Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama _D

jakie zioła dla niemowląt?

Polecane posty

Gość mama _D

Witam zaczynam gotować sama dla mojego półrocznego synka. Aby dania nie były mdłe chcę dodać jakieś zioła- pietruszkę, koperek itp. Tylko nie wiem czy już mogę dawać w niewielkich ilościach zioła? I jakie jeszcze poza wyżej wymienionymi?

raczej to nie zaszkodzi, ale po co dziecko tak wcześnie przyzwyczajać do ziół czy przypraw. Dziecko jeszcze nie ma wyrobionego smaku, więc to nie jest potrzebne

Gość ewcia krewcia
Pietruszka jest bardzo zdrowa a koperek działa relaksująco na brzuszek więc jak najbardziej. Wiadkoma rzecz że prócz walorów smakowych te zioła mają dobre działanie na żołądek i możesz po troszku dodawać.

Gość mama_D
MoniaMonte- mój mały nie może jeść marchewki bo już przez skórę z niego "wyłazi" więc spróbuj dać np. same ziemniaki? zresztą jaki skład by nie miał obiadek to przez brak marchwi a dużą ilość ziemniaka jest mdły :( ugotuj sobie na obiad ziemniaki bez soli... dowiesz się dlaczego chcę dodać jakieś ziółka. Może i nie jest przyzwyczajony do smaku przypraw... ale niesłone ziemniaki są obrzydliwe!!!

poradź się dobrego specjalisty bo i tak wszystko co napiszę będziesz negować bo wiesz lepiej.

Gość mama_D
Widzę, że póki co Ty wiesz najlepiej i jak ktoś tylko się nie zgodzi z Twoim zdaniem to zaczynasz się unosić... Jakbym wiedziała lepiej to nie zadawałabym pytania- nie sądzisz?? Poza tym nie chce sypać soli czy pieprzu a jedynie koperek...

mama_D dla Ciebie są mdłe bo znasz smak soli a Twój maluch go nie zna więc dla Niego te ziemniaki bez soli są normalne i uważa, że takie mają być. Mówisz, że Marchewki nie podajesz, ale możesz podać np. gotowaną pietruszkę w korzeniu do ziemniaka, czy dynię, czy kalafior. Moja od początku zjada prawie wszystkie warzywa. Mieszkam w Niemczech i tu są różne słoiczki już po 4tym miesiącu. Teraz gotuje sama i dodaje co mi podejdzie akurat i mała nie miała jeszcze żadnych ekscesów żołądkowych i też ma pół roku. Nie mówię tu oczywiście o jakiejś kapuście czy coś:P

Od 6 mieisaca mozna dodawac natke pietruszki i koperek do potraw ale musisz je zmiksowac, sa bardzo zdrowe.. Patrz tylko czy nie uczula Twojego malucha bo zawieraja bardzo silne olejki eteryczne. Reszte ziół dopiero po 12 miesiacu dodawaj bo maja duzo silniejsze dzialanie niz własnie koperek i natka.

Gość kochajaca mamusia
ja dawalam : pietruszke natke, koperek, szczypte bazylii i np. tymianku i bylo ok:)

Bazylia u dziecka przed 1 rokiem zycia moze wywoływac ból brzucha, tymianek równiez nalezy do bardzo aromatycznych ziól.

Gość kochajaca mamusia
być może - ale ja podalam swoj przyklad. Mojej nic po tym nie bylo i do dzis ( ma 2 latka ) uwielbia wlasnie to ziola w potrawach.

Tu na stronie osesek jeszcze inne zasady podawania znalazłam: Bazylia po 9 miesiącu Cynamon po 10 miesiącu Estragon po 9 miesiącu Gałka po 12 miesiącu Kminek po 8 miesiącu Koperek po 8 miesiącu Majeranek po 8 miesiącu Miód po 12 miesiącu Oregano po 9 miesiącu Pieprz po 10 miesiącu Rzeżucha po 10 miesiącu

Gość mama_D
Mój mały na dynie ma uczulenie, nie jada póki co również żadnych wzdymających (kalafior, brokuł, kapusta, fasolka) więc pole manewru mam naprawdę ograniczone :( smaku soli owszem nie zna- ale od takich mdłych potraw ma odruch wymiotny :(

mama_D to jak już koniecznie chcesz podać to może najpierw w takiej znikomej ilości i jak nic nie będzie się działo to później dodasz trochę więcej. Też nie ma co się trzymać tak sztywno schematów.

Gość kochajaca mamusia
a ile ma miesiecy dziecko?

Gość mama_D
pisałam- 6

Gość kochajaca mamusia
p.s ja musialam zaczac kombinowac, bo od wlasnie mdlych potraw zrobil mi sie niejadek :( Zaczela jesc jak dodawalam ziół. Oczywiscie stopniowo zwiekszalam ilosc. Zaczelam od szczypty i jakis czas podawalam. Pozniej inne ziola i tak po kolei.

Gość mama_D
kochajaca mamusia- A ILE MIAŁA JAK ZACZĘŁAŚ DODAWAĆ?

Gość kochajaca mamusia
miala okolo 7 miesiecy ( czyli niewiele starsza od twojego dziecka). Nic sie nie boj. Sprawdz reakcje i od malutkich dawek zaczynaj

ja mam 6 miesiecznego bobasa i nie używam soli, ani żadnych przypraw, ale do zupki podczas gotowania dodaję trochę pietruszki ponieważ jest zdrowa. Dodaję ziemniaka brokuł, marchewkę, pietruszkę, odrobinę selera, i plasterek pora. No i na koniec gotowania troszkę masła lub oliwy z oliwek. Wcina aż miło patrzeć :-) Endlessy - czy ty masz może półroczne dziecko i jesteś w ciąży z terminem na luty? Jak sie czujesz? Super sprawa! :-)

Jang Mamuśka wszystko się zgadza;) Dobrze się czuję, nawet lepiej niż w pierwszej ciąży. Może dlatego, że nie mam czasu myśleć, liczyć tygodni i doszukiwać się objawów;)

no pewnie racja, boże ja ciążę zniosłam okrutnie najpierw wymioty non stop potem szpital eh i tak jak poyślę o drugiej to juŻ MI słabo, dziecko bym mogla miec drugie ale zeby ktoś ciążę mi nosił :-)))))))) boje sie ze bedzie podbnie. ale jednak wole poczekac z drugim maluszkiem :-))))zycze ci powodzenaia !!!

Gość ewcia krewcia
Właśnie czytam (ktoś napisał) że koperek po 8 miesiącu ale ja (mieszkam w Austrii) mam słoiczkek po 4 miesiącu gdzie koperek jest dodatkiem tak samo jak są koperkowe herbatki od urodzenia i wody mienralne z herbatka koperkową po 4 miesiącu. Akurat koperek (wiadomo że wszystko musi być na miazgę) i pietruszka sa bardzo delikatnymi ziołami a jeżeli chodzi o pietruszkę to podaje się nać a nie korzeń.