Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaatowiczaanka

Pytanie o wysokość wynagrodzenia na zwolnieniu lekarskim

Polecane posty

Gość kaatowiczaanka

Witam, może ktoś z Was orientuje się w jakiej wysokości będę dostawała pensję bedąc na zwolnieniu w ciąży...będąc w takiej sytuacji.......... do tej pory miałam umowę na cały etat, od września zostaje zmieniona na pół etatu i jeżeli zajdę teraz w ciążę to będąc na zwolnieniu dostaję tyle co za pół etatu, czy jest to średnia z 12tu miesiecy? I w jakiej wysokości dostanę macierzyński?

jeśli przed zmianą etatu to średnia z 12mies, a jeśli po to średnia od momentu zmiany etatu. Ja byłam w identycznej sytuacji, miesiąc przed pójściem na zwolnienie zwiększyłam etat i dostawałam dużo więcej niż wcześniej

Gość kaatowiczaanka
MINIA, dzięki za odpowiedź, jeszcze się upewnię Jeśli po zmianie z całego na pół etatu idę na zwolnienie z tytułu ciąży, to dastaję pensję tylko za pół etatu, nie ważne że wcześniej kilka lat pracowałam na cały etat i miałam pensję 2 razy większą?

tak, jeśli nic się nie zmieniło od zeszłego roku. Tutaj masz link z odwrotną sytuacją, czyli zwiększenie etatu, ale działa to na tej samej zasadzie http://www.firma.egospodarka.pl/61956,Zmiana-wymiaru-czasu-pracy-a-podstawa-zasilku-chorobowego,1,47,1.html

Gość kruca fuks
ok. 80% średniego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy, a to dlatego że ZUS zabiera z tego jakoś 19% dla Skarbówki. Wiem bo byłam na L4 w ciązy-ciąża zagrożona. W ustawie pisze że 100% wynagrodzenia a to w rzeczywistości mija się z prawdą.

Gość kaatowiczaanka
Teraz wszystko jasne, jeszcze raz dzięki ! :-)

Gość kruca fuks
z ostatnich 12 miesięcy oznacza że z twojej połowy etatu, ZUS nie cofa sie dalej i go nie interesuje że ktoś kiedyś pracował na cały etat niestety, chore przepisy mamy

Gość poqw
kombinatorka!