Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kickaaaa

miesiączka

Polecane posty

Gość kickaaaa

Witam wszystkich serdecznie i prosze o pomoc. Mianowicie mam skąpe miesiączki i co najważniejsze i najbardziej mnie martwi to jest to ze gdy juz ją mam to tak naprawde nawet w pierwszym dniu moge zabrudzic tylko jedna podpaske ale jak ide do toalety to wtedy podczas sikania dopiero sie ze mnie leje mocno i tak do nastepnej potrzeby np 2h moze byc sucho, a póżniej przy nastepnej wizycie w wc to samo. Dodam ze moje cykle trwają nawet do 35 dni ale sa w miare regularne. okres trwa ok 5 dni.

Gość a powiedz szczerze
z takimi problemami to do ginekologa idź.

Gość kickaaaa
no własnie bylam i stwierdził ze niektorzy tak maja, a z meżem chcemy starac sie o dziecko dlatego zainteresowalam sie tym bardziej, moze mial ktos podobne problemy???

Gość a powiedz szczerze
"Zbyt skąpo Zbyt skąpa miesiączka (hypomenorrhoea) trwa od kilku do 48 godzin. Kobieta nie potrzebuje w ciągu dnia więcej niż dwóch podpasek. Rzadko się zdarza, że takie niewielkie krwawienia są cechą fizjologii konkretnej kobiety. Najczęściej dowodzą poważniejszych zaburzeń hormonalnych. Mogą świadczyć o zespole policystycznych jajników, niskim poziomie estrogenów, wynikającym np. z anoreksji. To jednak nie koniec listy możliwych kłopotów. Uszkodzenie błony śluzowej macicy daje takie same objawy. Powodem skąpych miesiączek może być również przebyta gruźlica czy uraz mechaniczny (np. po zabiegu wyłyżeczkowania) lub ostry stan zapalny narządu rodnego. Dzieje się tak wówczas, gdy na śluzówce tworzą się blizny, czyli zrosty ograniczające powierzchnię, z której powinna się złuszczać śluzówka. Niestety, takich zrostów nie da się całkowicie usunąć ze śluzówki macicy nawet operacyjnie, a więc nie można w takich przypadkach przywrócić prawidłowego przebiegu miesiączki. Żeby ustalić rzeczywistą przyczynę bardzo skąpych miesiączek, trzeba oznaczyć poziom hormonów, wykonać USG i histeroskopię. Dopiero po dokładnym rozpoznaniu schorzenia lekarz może zaordynować celowane, czyli dobrane dla konkretnej pacjentki leczenie. Jeśli okaże się, że zaburzenia menstruacyjne wynikają z istotnego rozchwiania gospodarki hormonalnej, wystarczy regularnie przyjmować odpowiednie lekarstwa, żeby stan zdrowia kobiety poprawił się, a miesiączka powróciła do normy." idź do innego lekarza skoro ten cię olał.

Gość kickaaaa
ale kurcze wogóle najdziwniejsze jest wlasnie to ze krwawie tylko wtedy kiedy siedze w wc, skąd to moze sie brac bo szukalam tego problemu na necie i jakos nie udalo mi sie znalesc podobnych problemów u ludzi???