Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastanawiam się nad tym

Jak rozplanowac pokoje?

Polecane posty

Jestem mamą 3 dzieci. 5 letniej dziewczynki, 4 letniego chłopca i prawie 1,5 rocznej dziewczynki. Mam do dyspozycji 2 pokoje. Jeden ma 9 m2, drugi 25 i nie da się go przedzielić. Zastanawiam się z mężem jak rozmieścić dzieci w pokojach. Mamy 3 opcje: 1. dziewczynki razem w dużym, chłopiec sam w małym 2. starsze dzieci w dużym, młodsza w małym 3 w małym pokoju urządzić sypialnie dla wszystkich dzieci, a w dużym pokój zabaw dziennych/ bawialnię. Dodam, ze jest to tylko opcja tymczasowa bo docelowo dzieci będą miały osobne pokoje. Tylko chwilowo jeden z tych pokoi robi za gabinet męża/ pokój komputerowy/ moją prasowalnie i nie chciałabym z niego rezygnować bo puki dzieci są małe to taki pokój z rzeczami, które nie powinny wpaść w ich łapki, bardzo jest nam potrzebny. Ja najbardziej skłaniam się do 3 opcji bo widzę, ze dzieci lubią bawić się razem wspólnymi zabawkami, ale są też argumenty, które przemawiają za 1 i 2 opcją. Poradźcie mi, proszę. Jak wy byście to rozplanowały?

Gość videk231
ja wybralabym opcje 3 :>

ja bym wybrała 3 opcję,jeżeli to stan przejściowy jak na dłuższą metę to 1

Popieram poprzedniczkę - na stan tymczasowy rozwiązanie 3.Jeśli na stałe to raczej dziewczynki razem (choć biorąc pod uwagę różnicę wieku nie jest to idealne).

Przejściowy. Później każde z dzieci będzie miało swój mały pokój (takie 6-9m2) a my zajmiemy większy i urządzimy w nim sypialnie, gabinet/ garderobę. Myślę, że to plan na za 4-5 lat bo wymagałoby to większych nakładów finansowych (postawienia ścianki w dużym pokoju, przerobienia światła i kontaktów żeby wydzielić część przeznaczoną na garderobę. Chwilowo chcemy przy pomocy farby i ewentualnie kilku nowych mebelków rozlokować dzieci w pokoju. Chodzi też o to, ze większe remonty nie mają sensu w przypadku malych brzdąców, które lubią od czasu do czasu pomazać po ścianie kredkami, albo ponalepiać na meblach jakieś gustowne naklejki.

Gość 13miesiecy
zmiana za 5 lat hm... to troche sporo. starsze dziecko bedzie mialo juz 10 lat moze nie chciec spac w pokoju z maluchem 6-letnim a tym bardziej z bratem. . roznica miedzy dziecmi w tym wieku jest ogromna. a 10-letnie dziecko moze juz miec swoje wymagania. pracuje w szkole i wiem jak zachowuja sie dzieci w takim wieku. ja bym jednak dziewczynki ulokowala w jednym pokoju a chlopca w osobnym.

Nie wiem jak będzie. Jeśli faktycznie będa spory to zabierzemy się za to wcześniej niż za 5 lat. Mnie najbardziej odpowiada opcja 3 z 2 powodów. Po pierwsze dzieci bawią się razem. Mają teraz dwa pokoje i jeden stoi pusty. Wynieśli wszystkie zabawki do większego i tam się bawią, śpią też razem w tym większym bo mówią, ze boją się spać osobno. Najmłodsza na razie śpi z nami, ale uważam, ze jest już dostatecznie duża do tego zeby spać w innym pokoju. Po drugie przed snem czytamy im bajki i teraz jest tak ze usypiam wszystkich w naszym łóżku czytając bajki i śpiewając kołysanki, a potem mąż przenosi każde do swojego łóżka. Gdybym miala ich w jednym pokoju skończyłby się problem z przenoszeniem i wybudzaniem podczas tego przenoszenia. Gdyby byli w 2 to nadal trzeba by bylo ich przenosić albo musiałabym biegać od pokoju do pokoju. No i jeszcze jeden argument to taki, ze mieliby osoby pokój na spanie w którym w dzień nie byłoby zabawy bo teraz odchodzi skakanie po łóżkach i bitwa na poduszki, albo budowanie sobie namiotów z kołdry. z 2 strony najstarsza córka idzie za rok do 1 klasy, syn do zerówki więc może miałoby sens stworzenie im osobnego pokoju z biurkami i miejscem na naukę i odizolowanie ich od ciekawskiego 2,5 latka? No i dziewczyny kochają hello kitty i barbie, a syn jest miłośnikiem samochodów. Dziewczyny marzą o różowym pokoiku więc stworzenie im różowego królestwa wróżek też nie byłoby całkiem pozbawione sensu. No i się waham.

Powinni wam zabrać dzieci :o jak w ogóle można sie decydować na więcej dzieci skoro masz warunki z ledwością na jedno😭

? Nie zrozumiałam twojej wypowiedzi?

No ja wiem że z rozumem u Ciebie nie najlepiej :D Policz sobie :) musisz mieś bawialnię, sypialnię i każde dziecko swój pokój. Jakoś nie widzę w Twoich wyliczeniach 5 pokoi a to oznacza że nie masz warunków na 3 dzieci.

Mam salon, nasza sypialnię, wspólną garderobę, 2 łazienki, kuchnię i dodatkowo 3 pokoje dla dzieci (których mam 3) ale jeden z tych pokoi chwilowo zajęliśmy z mężem i tak jak napisałam dzieci są małe wiec nie chcemy z niego teraz zrezygnować bo trzymamy w nim rzeczy którymi dzieci nie powinny się bawić urządzenia typu kamera, aparat, laptopy komputer, papiery z pracy męża, pieczątki, ważne dokumenty. Dodatkowo ja mam tam żelazko i sobie prasuje bezpiecznie kiedy dzieci z mężem się bawią i wiem, ze żadne z nich mi nie dotknie gorącego żelazka. Nie gnieciemy się w 5 osób w 2 pokojach. Przeczytaj temat uważnie. Pytam jak rozplanować tymczasowo dzieci w 2 pokojach. Docelowo każde będzie miało swój.