Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czasamitakjest

childminder/kursy

Polecane posty

Gość czasamitakjest

witam. szukam osob ktore skonczyly kurs childminder. jak dlugo trwa taki kurs, ile kosztuje, gdzie mozna szukac takich kursow, czy trzeba cos w councilu zglaszac. prosze o opinie osob ktore mialy do czynienia z takim kursem. dziekuje

Musisz zadzwonic do swojego councilu i zapytac o te wszystkie informacie, bo sa rozne ceny i czas trwania takiego kursu to zalezy gdzie mieszkasz. Moja kolezanka zrobila taki kurs w 3 miesiace w Surrey, ja przeprowadzilam sie do HertfordshireMi za bardzo nie zalezalo zeby byc childminder bo mialam zajmowac sie dziecmi mojej kolezanki i to tylko przez rok , wiec ja zarejestrowalam sie w ofsted jako niania to sie nazywa (voluntary registration) , wszystko co trzeba miec to kurs pierwszej pomocy ktory trwa 3 dni i trzeba pracowac u tej osoby w domu , a nie u siebie, pofsted nic nie sprawdza, po prostu jak przesle sie im certyfikat pierwszej pomocy i wypelnione formularze to oni przysylaja ci ofsted numer.

o masz zjadlo mi kawalek postu, po Hertfordshire napisalam : tu taki kurs trwa rok bo maja za duzo childminders i tak ukladaja kursy , (bo to nie jeden kurs na childminder jest tylko sklada sie z kilku kursow) zeby dlugo trwal chyba po to zeby ludzi zniechecic .

Gość czasamitakjest
Dziekuje bardzo za informacje. A takie dodatkowe pytanie czy jesli zrobie kurs lub zapisze sie do ofsted to musze miec samozatrudnienie zeby rachunek wystawic osobie u krorej pilnuje dziecka?

No tak , bo musisz sie z tego rozliczyc, osoba ktora Cie zatrudni prawdopodobnie dlatego chce kogos zarejestrowanego z ofsted bo potrzebuje Twoj numer ofsted zeby pobierac pieniadze za opieke nad dzieckiem z tax credits , no chyba ze zarabia tyle ze nie moze pobierac childcare element z tax credits to wtedy chce po prostu kogos kto ma sprawdzone CRB , ale zarejestrowac swoja dzialalnosc i tak musisz bo musisz sie na koniec roku rozliczyc.

A pracodawcy po prostu wystawiaj co miesiac czy co tydzien invoice zebys miala pokrycie w razie czego, jesli Ty placisz za dziecka lunch i pieluchy, czy dowozisz je do szkoly czy przedszkola to zbieraj wszystkie rachunki zeby potem to odliczyc od zarobkow , ale to chyba wiesz :)

Gość czasamitakjest
bardzo wszystkim dziekuje za informacje. po powrocie z wakacji biore sie do dziela:)

A i jeszcze jedno, musisz spisac kontrakt a w nim :godziny twojej pracy i stawke za godzine , stawke za spoznienia (np za pierwsze 10 minut nie pobierasz oplaty , oby nie za czesto , a za kazde 15 minut liczysz np. 5 funtow czy 10 funtow, musisz sie rozeznac przez google jak inne childminders robia w twojej okolicy) , takie rzeczy jak choroba , np jak dziecko jest chore i do Ciebie nie przychodzi to czy liczysz za ten dzien czy nie (najczesciej sie liczy ), i w razie jak ty zachorujesz to wiadomo nie liczysz za taki dzien, potem to co dziecko bedzie u ciebie jadlo i co jest wliczone w cene za godzine , np. lunch, snack i pieluchy (oczywiscie zalezy ile czasu u Cibie spedza , jak do 8 wieczorem to i kolacja) i takie rzeczy jak outingi i placenie za wstep ze pokrywa rodzic , musisz tez uwzglednic wypowiedzenia tzn ile dajesz z wyprzedzeniem miesiecy na wypowiedzenia i ile oczekujesz ze dostaniesz od pracodawcy, naogol jest 2 miesiace . Nic innego nie przychodzi mi do glowy , oczywiscie zanim napiszesz kontrakt uzgadniasz wszystko z rodzicem.

Gość do baddel
tylko nie wiem czy autorka wie ze musi tez spelnic pewne wymagania dotyczace wlasnego domu w ktorym bedzie opiekowala sie dziecmi bo to tez zostanie sprawdzone :) Pozdrawiam autorke i zycze powdzenia

ja wole nianie wiec.chce wrocic do pracy.dziecko ma 4 lata.slyszalam ze mozna dostac dofinansowanie do opieki nad dzieckiem.ale tylko chyba za childmindres i prywatne przedszkola,za nianie juz nie.

aha piszesz tej dziewczynie ze za kazde 15 minut jest 5 czy 10 funtow zarobkoe,to ile ten childminders zarabia? 20-40 funtow na godzine??? cos tu nie tak.ganiaja cie urzedasy do pracy a tak naprawde nie ma co z tym dzieckiem zrobic.

Niania moze sie zarejestrowac z ofsted i tez dostaniesz na nia dofinansowanie, musi miec kurs pierwszej pomocy i wypelnic papiery z ofsred ,sprawdza jej CRB to czasem az 3 miesiace trwa . Childminders biora od jakis 5 funtow za godzine w zwyz, kazde 15 minut spoznienia liczy sie drogo dlatego zeby sie taka mama jedna z druga nagminnie nie spoznialy .

aha i jedna uwaga jeszcze.wiele osob twierdzi ze matki z dziecmi nie pracuja i nic nie robia.a co robi childminder? to samo co my!!! tylko ma pod opieka 4-6 dzieci,ja mam tylko-na szczescie- jedno i nie planuje wiecej.jak pracowalam przed ciaza full time to nie bylam tak zmeczona jak teraz kiedy jestem z dzieckiem w domu.kiedys przyszlam z pracy i mialam czas TYLKO dla siebie.

W takim razie musisz miec nianie ktora bedzie u Ciebie mieszkala , bo nikt sie nie zgodzi zebyc dziecko o 1 rano odbierala.

Gość jakkkkkkkk
a czym sie rozni babysitter od childminder czy nanny? tez sa na to kursy???

Baby-sitter mowi sie na kogoś kto okazjonalnie przyjdzie do ciebie posiedzi Ci z dzieckiem jak Ty chcesz czasem gdzies wyjsc, childminder to osoba ktora jest self-employed I jest zarejestrowana z ofsted, zajmuje sie dziecmi we wlasnym domu ktory musi spelniac wymogi ofsted , childminders może zajmować sie 6 dziećmi . Niania to ktoś kto opiekuje sie dzieckiem w dziecka domu, może mieszkać z ta rodzina lub dochodzić .

Gość tesie zastanawiam
a czy na tym kursie sa jakies egzaminy?jak to wyglada?. zastanawialam sie nad takim kursem ale nie mam doswiadczenia w rozmowie po angielsku, rozumiem jezyk, pisze ale gorzej juz z rozmowa

Gość tesie zastanawiam
up