Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smerfetkaaaaaaaaaaa

Fotelik rady i opinie!!!Prosze o pomoc.

Polecane posty

Gość smerfetkaaaaaaaaaaa

Witam ! Jestem mamą 6,5msc smyka. Za miesiąc czeka nas dłuższa podróż samochodem, a co się z tym wiążę powstał problem z fotelikiem. Póki co mamy 0-13kg x-landera ale już teraz przy wadze 9,5kg i wysokości 75cm mały siedzi w nim jak w puszce. Nie potrafi nawet chwycić zabawki bo ręce ma ciasno złożone...Powoli zaczyna siadać, jest silny i trzyma główkę więc zastanawiam się nad kupnem nowego fotelika. Myślałam o ramatti venus bo dosyć mocno się rozkłada ale boje się, że mały z niego szybko wyrośnie...później znalazłam taki : http://allegro.pl/od-foteliki-recaro-young-sport-stm-starlight-sp-i1723651500.html Mąż pytał się w sklepie i sprzedawczyni odradziła zmianę bo dziecko za małe no ale co mam poradzić na kolanach mam go wieść ? Wiem, że są foteliki montowane tyłem do jazdy ale to koszt 1tys zł a na taki niestety mnie już nei stać.

jeśli już masz sie zdecydować na większy fotelik, to weź ten recaro ramatti są do ...., bez testów bezpieczeństwa, albo maxi cosi tobi, nie są to duze foteliki i nie są dla grubasków, ale waga Twojego malca rzeczywiście nie kwalifikuje się jeszcze do zmiany fotelika, może lepsza puszka niż kłopoty z kręgosłupem malca, bo im dłużej tyłem do kierunku jazdy tym dziecko bezpieczniejsze

Gość smerfetkaaaaaaaaaaa
ale tak jak napisałam wyjazd za miesiąc więc mały pewnie dobije do 10,5kg teraz siedzi jak w puszce a ma tylko t-shirt a co będzie jak go grubiej ubiorę i przytyje? Mam mieszane uczucia bo wiem, że najlepiej jak najdłużej tyłem do jazdy ale nie wiem czy go za ten miesiąc wcisnę do aktualnego fotelika...no i nie chcę podejmować pochopnych decyzji tydzień przed wyjazdem więc myślę o tym już teraz... a co do recaro to zastanawia mnie przeskok cenowy .... ten jest jakis starlight(chyba dobrze napisałam) a jest jeszcze taki z wyszytym RECARO na tapicerce i jest 200-300zł droższy kto mi wytłumaczy jaka jest różnica ?

Gość britax 2 way elite
fotelik o wadze 9-25 kg, mozna mocowac tylem lub przodem do kierunku jazdy - mnie zalezalo na tym aby syn jak najdluzej jezdzil tylem do kierunku jazdy ze wzgledu na bezpieczenstwo i mniejsze szanse uszkodzenia kregoslupa szyjnego przy wypadku. Polecam, mamy go juz ponad rok, na szczescie nie musielismy testowac wypadku,ale przy gwaltownym hamowaniu ktore obydowje z mezem dosyc bolesnie odczulismy syn niczego nie zauwazyl bo caly impet uderzenia jest rozkladany w fotelik i nie ma tego gwaltownego szarpniecia glowy do przodu ( co moze dla dziecka przy jego proporcjach czaszka-tulow skonczyc sie tragicznie)

Gość britax 2 way elite
jest zamontowany tylem do siedzenia obok kierowcy (sa dodatkowe pasy w zestawie), syn trzyma stopy na tylnym siedzeniu i ma naprawde sporo miejsca, nawet nie dotyka oparcia stopami a jest wyjatkowo duzym dzieckiem jak na swoje 2.5 roku :)

nie wiem jaka jest różnica może ten maxi cosi tobi - bezpieczny i dziecko w nim nie "lata"

a czy mozna jakikolwiek foteli montować na przednim siedzeniu obok kierowcy? chyba nie jeśli są poduszki powietrzne

Gość smerfetkaaaaaaaaaaa
britax 2 way elite - czy mogłabyś mi wkleić link z tym fotelikiem bo szukam na allegro i albo jestem ślepa albo go nie ma... asiamt zaraz zobacze ten który polecasz

moj ma 11 kg i mamy fotelik maxi cosi cabrio fix i jest taki ściśsniety że szok, no ale trudno. ma 9 miesiecy i chyba za niedlugo kupimy inny fotelik.

Gość gerfv
fotelik mozesz dac z przodu ale musisz koniecznie wylaczyc poduszke. wiele aut ma takie funkcie a jezeli nie idzie wylaczyc to maluszek musi jechac z tylu!!!!!!!!1 niemowlak nie moze jechac z przodu jak poduszka moze wyskoczyc podczas uderzenia

ja mam tobi i jest ok recaro lepiej sie rozkłada w pozycji do spania, ale jest nowy na rynku i jeszcze z powodu przyznam się szczerze "nie przetestowania" przez nikogo ze znajomych go nie kupiłam

Gość smerfetkaaaaaaaaaaa
mama po cesarce - no właśnie wydaje mi się, że ten maxi cosi jest obszerniejszy niż ten mój bo znajoma wozi w Nim własnie 11kg synka o wzroście 80cm i jest ok a x-lander to tragedia...teraz żałuję , że kupiłam aktualny ale cóż... Było minęło i czas szukać nowego.

Gość britax 2 way elite
tutaj jest stronka na ten temat po angielsku: http://www.rearfacing.co.uk/facts.php Szczerze mowiac my w Polsce nie mieszkamy,ale wiem ze takie foteliki mozna na pewno zamowic z jednej szwedzkiej strony bo tam dzieci nawet do 6 roku zycia jezdza tylem do kierunku jazdy. Mysle jednak ze jakis polski dystrybutor sie znajdzie :) tutaj link do tej szwedzkiej stronki: http://www.carseat.se/ Mozna napisac maila do tego Szweda, ktory prowadzi zarowno stronke jak i sklep, sluzy rada i to wyczerpujaca, niezaleznie od tego czy zamierzamy od niego kupic czy tez radzimy sie przed wycieczka do lokalnego sklepu. Biegle mowi po angielsku.

ja raczej nie ryzykowałabym przedniego siedzenia, pomimo wyłączenia poduszki, różnie bywa, w trakcie uderzenia moze sie coś odblokować i po ptokach

Gość smerfetkaaaaaaaaaaa
asiamt no mnie właśnie ten recaro kusi ale tez nikt ze znajomych go nie ma dlatego szukam opinii na forum ... pewnie przejadę się do sklepu ale jednak wolę też podpytać użytkowników bo nie raz w sklepie wciskają towar tylko dlatego, że mają ze sprzedaży więcej dla siebie i na szczerą opinię nei ma co liczyć :/

mój znajomy jest właścicielem takiegoż sklepiku i polecał mi te 2 właśnie foteliki są tak samo dobre, tylko ja z ww względów wzięłam tobi

Gość britax 2 way elite
do osoby ktora krzyczy ze dziecko nie moze jechac z przodu. Dziecko nie jedzie z przodu tylko z tylu, fotelik jest zamontowany tylem do tylu siedzenia obok kierowcy a dziecko ma nogi na tylnej kanapie - staralam sie w miare jasno to napisac :) Tez szukalam teraz i wyszla tylko strona z zakonczona aukcja na allegro :o Natomiast znalazlam to forum: http://forum.28dni.pl/discussion/973/jakich-fotelikow-uzywacie/ I tutaj tez pisza o maxi-cosi mobi - byc moze on jest latwiej dostepny w Polsce :) Pozdrawiam i zycze udanego wyboru

Gość britax 2 way elite
oto zdjecie przykladowego polozenia takiego fotelika, tak dla jasnosci ze dziecko siedzi z tylu a nie z przodu :) http://www.carseat.se/gallery/

no być może, że się nic nie wydarzy ja z tych jednak ostrożnych

Gość britax 2 way elite
do asiamt- to do mnie? Bo nie za bardzo rozumiem :)