Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olkaaaaaaaaaaaaaaaaaa

pierwszy raz u ginekologa

Polecane posty

Witam, na początku dodam, że mam 16 lat i przed sobą pierwszą wizyte u ginekologa. Zauważyłam, że coś sie dzieje tam na dole, podejrzewam grzybice. W tym mój problem, nie wiem gdzie mam iść, co powiedzieć. Nie chce mieszać w to ani mamy ani koleżanek więc co wy mi poradzicie?

Gość Torere bum
zrób kłaki na weronice brylantyną

Poradzimy tobie ginekologa. To my sprawiamy, e co jest wstydliwe. Srom przed lekarzem? Głupia. Ale odbyt przed chłopcem idiotą... niech wali!

Gość Ewa_O
A co można poradzić? Po prostu idź i daj się zbadać. Kiedyś musi być ten pierwszy raz.

No ale mam iść po jakieś skierowanie czy coś? ;/

Gość Torere bum
umyj weronikę żeby nie była obkichana, załóż ciekawe majty

Gość bardzo mi się poodobaa
jak po skierowanie to najpierw do lekarza rodzinnego i powiedzieć mu o co chodzi a jeśli chcesz prywatnie, to musisz mieć przygotowane 60-120 zł (zależy jakie miasto, im większe tym drożej biorą), po prostu szukasz w np. necie adresów prywatnych ginekologów, dzwonisz pod podany numer i umawiasz się na konkretny termin a dlaczego nie możesz powiedzieć mamie?

Nie mieszać mamy ? to jak ty to sobie wyobrażasz dziewczyno? myślisz ,że Cię ginekolog przyjmie bez opiekuna? Nieleczona grzybica prowadzi to poważnych komplikacji... swoją drogą... Matka pewnie też była już u gina milion razy i myślisz, że zrobi to na nią jakiekolwiek wrażenie ? :o skąd się bierze w tych dzieciach takie tępe myślenie to nie wiem :o

Gość taka taka ja :D
nie, po prostu idziesz do recepcji i wybierasz sobie ginekologa jesli się wstydzisz wybierz kobietkę. Zada ci pytanie czy jesteś dziewicą jeśli powiesz, że tak to badanie bedzie wygladało troche inaczej, jesli powiesz ze nie to standard położysz sie rozłożysz nogi i zrobi wymaz i za pare dni czy jak w moim praypadku 3 tyg bedziesz miała wynik cytologii. A na grzyba da ci czopki dopochwowe albo maść

Gość iiimmmpppaaasss
Do ginekologa nie potrzeba skierowania. Nie wiem jak jest u Ciebie, ale w niektórych przychodniach osób niepełnoletnich nie przyjmują bez opiekuna. Może warto powiedzieć o wszystkim mamie? Lekarz zapyta: -o datę pierwszej i ostatniej miesiączki -czy są regularne -czy jesteś dziewicą -sama powinnaś mu powiedzieć, że to pierwsza wizyta -powiesz z jakim problemem przychodzisz i nastąpi badanie Najlepiej zadzwoń i zapytaj, czy osoby niepełnoletnie są przyjmowane same czy z opiekunem, ale jak idziesz na NFZ to będziesz potrzebować dowodu ubezpieczenia a zapewne jesteś ubezpieczona u rodziców.

bardzo mi się poodobaa-> ja nie musiałam miec skierowania od rodzinnego

Gość pzepis naaaa
je pierdole ale jestescie mili, dziewczyna sie pya, a wy ej jakies pierdoły odpisujecie.. wiec tak, do ginekologa nie trzeba skierowania, idziesz albo prywatnie, albo zapisujesz sie w przychodni. poszukaj w siecie opini o dobrych ginekologach z Twojego miasta, jest taka lista biała lista ginekologów, wpisz sobie w google. nic sie nie stresuj, sama wizyta na pewnoo bedzie ok, badanie moze troche nieprzyjemne jezeli jestes dzewicą. ( o to min najprawdopodobniej zapyta Cie ginekolog, spyta tez kiedy ostatnia miesiaczka, czy regularnie, i co ile dni, moze zapytac jakich uzywasz srodków higienicznych) mozesz załozyc spodnicę, będzie wygodniej, może bedziesz mniej skrepowana i nie czekaj, idz, taka wizyta to naprawde nic strasznego !!

Pamiętam pierwsze moje badanie, jeny jak ja panikowałam, że będzie bolało że nie bede mogła sie rozluźnic itp. Oczywiście że to nie nalezy do przyjemności, ale przynajmniej bedziesz wiedzieć co ci dolega

Gość t434g43432
Załóż spódnicę albo długą koszulę/tunikę. Idąc od parawanu na fotel nie będziesz świecić tyłkiem, tylko elegancko będziesz miała zakrytą pupę. Najpierw wchodzisz ubrana, pani zapyta o datę ostatniej miesiączki, o to czy jesteś dziewicą itd... zapisze sobie to wszystko i poprosi Cię, byś poszła się rozebrać. Powiedz że to Twoja pierwsza wizyta, wtedy pani doktor powie Ci dokładnie jak masz położyć się na fotelu, pomoże Ci nawet założyć nogi jeśli będziesz miała problem. Badanie trwa króciutko, dosłownie 3-5 minut. Niektórzy robią jeszcze badanie USG (wtedy smaruje podbrzusze i jeździ przyrządem, albo badanie piersi (w tym celu lepiej, byś miała coś rozpinanego u góry, bo przynajmniej wg mnie głupio tak być bez spodni oraz bez bluzki i stać goła) Potem pani mówi żebyś poszła się ubrać, a jak wracasz to siadasz i rozmawiacie.

Dzięki za porady, jutro zadzwonie i sie dowiem