Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszę oo poomoc

Czy mojemu noworodkowi jest zimno ? - ma zimne rączki u nóżki pomocy !!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość proszę oo poomoc

hej w domu jest 24 stopnie mała jest ubrana w body dł rękaw i spiochy i przykryta cienkim kocem czy jej jest zimno ?? proszę o rady jak powinnam ją ubrać

nie sprawdza się rączek i stópek, a karczek. Zasada jest taka, że ubierasz dziecku jedną warstwę więcej niż sobie. Jeśli są upały i Tobie w krótkim jest gorąco to dziecku tej dodatkowej warstwy nie ubieraj

Gość za grubo jest ubrana
jest stanowczo za grubo ubrana,przynajmniej kocyk zdejmij.Rączki u dzieci maja prawo byc zimne,sprawdz klatke piersiowa jesli jest ciepla to jest ok.Ja przy takiej tem ubieram tylko w body z krótkim rekawem.przegrzanie jest gorsze od wychlodzenia

Gość proszę oo poomoc
to dlaczego ma zimne rączki ? i sinawe ?

Gość proszę oo poomoc
kurcze czyli co powinnam jej założyć patrzyłam karczek to jest ciepły

Ja mojego synka w taką pogodę ubieram w body z krótkim rękawem i cienkie skarpetki (nie wiem czy potrzebnie...?) Ma ponad 2 m-ce.

Gość wyuzooo
Mtko i córko, toż położne mnie uczyły, że jak dziecko ma zimne stópki, to znaczy że mu zimno. Tak, najlepiej kafeterianki rozbierzcie 2 dniowe noworodki do naga przy takiej temperaturze. Małe dziecko potrzebuje więcej ciepła, owinięcia , otulenia, na moje ma wszystkie oznaki tego, że zmarzło.

Gość mamama26
kiedyś wyczytałam że przy niemowlakach jest na odwrót tzn jak mają zimne rece czy nogi tzn że im za gorąco - organizm tak reaguje bo nieradzi sobie jeszcze z tym - spróbuj ubrać dziecko lżej i sprawdź po pól godz czy ręce są ciepłe

wyuzooo jakieś niedouczone te położne były. Zimne rączki i nóżki związane są z krążenie, układ krwionośny jest niedojrzały, a nie ma to żadnego wpływu na ogólną ciepłotę. 20lat temu sprawdzano rączki, teraz karczek jest wyznacznikiem Autorko to ci może pomóc, pierwsza cześć artykułu: http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79409,1326220.html

mammma26 ma rację organizm dziecka nie umie jeszcze regulaować temperatury ciała, należy sprawdzać kark, jak jest ciepły to ok jak mokry tzn że dziecku za gorąco wystarczy że ubierzesz same body i skarpetki, co prawda w mieszkaniu może byc teraz troche chłodniej niz na dworzu( bynajmniej u mnie tak jest) to wystarczy do połowy cienki kocyk.

Gość Karinanana
Karczek sprawdzaj. :) my dajemy Marcinkowi do łóżeczka termofor, kiedy chcemy go rozgrzać punktowo troszeczkę np. mamy ciepłego misia MR B i jak mu rączki marzną to sam go łapie i przytula, więc odruchowo decyduje sobie co pogrzać :D

Gość gość
moja położna jak przyszła powiedziała ubierz go cieplej ma zimne stópki, będzie miał katar, oczywiście byłam mądrzejsza za 3 dni noworodek miał katar. Stara i głupia jestem, bo sama jak mam bardzo zimne stopy to później jestem zaziębiona.

Gość gość
Autorko tak szczerze to u mnie teraz jest 24stopnie i za cieplo nie jest a mam pizame z dlugim rekawem i leze pod koldra.