Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aneta wawa

kolonoskopia w znieczuleniu ogolnym

Polecane posty

Gość fortrans powinien
no cóż. badanie super przyjemne nie jest. ale jak w uśpieniu to i tak nic nie czujesz. im później poddasz sie temu badaniu tym gorzej. dla zdrowia. wg mnie nie ma się czego bać i trzeba to zrobić.

Gość z jakiego pwodu idziesz
wiem. w kazdym razie zdaje sobie z tego sprawe. tylko odwlekam. :( gdzies w glowie kolataja sie mysli, ze lepiej nie wiedziec, ze cos sie zlego dzieje i nie pozwlaac w siebie zagladac, bo wynajda jeszcze wiecej. bledne koło.

Gość aneta wawa
mnie moj gastrolog skierowal bo mam wzdecia po owocach,mleku i wielu warzywach(kalafior,brokulu,fasolka szparagowa, kapusta gotowana itp), bralam leki na to ale duzo nie pomogly a poza tym mialam male krwawienia po wyproznieniu ale bardzo malo, dodam ze mialam hemoroidy ale jak narazie je "zaleczylam". a skad jestes? ten moj lekarz mi polecil szpital gdzie robia w narkozie i on sam tam tez pracuje ;)

Gość pociesz się że ja też
tak myslałem. w moim wypadku za długo zwlekałem:O zrób to badanie. nie czekaj.

Gość aneta wawa
znajdz miejsce gdzie robia w narkozie i nastaw sie pozytywnie. i tak i tak jesli to cos zlego to potem wyjdzie z duzo gorszym skutkiem.

aneta tez rozmawialam z lekarzem i na temat nadwrazliwosci :( dlatego tak zwlekam pociesz się że ja też to jednak masz problem :(

Gość mam. poprzez brak leczenia
porobiły się jakies zrosty, przewężenia itp. dlatego wiemże z tym badaniem należy się spieszyć i zrobic jak najszybciej.

wlasnie. jeszcze kwestia narkozy. :( dlatego pisalam. wcale mi sie ten temat juz nie podoba. trzymajcie sie.

Gość aneta wawa
a masz jakies objawy niepokojace?

wzdecia. ale to wlasnie moze miec podloze emocjonalne. i brak tolerancji na pokarmy wciaz zyje w stresie (jak kazdy) nie widze nic niepokojacego. ale nie mam ochoty cisc na to badanie. chyba tez powodem jest wstydliwosc

Gość aneta wawa
to postaraj sie zaobserwowac po czym masz te wzdecia, zasugeruj sie pokarmami tymi po ktorych ja tez mam. wiem ze nie masz ochoty, nikt nie ma ale uwierz mi ze w wielu przypadkach ludzie narzekaja raczej na przygotowanie do badania a nie samo badanie. radze isc jak najszybciej jesli Cie skieruja bo potem moze byc tylko gorzej ;/

Gość vbm28
płaciłyscie coś za tą narkoze?

Gość ja nie płaciłem
ale robiłem to w klinice i po znajomości.

staram sie eliminowac z diety to co nie wskazane. tylko dochodzi to, ze jestem wciaz "nabuzowana" i nie jestem w stanie sie wyciszyc. to bardzo kompikuje i ma wplyw rowniez na jelita. boje sie. szczerze mowiac bardzo sie boje tym bardziej, ze.... ale nie zaniedbam. musz wziac sie za siebie. zdrowia zycze i :)

Gość aneta wawa
ja nie place bo ide na nfz do szpitala :) to bierz leki uspokajajace moze... trzymam kciuki zebys poszla na ta kolonoskopie :)

leki nie pomoga a tylko mnie na chwile zatrzymaja :) nie w tym sens, zeby wziac pigulke i sie wyciszyc. trzeba ogarnac to co jest powodem. pojde. obiecalam zaczac dbac o siebie. 🌻 wszystkiego dobrego i trzymaj sie.

Gość aneta wawa
dziekuje i nawzajem :) kurde ten 2 litr juz nie wchodzi tak dobrze :( niedobrze...

nie piesc sie ze soba tylko pij :) a tak powaznie to jak to smakuje i czy dostaje sie cofki ?

Ja brałam preparat X-prep, super czekoladowy smak i pije się tylko po nim samą wodę. Używałam tego dwukrotnie i badanie bez problemu.

Gość margola 73
witam pojutrze mam kolonke. Wypilam dzis litr olopegu. Fatalnie sie czuje, mdli mnie, w trakcie picia mialam odruchy wymiotne. Jutro mam wypic 3 litry.Acha.jestem 1,5 godz po wypiciu i efektu nie widac.Poprzednio po fortransie zadzialalo od razu. moze jednak fortrans byl lepszy. tez go zle w smaku wspominam. pozdrawiam wszystkich pijacych :)

Gość kolonoskopia
POMÓZCIE TEGO FORTRANSU WOGLE NIE DA SIĘ PIĆ NO NIE DA !!! jest ochydne smakuję jak soda z mydłem bleeee muszę wypić jeszcze 3 litry jak to wypić i sie nie porzygać? POMOCY

Gość Doda gość
Fortrans jest całkiem zwyczajny, nie ma w nim nic złego. Po przeczytaniu komentarzy byłam nastawiona na coś ochydnego na maxa, a jestem obrzydliwa. Okazało się, ze na forach jest więcej histeryków niż ustawa przewiduje. Nie bójcie się tego preparatu jest bardzo Ok. Połówka cytryny dodana do przygotowanego roztworu dodaje mu ciekawszego smaku. Powodzenia.

Gość karol28888888888
Jestem własnie po dzisiejszej kolonoskopii i powiem jedno: Kto się boi kolonoskopii w narkozie natychmiast powinien przestać by nie psuć sobie zdrowia nerwami. Picie fortransu wcale nie jest takie złe jak inni tutaj piszą, mi wchodziło normalnie i nie czułem żadnego smaku. Jak głupi obkupiłem się sokami jabłkowymi i cytrynami. Fortrans to płyn, który nie ma smaku, czasem się czułem jak bym pił zimne mleko. No chyba, że ja piłem inny fortans, ale chyba większość osób na tym forum całe życie piją pyszne kawki, soki, herbaty owocowe, a nie piły nigdy wody mineralnej. Miałem to pić po szklance co 15 minut, ale po godzinie miałem dość odliczania bo nic się nie działo, więc szybko wypiłem następne 2 litry i było po sprawie. Po godzinie udałem się na pierwsze posiedzenie skupionych w sobie i poszła sama brązowa woda. Wylazłem po 5 minutach z w i zacząłem powoli pić 4l, ale po jednej szklance, zawitałem na 3h w wc :) tyle siedziałem i lało się ze mnie średnio co 10 minut. Po godzinie już leciała czysta woda, ale 2h jeszcze mnie pomęczyło i to tyle. Zaczął pić fortans o 13:30, a przeczyszczony całkowicie byłem ok. 19 :). Później w nocy trochę mnie brzuch bolał i czułem lekkie uczucie, że jeszcze mi zalega ten środek, ale wstałem i nic mi się nie chciało, więc się umyłem, ubrałem i pojechałem na kolonoskopie, którą miałem o 9:50. Jak głupi się denerwowałem co to będzie, czarne myśli. Ale mówię sobie to narkoza, boję się powikłań itd... a jak na mnie nie zadziała i obudzę się podczas badania? Bałem się strasznie, ale tak samo jak się bałem fortransu, to tylko nie potrzebnie. Pani pielęgniarka mnie zawołała, wchodzę, rozmawiam z lekarzem, przedstawiam swoje wyniki, krótki wywiad na temat przebytych chorób itd.. i koniec, pielęgniarka zaprasza do przebrania się w takie majtki z dziurą na tyłku :), następnie udajesz się na łóżko zabiegowe i kładziesz się na plecach, anestezjolog przedstawia ci instrukcje i podłącza ci maskę z tlenem, robi lekkie ukucie w żyłę na dłoni(nic nie boli) i wprowadza tam cieniutką rureczkę jak od kroplówki. Wprowadza lekkie znieczulenie i prosi o to, aby położyć się na lewym boku. Ty się kładziesz na lewym boku, i myślisz jak to będzie zaraz zasnę a nie chce mi się spać :) anestezjolog mówi, że za chwilę poczuję pieczenie i w sumie tyle poczułem, że nagle się obudziłem się jak wyjeżdżałem na łóżku do sali obok :) doszedłem do siebie po 2-5 minutach, trochę byłem zaspany, więc zamknąłem jeszcze oczy na 5 minut, ale nie chciało mi się spać już, anestezjolog zbadał mi ciśnienie i coś tam jeszcze i tyle. Chwile poleżałem, wstałem i do domu :). Po wyjściu ze szpitala czuję ciężki brzuch :P raz byłem w kibelku, ale nic z tego nie wyszło po za jednym wielkim bąkiem :D(niestety z krwią bo mam na jelicie drobniutkie afty, prawdopodobnie crhon), teraz leże na plecach na łóżku, bo jak się ruszam to jelita bolą, tak jak by Wam się chciało do wc. Nie jest to straszne ale trochę dyskomfort, więc po kolonoskopii radzę jak najszybciej udać się do domu, zjeść cieniutki rosołek i położyć się do wyra. Sumując to wszystko, fortrans z wodą mineralną żywcem z lodówki pije się jak zimne mleko. Po jakimś czasie radzę zamknąć się raz w kiblu na 3h-4h i wysikać całą wodę doopką :) bo szkoda się podcierać po wodzie co 5 minut, by znów za kolejne 5 iść do kibelka:) Co do samej kolonoskopii to fajne przeżycie z narkozą, zasypiasz nagle nie wiesz kiedy, i potem się nagle budzisz tak jak byś rano wstawał :) czujesz się przez chwilę jeszcze zaspany, ale z każdą minutą dochodzisz do siebie i tylko takie zdziwienie, że to już. :) Kto jak kto, ale ja tak panikowałem i teraz się pluję w brodę, że tylko niepotrzebnie się stresowałem i cały tydzień srtresu na darmo. Pozdrawiam serdecznie tych wszystkich bez narkozy. Nie zdecydowałbym się na to. Lepiej dołożyć parę groszy na narkozę i mieć spokój niż się męczyć. A tak przynajmniej badanie dokładnie zrobione. Komfort lekarzy, i całkowity komfort pacjenta.

Gość gość
Cześć, mam pytanie; czy przy wypisie musi być osoba towarzysząca?

Gość gość
Ja już miałam 3 razy i nie jest potrzebna osoba towarzysząca, bo narkoza jest krótka i nie wpływa na człowieka źle. Po zabiegu , po 2godzinach poszłam na dworzec i 50 km wróciłam do domu - sama.

Gość gość
Dziękuję bardzo za odpowiedź :)

Gość gość
Mi badanie kolonoskopii poleciła znajoma. Zdecydowałam się na skorzystanie z usług kliniki Galena i jestem zadowolona z wyboru. Mają bardzo nowoczesny sprzęt i dobre podejście do pacjenta. Warto się do nich wybrać na konsultacje.