Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastanawiającaąca

lepiej psa rasowego czy ze schroniska????

Polecane posty

Gość zastanawiającaąca

chodzi mi o mój konkretny przypadek. mam 23 lata. mieszkam w domu z ogrodem i bardzo pragnę mieć psa. na pewno chcę mieć jakiegoś dużego. no i właśnie się zastanawiam. wiadomo, żę najlepiej aby wziąć jakąś bidule ze schroniska, ale ja no w przeciągu najbliższych 15 lat na 99% założę rodzinę i będę chciała mieć dzieci. jak wezmę rodowodowego z hodowli np goldena to miałabym jakąś pewność co do tego jaki będzie. jak wezmę ze schroniska, to raczej nie szczeniaka i miałabym pewne obawy.. co o tym myślicie?

Gość 5 tysi
Tylko rodowodowego z uznanej hodowli wszystko posprawdzaj . Psy ze skroni ska są nie bezpieczne ,czesto maja choroby psychiczne .

żadna rasa nie da Ci 100% pewności co do charakteru psa 99% zachowań psa zalezy od wychowania możesz sobie super wychować starego amstafa możesz też niewychować sobie niebezpiecznego labradora od szczeniaka jeśli jednak nie masz doświadczenia z psami, radzę nie brać psa dorosłego, dużego i po nieznanych przejściach życiowych mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, że pies-szczeniak np. labka to obowiązek na co najmniej 10-12 lat, który nie zniknie w czasie wakacji, w czasie pracy, w czasie ciąży i wychowywania malutkiego dziecka

Gość zastanawiającaąca
psy ze schroniska potrafią być naprawdę wiernymi i oddanymi przyjaciółmi. ja na pewno bym brała ze schroniska, ale musze wziąć pod uwagę wszystkie okolicznosci. jestem w takim wieku, że na pewno bede chciala za kilka lat mieć rodzine. moj poprzedni pies był ze schroniska i jak jezdzilam z nim do rodziny to był bardzo cięty na małe dzieci i nie mozna bylo zostawić ich samych. na szczescie to byl bardzo maly piesek i nic i tak by sie wielkiego nie stało. z kolei moja znajoma wziela kiedys sredniej wielkosci psa ze schroniska wlasnie. potem urodzila dziecko i ten pies byl taki zazdrosny.. nie mogli ponoc normalnie funkcjonować i niestety psa oddali. a jak ja byłam mała, moja babcia trzymała na podwórku dwa wielkie kundle jakieś znajdy i od kiedy nauczylam sie chodzić to bez przerwy z tymi psami. moglam wszystko z nimi robić, a i tak zaden na mnie nigdy nie warknął... dlatego te psy to taka jedna wielka niewiadoma i sie obawiam :/

Gość zastanawiającaąca
Ewa, 33 - wiadomo, ze duzo tez zalezy od wychowania. nie mam zamiaru ze swojego psa robić zabójcy :o ale jak wezme doroslego psa ze schroniska, to etap wychowywania ma już taki pies za sobą.. i tego sie wlasnie boje.

Gość szz
pies będzie taki jak go wychowasz. Znam przypadki gdzie nawet psy ktore kiedys kogos pogryzły stały sie aniołami w nowym dobrym domu

Gość zastanawiającaąca
szz no właśnie. tylko nie wiem czy mając wizję posiadania dzieci warto podejmować takie ryzyko jak branie do siebie psa, ktory kiedyś kogoś pogryzł z nadzieją, że może mi się uda zrobić z niego aniołka.

Gość zastanawiającaąca
jak już mowilam. mialam psa ze schroniska. byl bardzo grzeczny i potulny.. typ psa takiego strachliwego. zero przejawów agresji. ale jak zobaczył małe dziecko to dostawał wscieklizny jakiejś. jak go wzielam to mial juz 6 lat.. nikt mi nie wmówi, ze to ja go NAUCZYŁAM agresji do dzieci i ze ja go sobie tak WYCHOWAŁAM :o

no tak... łatwiej wziąć sobie szczeniaczka i wychowac go samemu od początku, pod warunkiem, że sie wie, czego sie chce i jak to osiągnąć skoro mialas do czynienia z psami, to pewnie dobrze sobie poradzisz do dziecka to w sumie im większy pies , tym lepiej, bo jest trochę mniej wrażliwy fizycznie (np. na nadepniecie czy ciąganie za ogon/usz/wlosy) psy pasterskie sa dobre, bo maja ten "gen opiekuńczości" - zajmują sie swoim stadem (owczarki wszelkiej maści) uwaga na psy mysliwskie (spaniel, terier, w tym york, jamnik, seter, wyżel)

no to bardzo proste z tym strachliwym psem pies strachliwy bywa agresywny, bo najlepsza obroną jest atak (a pies strachliwy ciągle się czegoś boi i chce sie bronić) a że sie bał dzieci, to akurat mnie w ogóle nie dziwi, bo dzieci potrafią być najgorszymi katami dla zwierząt kto wie, co mu dzieci zrobiły przez te 6 lat, kiedy nie znałaś tej psiny

Gość malinka123456789
Dużo psów w schronisku też są z rodowodem. Poza tym tam też masz szczeniaczki...jak weżmiesz pieska ze schroniska to nie dosc że takiego bidulka uratujesz to taki piesek bd Ci wierny... wiem co mówię :)

Gość Lizawietttta
Ja mam piesia, kundelka ze schroniska i mam też teriera ze schroniska. Są oddane i kochane :) A co do dzieci - nie mam dzieci i nie lubię, więc dla mnie to nie przeszkoda.