Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oddaj biednym i powiedz

dlaczego mój biszkopt zawsze rośnie tylko na środku a po bokach nie?

Polecane posty

Gość oddaj biednym i powiedz

robi sie taka kopuła. a zwykle pieke go po to, by przelożyć kremem, przy rozcinaniu go na pojedyncze blaty ten czubek musze sciac i sie marnuje. To się dzieje przy rożnych przepisach, sposobach wykonania. Zawsze jest taka gorka, nigdy ladny plaski. Macie jakies metody na to? czasem smaruje forme maslem i wysypuje bułką, czasem samo masło, czasem sam papier albo maslo+papier i zawsze to samo. Raz mi wyszedl plaski, ale byl zakalec wszedzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
Nie smaruj formy masłem.Ja wykładam dno formy papierem.Jeśli zrobi ci się górka ,to po wystudzeniu ciasta połóż je wypukleniem na blat, powinno się wyprostować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a boki? tez papier?
do suchych boków sie przyklei przeciez

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do biszkoptu bokow sie nie smaruje bo tak ciasto nie pnie sie po sciankach. zauwazcie ze ciasto wlasnie po posmarowaniu po bokach zawsze ma te boki obnizone. im wyzsze ciasto wychodzi tym przepis jest lepszy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a boki? tez papier?
a ja myslalam, że wlasnie trzeba posmarowac, zeby mialo poslizg i mogło isc w gore, a jak jest sucho, to sie przykleja i zastyga w tym miejscu. Dzieki za uswiadomienie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zeby biszkopt byl rowny to po wyjeciu go z piekarnika poki jest goracu "zrzucic" blache na plaski stol albo deske i wteyd opadnie ! Nie chcialo mi sie w to wierzyc ale co ? DZIALA !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pomarańczowa Kobieta
Potwierdzam, rzuć ciastem :D 0 tak z wysokości 1 metra na podłogę najlepiej, ja zawsze kładę koc na podłogę i nic się nie dzieje,,to naprawdę działa:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
Papier tylko na dno formy. Ciasto przyklei się do boków blaszki[to go trzyma w poziomie.Po wystudzeniu należy okroić nożem dookoła.Potem do formy przyłożyć inną blachę i obrócić tak aby ciasto znalazło się na niej.Wtedy należy ściągnąć papier.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mahda
Dzięki za pomoc ;] Za każdym razem włącznie z dniem dzisiejszym, do szału doprowadzał mnie widok kopca w piekarniku zamiast płaskiego pięknie wyrośniętego placka ;]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośćCherry
Ja mam ten sam problem mysle ze smarowanie czy nie smarowanie nic tu nie pomoze pieklam z termo obiegiem i bez mysle ze to kwestja grzałki .....ale czekam na odpowiedz czy sie Pani udalo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×