Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lenka89

Antybiotyk a hormony

Polecane posty

Gość Lenka89

Czesc dziecwzyny. Prosze o rade. Przyjmuje tabletki novynette od ponad 2 lat. 14 lipca mialam niezabezpieczony stosunek, zaraz potem rozchorowalam się i 17 lipca przyjełam pierwsza tabletke antybiotyku, amokskliav, który obniza skuteczność tabletek. tabletki przyjmowalam od 17 do 20 lipca. Wiec przez te 4 dni i kolejne 7 zabezpieczałam się dodatkowo. Czy ten stosunek z 14 lipca był bezpieczny? Czy też jest ryzyko ciąży? Pytam bo jestem w trakcie przerwy i nie mam jeszcze krwawienia z odstawienia i się martwie. Czy to, że 14 mialam stosunek a 17 rano przyjelam tabletke moglo miec jakis wpływ? I czy antybiotyk moze opoźniac krwawienie z odstawienia przy hormonach? Pozdrawiam serdecznie

Gość antybiotyk moze
zadzialac podobnie jak biegunka, czy wymioty - pigulka nie zdazy sie wchlonac. Dlatego bezpieczniej jest przyjmowac te leki z kilkugodzinna przerwa, nie razem. A ze dodatkowo zabezpieczalas sie gumka to tez dobrze. I w zupelnosci wystarczy. Stosunek byl zabezpieczony, bo bierzesz hormony :) i dzialo to sie przed rozpoczeciem kuracji antybiotykowej, prawda? Ryzyko moze wystapic w czasie brania antybiotyku i kilka dni po. Czy antybiotyk moze przesunac krwawienie z odstawienia nie wiem, ale to raczej watpliwe. To krwawienie nastepuje w wyniku odstawienia hormonow, stres czy choroba maja niewielki wplyw. Jak podaja ulotki w czasie przerwy tez jestesmy chronione, o ile po 7 dniach zaczniemy kolejny blister.