsce. klientom dziewczyny mowia, ze urodzily sie w ameryce ale rodzice pochodza z polski. tak czy inaczej na rozmowe przyszla ta dziewczyna, amerykanka. wygladem spelniala wymagania wiec przeszlysmy do wiedzy o polsce. pytam sie jej co by powiedziala klientowi ktory zapytalby za czym najbardziej teskni w polsce a ona zaczyna mi opowiadac, ze za krokodylami widzianymi za oknem i za jazda na koniu do najblizszego miasta:)

Gość plug in plug out
Fajnie się śmiać z kogoś,a może Wy-wspaniali Polacy- powiedzcie jakie miasto jest stolicą Erytrei,jaki ustrój panuje na Filipinach,kto jest prezydentem Mołdawii?Co mądrale? Podniecacie się,bo wiecie co jest stolicą Niemiec czy Francji,a tak poza tym,to góoowno wiecie.

Gość plug in plug out
polka w stanach od lat Masz jakieś ograniczone postrzeganie Polski i Polek. Co to w ogóle w/g Ciebie jest słowiańska uroda? Myslisz,że Słowianie to wszyscy sa niebieskookimi blondynami? A znasz podział Słowian i do jakich narodowości należą?wiesz,że Słowianin może wyglądać tak samo jak ciemny Hiszpan albo Włoch? Powielasz te chore stereotypy w Stanach,sama robisz z Polaków wieśniaków. Aż przykro czytać.

Gość przybudowka sie nie sprawdzi
przede wszystkim restauracja to nie miejsce do prostowania stereotypow. po drugie skad Ty wiesz co ja mam na mysli mowiac o slowiankiej urodzie? zyles w stanach kilka lat? gdybys zyl bardzo szybko zauwazylbys, ze na pierwszy rzut oka da sie odroznic dziewczyny pochodzace z krajow wschodniej europy od amerykanek. nawet sekundy nie musisz sie zastanawiac. ale mozna sie tez pomyslic i sa amerynakni ktore wygladaja jak europejki i takie dziewczyny ja zatrudniam.

Gość piotrwaw
ta strona co poleca fajny gosc troche wyzej jest calkiem ciekawa, polecam. niezle fajny gosc

Gość alfa-romeo
DO POLKI W STANACH OD LAT-------slowianin to nie slomianin, moze dlatego ze sloma jest jasna zolta kojarzysz Polki z jasnymi wlosami.Polska dla ameryki jest jak dla nas afryka znaczy sie zero wiedzy,opinie o biednej , zacofanej,pijacej tylko alkochol i sklonnosci do zlodziejstwa polsce wyrobili sami polacy

gdzie napisalam slomianin? nawet jesli to przepraszam to byla literowka, nie ma o co sie czepiac.

i gdzied napisalam, ze polki kojarze z blond wlosami? bo czytam swoja wypowiedz i nie widze.