Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama dwulatki83

moja córka gryzie inne dZieci

Polecane posty

Gość mama dwulatki83

jak w temacie dzieje się tak kiedy coś chce od dziecka zobaczyc czy wziąć, czy np wtedy kiedy dziecko ma jej zabawkę czy inny jej przedmiot, potrafi przy tym też za włosy pociągnąć czy uszczypnąc ręce juz mi opadają, dzieje się tak od ponad pół roku, cały czas jej mówię nie wolno, czasem za karę idziemy do domu, nawet sama ja ugryzłam "(lekko) by zobaczyła jak to boli, i nic do niej nie dociera nie wiem może powodem jest nowa sytuacja w jakiej jest, czyli młodszy braciszek (półroczny), nie wiem chyba to własnie wtedy się zaczeło, czy któraś mama miała taki problem? powiedzcie że jej ta durna mania przejdzie....

Gość mama dwulatki83
nikt mi nie pomoże? nie macie takich problemów lub osób które je mają?

Gość u mnie w przedszkolu
jest takie dziecko co gryzie-niestety nic nie pomaga anwet kara i stwierdzono u tego chlopca autyzm, jak to okreslono ma czesciowe obajwy autyzmu :( nierozumie ze zle robi a robi to dalej!rodzice apeluja u pani dr zeby skreslic go z listy bo maja dosc ze ich dzieci sa ciagle gryzione :(

Gość to są początki autyzmu
gryzie- zakazujesz-a ono i tak robi swoje.

Gość to są początki autyzmu
a czy gryzie tylko innych czy sobie tez krzywde robi?obserwuja-czy i siebie gryzie,bo jesli juz to zacznie robic to naprawde moze to sie przerodzic w prawdziwy autyzm

po co zaraz straszyć autyzmem! z moich obserwacji wynika, że dzieci przechodzą taki etap, no bo raczej nie ma autyzmu każdy napotkany przeze mnie maluch...Byłam ostatnio na placu zabaw z moją dwulatką i jedna 2,5 letnia panna ciągle moją popychała, biła...Moje dziecko zazwyczaj samo było prowodyrem takich zaczepek, ale w tym momencie stała jak wryta, bo ktoś zaczął pierwszy! Uciekała do mnie na ręcę, w rezultacie musiałyśmy iść do domu :) ale jak jest w pobliżu mniejsze dziecko, roczne czy 1,5 roczne też jest taka nieznośna, zabiera wszystkie zabawki, ciągle woła "moje, moje", nie daj boże jakieś dziecko podejdzie do mnie, to zaraz krzyczy "moja mama"

Gość mama dwulatki83
no akurat autyzmu to ona nie ma tylko chyba inaczej nie umie siebie wyrazić łatwiej jej kokoś ugryść niż ustąpić, jest najmniejsza wśród dzieci a wszystkimi chce rządzić wie że żle robi i że nie wolno ale jak grochem o ścianę

Gość no co ty !!!jaki autyzm?
Objawy autyzmu Należy pamiętać, że pojedynczy objaw występujący u dziecka nie jest równoznaczny z występowaniem autyzmu, lecz występowanie kilku z nich jest już wskazaniem do bardziej wnikliwej obserwacji dziecka. Deficyty i dysfunkcje w porozumiewaniu się - zarówno werbalnym, jak i niewerbalnym: opóźnienie lub zupełny brak w rozwoju mowy, który nie jest kompensowany za pomocą gestów lub mimiki jako alternatywnego sposobu porozumiewania się; brak reakcji na własne imię, niewykonywanie poleceń, niewskazywanie przedmiotów na polecenie (wydaje się, że dziecko jest głuche); niewskazywanie obrazków w książeczkach, dziecko nie lubi gdy ktoś mu czyta, zamyka książeczkę lub usta czytającego; branie ręki dorosłego by coś nią pokazać - dziecko nie posługuje się własnym palcem. Nieprawidłowości w rozwoju społecznym, zwłaszcza w zdolności do uczestniczenia w naprzemiennych interakcjach społecznych: ignorowanie ludzi (ludzie służą za narzędzia)....bierze rękę mamy by coś mu podała, wchodzi po mamie by coś zdobyć, nie traktuje jej jak osoby z którą można wejść w interakcje; nieinteresowanie się innymi dziećmi, samotne zabawy, preferowanie samotności; niewyciąganie rąk do ludzi; nieuśmiechanie się w sytuacjach społecznych; dziecko z autyzmem nie lubi bawić się w chowanego lub w "A ku-ku"; brak kontaktu wzrokowego bądź kontakt krótki, wymuszony; brak naśladowania (nie naśladuje ruchów ciała, odgłosów); bierność (siedzi spokojnie, nie domaga się uwagi, jest grzeczne); nieposzukiwanie kontaktu z innymi osobami w celu dzielenia emocji (dziecko z autyzmem nie pokazuje, że coś go interesuje, że podoba mu się zabawka). Normalnie przychodzi i pokazuje, ze coś znalazł, dostał lub chce by mama mu coś dała. Dziecko powinno wskazywać palcem na przedmiot, którym jest zainteresowane lub o który prosi; nieposzukiwanie pocieszenia i nieoferowanie go innym - brak empatii (gdy dziecko się uderzy lub przestraszy nie przychodzi by się pożalić); małe zainteresowanie kontaktem fizycznym z innymi osobami (dziecko nie lubi się przytulać, wygina się i sztywnieje gdy jest brane na ręce); brak zabaw "na niby" ( już 18 miesięczne dziecko powinno kłaść misie/lale spać, dać jej jeść, pić z kubeczka, udawać, że rozmawia przez telefon). Obecność sztywnych wzorców zachowania, aktywności i zainteresowań: niewłaściwy sposób wykorzystywania przedmiotów/ nietypowa zabawa niezgodna z przeznaczeniem zabawki (np. bawi się samochodzikiem wpatrując się w jego koła lub odwraca samochód i rusza kołami - może to trwać bardzo długo-kilka godzin)lub bierze zabawki do buzi, manipuluje nimi bezmyślnie lub rzuca nimi o ziemię; przybieranie nietypowych póz; silna potrzeba identyczności w otoczeniu (zawsze wybiera tą samą drogę, wszystko musi stać w określonym miejscu i nie można tego przestawić, nie lubi zmian w rozkładzie dnia); noszenie talizmanów (przedmioty bez których nie wyobraża sobie życia - może to być kawałek rurki, kamyczek, piórko...obojętnie co). Zaburzenia związane z przetwarzaniem bodźców sensorycznych: niezwykłe zainteresowania wzrokowe (dziecko lubi oglądać tv z bliska, wpatruje się w słońce, żarówki lub lustra, wertuje książeczki nie oglądając obrazków, mruży oczy, wpatruje się w pyłki, cienie, światło padające na ziemię, macha rączkami przed oczami, kiwa się, kręci w kółko, wpatruje w jeden punkt, "zamyśla się", patrzy "przez" osobę); nietypowe reakcje na dźwięki (boi się odkurzacza,suszarki do włosów, wiertarki czy innych urządzeń,zatyka i odkrywa uszy, lubi zabawki dźwiękowe i bawi się nimi cały czas, rzuca przedmiotami, reaguje tylko na cichy głos lub piszczy); brak reakcji na ból, zimno lub gorąco (nie płacze gdy się uderzy); nietypowa reakcja na dotyk : nie lubi być głaskane, przytulane lub uwielbia się mocno przytulać, wciskać w ciasne przestrzenie, być ugniatane poduszkami. Nie lubi obcinać paznokci, smarowania twarzy kremem. Nie lubi nosić ubrań - rozbiera się, chodzi na palcach lub pociera dłońmi lub stopami o różne powierzchnie ( szorstka ściana, wykładzina). Zachowania autoagresywne (dziecko może się gryźć, szczypać, wyrywać włosy, wkładać palce do oczu...); nietypowa reakcja na zapachy, nadwrażliwość smakowa (wybiera tylko niektóre potrawy, nie lubi kuchni lub uwielbia w niej przebywać, wącha rzeczy które mają zapach, zjada rzeczy niejadalne, często trzyma coś w buzi lub obwąchuje, gryzie ubrania.

to sa początki autyzmu - a czy znasz takie dziecko, które wszystko, co mu mówisz bierze do siebie? dzieci mają to do siebie, że jak mówisz "nie wolno", to robi to tym bardziej, bo widzi, że jest jakaś reakcja na jego zachowanie. Objawy autyzmu (ze strony www.edziecko.pl) : "Uwaga! Prawdopodobnie czytając poniższą listę, przynajmniej raz zaniepokoisz się: "moje dziecko też tak robi". Jednak wiele z wymienionych poniżej objawów może występować także u dzieci, które rozwijają się prawidłowo. Z kolei nie u każdego autystycznego malucha można zaobserwować wszystkie opisane tutaj zachowania. Pamiętaj, że pojedynczy objaw to za mało, by od razu myśleć o tym zaburzeniu: ma problem ze zrozumieniem relacji społecznych ma problem ze zrozumieniem relacji i reakcji emocjonalnych ma problem z porozumiewaniem się, ma ograniczone wzorce zachowań i zainteresowań. POJEDYNCZY OBJAW TO ZA MAŁO :)

boszsze , to że przedszkolak jest rozpuszczony jak dziadowski bicz i gryzie inne dzieci w takim wieku , to nie znaczy ze wszystkie dzieci które są przekorne i gryzą też mają autyzm ... Moja gryzła, drapała i ciągneła za włosy własnie w okolicach 2 latek , i jej przeszlo , teraz ma 2,7 r. i nie robi nic z tych rzeczy ! Teraz to wszystcy dziagnozują albo adhd albo autyzm ...

Gość mama dwulatki83
agawerka cholerka dopiero zobaczyłam, toż moja córa i twoja z jednego dnia! jak tam tort upieczony?

Gość mama dwulatki83
teneryfa ale jej tak przeszło to samo? tłumaczyłaś jej że nie wolno, karałaś? co u was skutkowało?

mama dwulatki - no proszę, to przekaż jutro swojej córci życzenia od nas :D my imprezkę robimy dopiero za tydzień, bo mąż jest w delegacji, aktualnie Nina jest na wakacjach u dziadków, jutro wraca, mam zamiar zrobić babeczki ze świeczkami, a tort na za tydzień zamówiony :D a Ty sama robisz? Bo ja kompletnie nie widzę tortu zrobionego przeze mnie :(

aaa i jeszcze jedno- w wielu sprawach kontaktuję się mailowo z Supernianią- może nie jest dla mnie wyrocznią, ale konsutluję z nią tego typu zachowania, poradziła, żeby nie zwracać uwagi- to przechodzi samo, oczywiście wiadomo, że jak bije odciągnąć i powiedzieć, że nie wolno, ale jak np zabiera zabawki to pozwolić na to, żeby dzieci same załatwiły sprawę między sobą, dzięki temu uczy się zaradności i odpowiedzialności za swoje czyny :)

Gość mama dwulatki83
o jak miło, ty swoja buntowniczke tez ucałuj :) ja tort przełoze bita smietana i owocami i przbiore żelkami oraz bezikami :_) u nas w niedziele impreza a kupujecie cos dla niej? od babci na pewno dostanie hulajnoge, czy twoja wie o co z nia chodzi? bo ja obawiam sie o kolana mojego szłaputa :)

Gość mama dwulatki83
z superniania :) fajnie, a jaki tam do niej adres moze i ja skorzystam? wiesz moja to najlepiej sie czuje z uległymi dziecmi wtedy widac ze kierowniczka z niej bedzie na całego, tylko mi zal tych dzieci którym próbuje wyrwac zabawke, bo wiszcza w niebogłosy albo sa gryzione

tłumaczyłam że nie wolno , że jak dziecko jej odda to będzie ją bardzo bolało itp . P.S. moja dostała na 2 latka hulajnogę , to przeleżała w kącie pól roku , dopiero teraz córa śmiga ja stara .

Gość moja gryzła jak miała
ok. roczek. Trwało to ok. 4 m-cy, ale już z tego wyrosła.

jeśli masz facebooka,to tam możesz ją znaleźć, wpisują po prostu "Superniania", fajna grupa dyskusyjna się tam tez utworzyła :) Ojjj moja jeszcze nie ogarnia rowerka biegowego,więc hulajnogi by nie zakumała raczej tymbardziej :) jutro dostaje ode mnie ciastolinę, a na imprezie dostanie jeszcze plecaczek i teatrzyk kukiełkowy,pozatym zabawek ma już multum a i tak woli bawić się akcesoriami kuchennymi :D więc po prostu poprosiłam babcie o pomoc przy kupywaniu wyprawki jesiennej :) zazdroszczę umiejętności robienia tortów :( ja zamówiłam angielski,ciekawa jestem,jak bęzie smakował :) Miłego dnia zyczę, ja uciekam do fryzjera, korzystając z ostatnich dni wolności :P