Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pierwsza wizyta

Ciąża i pierwsza wizyta!

Polecane posty

Gość Pierwsza wizyta

hej, mam pytanie co do pierwszej wizyty u ginekologa na początku ciąży. Kiedy idziecie ok 7-8 tygodnia to czy ginekolog robi tylko usg ( i jakie wewnetrzne czy zewnetrzne juz?) czy oprócz niego takze jakies badanie?

zależy który:) moje kuzynki miały robione te normalne usg - zewnętrzne:) moja mama miała dopochwowe, bo płód był jeszcze bardzo mały i chciał się upewnić, czy wszystko ok:) u mamy to był ok 3 - 4tydzień

Gość Pierwsza wizyta
A jak robi badanie to co on dokłądnie bada? Sorry za głupie pytanie ale mnie nurtuje, skoro jest usg i pokazuje dokladnie wnetrze, to co on osobno bada bezposrednio zagladajac do srodka.

Gość yyyhmyyy
Bada na fotelu ginekolog. czy macica jest rozpulchniona, czy zmienilo sie zabarwienie organow plciowych - jest to objaw ciazy, bowiem USG nie zawsze na poczatku ciazy potrafi ja wykazac (jesli jest na to zbyt wczesnie). Moze nie ujawnic zarodka, ale moze byc juz widoczny pecherzyk ciazowy, bywa jednak ze i na to jest za wczesnie.

Gość yyyhmyyy
Na poczatku ginekolog zawsze robi USG przezpochwowe,bo zarodek jest jeszcze zbyt maly, aby mogl byc widoczny przez powloki brzuszne.

Gość kkkkaalllo
zbada Cie normalnie jak podczas każdej wizyty na fotelu,potem usg dopochwowe,powinien tez zbadac piersi ale niestety nie wszyscy lekarze to robia...zrobi tez wywiad z Toba na temat chorób u Ciebie i u partnera w rodzinie,zapyta pewnie o ostatnia cytologie jesli nie miałas w ciagu roku to pobierze wymaz,zważy Cie,zmierzy cisnienie itd no i pewnie zaleci badania krew , mocz , wr , poziom cukru , grupa krwi

Gość Pierwsza wizyta
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi!