Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Aldona30

Szczepionki zwykłe czy skojarzone.

Polecane posty

Hej młode mamusie,mam pytanie do was,w czwartek idę pierwszy raz z moim synkiem do szczepienia,i moje pytanie jest takie jakie waszym zdaniem są lepsze szczepionki zwykłe czy te skojarzone? nie chodzi mi o liczbę ukłuć bo wiadomo że lepsze te drugie,ale o działania uboczne itd,bo opinie nawet wśród lekarzy są podzielone.

w skojarzonej jest oczyszczony krztusiec, a to on daje częste właśnie powikłania ja szczepiłam skojarzoną, ale nie 6 w 1, bo to bobma jak sie patrzy, a chodzi o to, żeby nie łączyć pozostałych wirusów z wzw b

moja pediatra stwierdziła, że dużej różnicy nie ma i nie polecała jakoś specjalnie skojarzonych. Miałam w planie szczepić zwykłymi, ale dziecko strasznie histeryzowało przy pierwszym razie, więc teraz płacę za skojarzone. To jest jedyny powód, pierwszą wzięłam darmową i żadnych odczynów poszczepiennych nie było. Jedynie maluszek bardzo płakał przy drugim i trzecim wkłuciu.

Dzięki dziewczyny,wszyscy przewaznie szczepią zwykłymi ja chyba też tak zrobię,zależy czy mały będzie bardzo płakał,to przy drugich się zastanowię.

no z tego co wiem, to nie za bardzo jest łączyć później szczepienie zwykłe ze skojarzonym, no ale rób jak uważasz

Gość mamamam27
ja szczepiłam 5 w 1 - synkowi nic niebyło a koszt nie jest aż tak wielki - no i to jedno ukłucie jakoś szybciutko się odwróciło jego uwagę i po krzyku