Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Chciałam zapytać

Wyprawka i wszytsko co potrzebne dla niemowlaka

Polecane posty

Gość Chciałam zapytać

Witam, jestem w 7mc ciąży. Pierwszy raz będę mamą, nikt z mojej rodziny nie ma małego dziecka i nie mam kogo się zapytać o pewną sprawę. Proszę napiszcie mi listę co trzeba przygotować w domu, aby mów wychować dziecko. Chodzi mi zaczynając od łóżeczka, kosmetyków pielęgnacyjnych po ciuszki. Dosłownie wszystko, bardzo proszę

Gość TakaMamaCoJejCiążaCiąży
Witaj ja jestem w 38tc i juz mam wyprawke zapieta na ostatni guzik Wejdz na google i wpisz w wyszukiwarce wyprawka dla noworodka napewno znajdziesz duzo informacji ja sie wlasnie w ten sposob zaopatrywalam:) moge ci troche wypisac ale nie wiem czy nie zapomne zalezy tez o co pytasz o kosmetyki,o ciuszki o posciel o co?

Gość Chciałam zapytać
Wisz co ja tak w necie też poczytywałam, jednak jak jakaś doświadczona mama, bądź kobieta która ma wszystko przygotowane jest dla mnie bardziej wiarygodne. A chodzi mi dosłownie o wszystko bo nie mam nic dosłownie

Gość sprzyda Ci sie
-łóżeczko z materacem i osłonką na barierki, - prześcieradło przynajmniej2 by mieć na zmianę - kocyki - karuzela do łóżeczka - bujaczek -mata edukacyjna - grzechotki, gryzaki - smoczek - sliniaczki - krem na odparzenia - pieluszki, chusteczki nawilżone do przecierania pupki - przewijak - nosidelko - wózek

Gość sprzyda Ci sie
- butelka jak byś chciała dawać wodę lub karmić sztucznym mlekiem - jak dziecko trochę podrośnie niekapek, miseczka, plastikowa łyżeczka - zabezpieczenia do kontaktów, szafek - być może rożek - spirytus do przemywania kikuta - puder - płyn do kąpieli dla maluszka

Ubranka:body z krótki z dlugim rekawkiem,kaftaniki,pajacyki,spiochy i polspiochy, czapeczki,skarpetki,niedrapki,jakies sweterki malutkie zeby zalozyc na pajacyka,w twoim wypadku to juz cieplesze rzeczy,spiworek do spania,kombinezon do wozka,spiwor do wozka kosmetyki:oliwka,talk,patyczki do uszu,sol fizjologiczna,patyczki do uszu,spirytus do pepowiny,gaziki,szampon,mydelko,wanienka,pieluchy tetra i flanela,yyy reczniczki dla dziecka,myjka,pampersy,chusteczki nawilzane wozek,materac(kokos-gryka ja akurat mam),posciel,posciel do wozka,karuzelka, tak lece wzrokiem po mieszkaniu :D

Hej, wlasnie wpisz w google i sama zdecydujesz, czego potrzebujesz:-). Ja rodzę za kilkanaście dni i tak nie mam wszytskiego (maz dokupi). A co do kosmetyków, lepiej poczekac, co powiedzą polożne w szpitalu, czym smarowały czy w czym kąpaly malenstwo. Jak nie bezie miało uczulenia, to sobie tez kupisz takie kosmetyki:-). A gdybyś potrzebowała ciuszków polecam sklep www.dladziecka.abc24.pl. Sklep prowadzimy razem z mężem i mamy naprawdę super jakościowo rzeczy. Pozdrawiam i życzę łatwego i szybkiego porodu.

aspirator do noska RANY BOSKIE ILE TEGO JEST!!!!!!!!!! :D:D:D:D:D

Ja bardzo duzo rzeczy pokupowalam w ciucholandach np za nowe body byle jaka bawelna dawalam w sklepie 19zł a zabody w superstanie np z nexta dawalam w ciuchu 9zl i naprawde polecam wiadomo ze nie wszystko powinno byc uzywane ale idz do lumpexu i poogladaj jakie sa sliczne tanie i niezlumpione rzeczy a dziecko i tak ci wyrosnie i nie kupuj wszystkiego w sklepie z nowymi bez sensu :O

Gość szuruuubuuruuuu
laktator tez sie przyda , i butelki i sterylizator (mi sie bardzo przydalo bo po tygodniu musialam odciagac mleko a tego nie planowalam )

Ja raeczej będę gotować butelki, laktatora nie kupuję, zobaczę, czy się w ogóle przyda, zawsze kogoś można wysłać po takie rzeczy, a one tanie nie są. Ja na razie mam ubranka, wózek, kocyki, butelki, pieluszki, podkłady dla siebie do szpitala, wkładki do stanika i staniki do karmienia.Reszte zobaczy się "w praniu":-)

Gość aslkl
Oliwka się nie przydaje. Talk? Po co? Szampon na poczatek tez zbyteczny. Może się urodzić łyse. Wtedy wystarczy ten sam płyn, którym myjesz ciało. Spiworek do spania niepraktyczny, bo dzidzia zapieta nawet nóżek nie może podnieść, i się wybudza. Kombinezon i śpiwór do wózka - nie rozumiem. Karuzela wcale niekonieczna. Takie małe dziecko tego nie widzi. Może być jak skonczy trzy miesiące. Uwaga jak zawieszacie, aby nie dziecko nie wyrobiło sobie asymetrii. Zabezpieczenia do szafek???? - Po co dla noworodka? Chyba, że od razu bedzie chodzić!Niekapek? - Nie macie na co wywalać forsy. Niekapek przyda się za kilka miesięcy dopiero. Mata edukacyjna - to samo zadanie spełnia koc z zabawkami. A dal noworodka to i tak niepotrzebne. Zacznie sie tym bawić dopiero w 4-5 miesiącu.

Gość szuruuubuuruuuu
koteczkowa ja pisze jak bylo w moim przypadku, ja nie kupowalam tylko dostalam na baby shower ale bardzo sie przydalo, z tym gotowaniem to niewiem czy bedziesz miala czas. ja akurat nie moglam liczyc na zadna pomoc(mieszkam zagranica)a meza to bym nawet po pomidory do sklepu nie wyslala bo zle kupi.teraz jestem w drugiej ciazy i juz wszystko mam z wyjatkiem mleka modyfikowanego ale zamierzam tez sie zaopatrzyc(nigdy niewiesz kiedy sie przyda)

Gość Nastja#
Czesc autorko. :) Moge sie przylaczyc do tematu, bo jestem na mniej wiecej tym samym etapie co ty. Mam juz co prawda pare wiekszych i mniejszych rzeczy, ale mnostwo zostalo mi jeszcze do kupienia. Zaczelam zakupy jakies 1,5 miesiaca temu, kiedy zaczal sie okres wyprzedazy i powiem ci, ze kasa na takie rzeczy leci... oj leci... i nim sie obejrzysz rozwalisz cala miesieczna pensje. :) Ok, zartuje sobie troche... jednak calkiem powaznie piszac - troche te drobiazgi sobie kosztuja i ostatnie wydatki nauczyly mnie kompromisow, czyli rezygnacji z pewnych kosztownych rzeczy, ktorych odpowiedniki mozna kupic taniej na rzecz czegos drozszego aczkolwiek bardziej przydatnego, na co warto jest wydac wiecej. Tak na przyklad zrezygnawalam z drozszych mebli dla dziecka i wybralam najtansze z Ikea po to by zaoszczedzona kwote wlozyc w dosc kosztowny system pieluch wielorazowych, ktory mi sie zwroci w przyszlosci, bo nie bede musiala kupowac jednorazowek. Dolozylam tez do porzadniejszego wozka z bardzo duza gondola i duzymi kolami, zeby dziecku bylo wygodnie i cieplo jesienia i zima. Jesli chodzi o ubrania to skupilam sie wylacznie na praktycznych jednoczesciowych, czyli pajacach i podobnych do pajacow 'koszulach nocnych', ktore maja w rekawach rekawiczki niemowlece - w ten sposob niczego juz poza czapka (i byc moze skarptkami) nie bede potrzebowac. Zadnych spiochow ani kaftanikow, ani niczego kilkuczesciowego nie planuje noworodkowi zakladac.

Gość tikal
wszystko zależy czego chcesz używać, ja na przykład w ogóle nie używam chusteczek nawilżonych, nie kupowałam żadnych gryzaków, zabawek i okazało się, że dostałam to w prezencie od rodziny, znajomych. Maty tez nie mam. Polecam za to chustę i bujaczki, karuzele, spiworek do spania zamiast poscieli.

Gość gość
ja większą część wyprawki dostałam po siostrze, która rok wcześniej urodziła synka, a resztę niezbędnych rzeczy np ręczniczki bambusowe, które są hipoalergiczne kupiłam w sklepie bellbino.pl