Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alli mc billl

Moje garnki w kuchnii????????????????

Polecane posty

Gość alli mc billl

Mam garnki friko ale jestem z nich średnio zadowolona. Po 2 latach użytkowania odpadły uchwytu z pokrywek a garnki nie swieca sie. Na dnie pojawiło się coś w rodzaju plamy (tak jak benzyna wylana na ulicy - taka kolorowa plama) :O Chyba muszę kupic nowe. Ale jakie?? Makłowicz poleca garnki emaliowane, że niby najzdrowsze są. Co wy na to?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alli mc billl
czy ktoś tu jest?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja uzywam tylko emaliowanych
wprawdzie emalia szybko sie sciera lub odpryskuje i wtedy sie one nie nadają, ale w cenie garnka emaliowanego mozna kupic tylko badziewna nierdzewke, z której odwarstwi sie dno lub bedzie przypalał - ergo wcale nie wychodza drogo. Dania z emaliowanych garnków maja zupelnie inny smak! i ja np. lubie zupy robione wlasnie w takim emaliowanym garnku (ale nie mzoe byc nigdzie odpryskow) niz takie metalowe. Inna jakosc. Oczywiscie jak ktos nie jest wyczulony, to mu to róznicy nie zrobi, ale dla mnie jest to istotne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alli mc billl
o dzięki , że jesteś a używasz ich w zmywarce? Pokaż fotkę jakie masz???? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja uzywam tylko emaliowanych
i np. takie tansze nierdzewki zmieniaja nieraz barwe jedzenia, zwlaszcza owoców, gdy np. robi sie przetwory. Oczywiscie super swietne drogie nierdewki tak nie robią, ale kogo stac na garnek za 200zł? a emalia nie zm ienia smaku ani koloru, jednak szybko się niszczy. Jesli jednak nie bedziesz mieszac w nich metalowymi lyzkami, tylko drewnianymi (wtedy dno sie nie rysuje) i uważać, żeby przy myciu nie utłuc dna, to posłużą Ci 5 lat lub wiecej. Dobrą firma jest emalia olkusz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja uzywam tylko emaliowanych
nie, nie mam zmywarki niestety, wiec nie wiem, jak to wygląda w zmywarce. mam zbyt wolny internet, żeby otwierac strony i szukać zdjec, zeby Ci pokazać :-( ale moje sa takie najzwyklejsze, kupione na jakiejs promocji. Za 4 garnki (jeden wielki na zupe, jeden sredni, maly rondel i malutki rondelek) dałam 50zł, pokrywka tylko do tego duzego była. Sa z olkusza i juz powoli pojawiaja sie odpryski i utłuczenia, ale mam je chyba 3-4 lata, jak zmywam to zawsze wale nimi o zlew i suszarke, mieszam metalowymi łyzkami itp. Powoli zaczyna na dnie emalia znikac, ale to wina mojego zlego uzywania ich.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja uzywam tylko emaliowanych
a i miałam kiedys komplet garnków nierdzewnych, nie wiem jakiej firmy bo był to prezent - po roku zaczynało sie robic to, co u ciebie, i dna odpadały, odwarstwialy sie tak dziwnie, uzywalam ich jako miski jak potrzebowalam podczas przygotowania potraw, ale potem wywaliłam. Teraz jestem wierna emaliowanym, ale powtarzam - one spelniaja swoja funkcje, dopoki jest ta emalia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość garnki emaliowane
od zawsze. Nie wiem jakie macie i jak wy je uzytkujecie , skoro emalia szbko sie niszczy :O Ja mam garnki z Olkusza juz od wielu ładnych lat i absolutnie nic sie z nimi nie dzieje. Trzeba pamietac aby nie upadały na twarde powierzchnie , nie mieszac metalowymi łyzkami, tylko najlepiej drewnianymi i uwazam aby ich nie przypalac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja uzywam tylko emaliowanych
szkodliwe? chyba cos Ci sie pomieszalo, sa wlasnie najzdrowsze. Nic nie jest tak chemicznie obojetne na potrawy jak emalia. Nierdzewka czasem potrafi zareagowac. Np. gdy robie sok z jagod i ten wycisniety gotuje z cukrem w garnku emaliowanym, to jest on ciemno bordowy, ciemnoróżowy. Tylko w metalowych nabiera charakterystycznej niebieskiej barwy! a w aluminiowych (najgorsze!) od razu ciemnieje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Emaliowane garnki to
przeszlosc. Na zachodzie nawet nie ma ich w sklepach. Zadna retauracja ich nie ma. Skad ci sie wzielo ze najzdrowsze, dziwi mnie , a kto je produkuje ??? Nie slyszalam zeby porzadna firma je produkowala.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja uzywam tylko emaliowanych
o rany, zadna znana i porządna firma nie produkuje szczotek do kibla, a jednak ich uzywamy. mówiłam juz o Olkuszu - to chyba znana i renomowana firma. Patelnie tez maja dobre.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alli mc billl
ejj no nie kłóćcie się tylko pogadajmy jakie Wy macie garnki i jakie mi polecacie????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Masz racje , poprostu
dla mnie to inna epoka. W tej chwili sa takie garnki ze gotuje sie w parze, i bez tkuszczu, a ty kupujesz garnki z przedwojenna technologia. Olkusz porownywac do WFM.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zrobic emaliowany garnek to
zadna filozofia i nawet te tanie są dobre.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zrobic emaliowany garnek to
alez wy jesteście głupie. Wszystko musi byc nnowe, żeby było dobre? Może nie jedz łyżką, bo zostala wymyslona w innej epoce i nie nos sukienek, jak kobiety w czasach patriarchatu. Albo nie jedz kiszonych ogorków, kiszenie to staromodny sposób! lepiej ugotuj je w najnowoczesniejszym parowarze albo innej maszynie. Madra gospodyni czerpie z dziedzictwa przodków i umiejetnie korzysta z nowości. Garnki z emalii to sprawdzona rzecz, dobra i zdrowa. Jak jesteście takie nowoczesne, to nie gotujcie rosołu, tylko róbcie z kostek. smacznego! Konserwanty szkodzą? ale dziś w każdej dobrej restauracji sa dania z konserwantami! na zachodzie to norma!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alli mc billl
łoooo ale ceny >:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość radek-1958
ja mam tylko jedno zdanie na temat garnkow i innych rzeczy uzytecznych w domu (TANIE PSY ZERA) jak juz cos kupic to zainwestowac nazbierac kassy i kupic cos porzadnego, kupilem juz ladnych pare lat bo jakies 15lat temu garnki od cepter u nas to (amc) z tym grubym dnem wtedy to kosztowalo kupe kasy garnkom do dzis dnia nic sie nie stalo sa jak nowe ale co z tego kupilem sobie piec indukcyjny a na tym te garnki nie dzialaja no trudno trzeba bedzie je komus podarowac a jesli chodzi o piece indukcyjne super sprawa oszczednosc 40% energi plyty sie nie grzeja i szybko sie gotuje polecam!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zrobic emaliowany garnek to
a ja uważam, że są rzeczy, które można kupowac najtansze i takie, w ktore trzeba inwestować. Sa rzeczy, ktore są zbyt proste, by sie psuć. Np. drewniana łyżka do gotowanie jest zwykła drewniana łyżką i marka nic nie zmieni. Albo zwykła szklanka. Dopóki jej nie stłuczesz, jest ok. Ale np. pralka, zmywarka i inne skomplikwoane rzeczy lepiej wybierac lepsze, drozsze. ale nie zawsze drozszy = lepszy. Np. szampony polskich marek o takim samym skladzie jak zagraniczne sa tansze - bo sa polskie. Myślisz, ze zwykly, biały talerz bedzie lepszym zwyklym, białym talerzem, jesli bedzie z innej firmy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość radek-1958
zgadzam sie u toba ale w dzisiejszych czasach zmywarki duzo zmienily,bo nie wszystko sie nadaje wez wsadz cos do zmywarki no naprzyklad lyzki widelce ale te co my kiedys uzywali wsadz do maszyny to te tabletki cala ta powloke zezre i mozesz wyrzucic,no ale popieram cie nie wszystko drogie jest dobre tanie tez sa dobre rzeczy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×