Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość help help!!!!!!!!!!!!!!.....

Ubezpieczenie zdrowotne dla osob, ktore skonczyly szkole...

Polecane posty

Znalazlam infomacje, ze: " Jak długo po zakończeniu studiów ma się prawo do świadczeń opieki zdrowotnej? Prawo to wygasa po upływie 1 miesiąca od zakończenia nauki lub skreślenia z listy uczniów lub studentów. " 1 mc od obrony? od odebrania dyplomu? czy od konca waznosci legitymacji studenckiej???

moze ktos wie z autopsji kiedy mu zabronili isc do lekarza z nfz bo skonczyl szkole a nie mial jeszcze ubezp.z pracy?...

Gość Pewnie tak jak jest
napisane. ale nie dłuzej niż do września... Ja właśnie we wrześniu się bronię więc narazie mam ubezpieczenie ;-) Ale potem idziesz do pup i stamtąd masz no albo z pracy

Gość 12345678pl
a jak sie skończy liceum to jak?

Wydaje mi się, ze jak po terminie pójdziesz to problemu nie będzie. Przecież nie sprawdzają tego na bieżąco ;)

mam nadzieje...martwie sie juz na zapas:O mam umowe o dzielo i nie mam ubezp.:O

Gość nie miesiąc tylko 4 miesiące
sprawdzałem ostatnio w ustawie

Gość nie miesiąc tylko 4 miesiące
studentem przestaje się być po obronie, więc 4 mies. od obrony

a jaka to ustawa?

Gość wertyuic bdxns
ej co Wy piszecie?? Teraz bycie studentem nie daje ubezpieczenia zdrowotengo. To sie zmienilo jakies 2 lata temu, a cale studneckie ksiazeczki zdrowia sa niewazne i nikt ich nie podbija. Teraz rodzice musza Was zglosic w swoim zakladzie pracy czy tam ktos inny. Nic wiecej nie placi, zadnych dodatkowych skladek, tylko w razie czego z "jego" ubezpieczenia pokryje koszty waszego leczenia.

Gość wertyuic bdxns
tzn nawet jak jestescie studentem, to musicie, ta osoba, która Was zglosi sklada wniosek do kadr, specjalny formularz i oni Cię rejestrują i wydaja zaswiadczenie o tym, ze jestes ubezpieczony i to jest dowód , który okazuje się w razie wizyty w sluzbie zdrowia.

Gość wertyuic bdxns
i to jest info sprawdzone, bo i ja zostalam tak zgłoszona:). Mimo, że studiuję. A dowiedziałam się tego od znajomej księgowej, a ona się orientuje w temacie.

Hej, ja wiem, ze nie ma sie ubezp.zdr. za bycie studentem, tylko trza byc wpisanym np.do ubezpieczenia pracujacego rodzica. Tyle ze z tego co wiem, nie beda mogli wpisac mnie do ubezp.rodzicow jak nie beda sie uczyc , ten wpis do rodzicow do ksiazeczki sie ponawia co rok, a teraz juz nie bede miec zaswiadczenia,zem student... Stad pytam,co teraz ze mna bedzie...

up

Gość to je tak
USTAWA z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych Art. 5. Użyte w ustawie określenia oznaczają: 3) członek rodziny - następujące osoby: a) dziecko własne, dziecko małżonka, dziecko przysposobione, wnuka albo dziecko obce, dla którego ustanowiono opiekę, albo dziecko obce w ramach rodziny zastępczej, do ukończenia przez nie 18 lat, a jeżeli kształci się dalej - do ukończenia 26 lat, natomiast jeżeli posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności lub inne traktowane na równi - bez ograniczenia wieku, b) małżonka, c) wstępnych pozostających z ubezpieczonym we wspólnym gospodarstwie domowym; Art. 66. 1. Obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają: 17) uczniowie oraz słuchacze zakładów kształcenia nauczycieli w rozumieniu przepisów o systemie oświaty niepodlegający obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu; 20) studenci i uczestnicy studiów doktoranckich niepodlegający obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu, z wyłączeniem osób, o których mowa w art. 3 ust. 2 pkt 1; 2. Status członka rodziny osoby ubezpieczonej oraz status członka rodziny będącego osobą uprawnioną do świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie przepisów o koordynacji zwalnia z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego osoby, o których mowa w ust. 1 pkt 17-20, 26-28, 30 i 33. WNIOSEK: Jeśli ktoś jest członkiem rodziny to nie podlega ubezpieczeniu jako student czy uczeń. Art. 67 ust. 5: Prawo do świadczeń opieki zdrowotnej dla osób, które ukończyły szkołę średnią lub wyższą, wygasa po upływie 4 miesięcy od zakończenia nauki lub skreślenia z listy uczniów lub studentów. WNIOSEK: Przepis nie różnicuje osób co do tego, czy były ubezpieczone z uczelni, czy nie - mówi ogólnie o osobach, które ukończyły szkołę. Wydaje się to celowe - w końcu ogromna większość studentów i uczniów nie spełnia przesłanek co do objęcia ich ubezpieczeniem z uczelni (patrz wniosek wcześniej). Gdyby przyjąć, że do nich powyższy przepis się nie stosuje, byliby pokrzywdzeni - przecież prawo (przepisy zacytowane wczesniej) uniemożliwiły im bycie ubezpieczonymi przez uczelnię (ze względu na to, że są "członkami rodziny"). WNIOSEK: Nieważne czy w czasie studiów było się ubezpieczonym przez uczelnię czy przez "rodzine" - przez 4 miesiące od ukończenia szkoły (obrony) ma się prawo do świadczeń.

ok.....dzieki... czyli skoro obrona w lipcu, to moge do listopada...