Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ros..

szkola srednia w Anglii?pomocy

Polecane posty

Gość ros..

czesc. Wlasnie skonczylam gimnazjum i zastanawiam sie nad dalsza edukacja w Anglii. Jakie sa tam szkoly? Jaki poziom nauczania? I jak jest z ta kwestia jezeli chodzi o moj poziom j.angielskiego? Bede musiala isc na 1 rok do takiej szkoly gdzie bede sie uczyla wlasnie tego jezyka? Prosze o wszystkie informacje na ten temat.

Gość wolfboyxxxx
czesc. po gimnazjum - jest college albo sixth form. W college'u nim mozesz isc albo na bardziej akademickie przedmioty, albo bardziej kursy, np. fryzjerstwo, gotowanie. Sixth form, to prawie to samo co college, tylko, ze nie ma kursow, sa same akademickie przedmioty. Poziom nauczania.. zalezy od tego co wlasciwie wybierzesz.. matemtyka, biologia etc sa na porzadnym poziomie, ale np. sa lzejsze przedmioty, np media etc. Sa tez poziomy zaawansowania - np - zeby isc na te bardziej akademickie, tzw A levels, musisz miec lepsze oceny niz na kursowate, np Btec poziom Twojego angielskiego musi byc zaawansowany jesli chcesz sobie dobrze radzic, zwlaszcza na akademickich... Musisz tez zdac test z angielskiego, tak mysle, nie jestem pewien, bo ja mieszkam tutaj od dziecka wiec nie wiem jak to do konca jest w tej kwestii.. jak masz jeszcze jakies pytania - pytaj :)

Gość ros..
no ja bym chciala isc na odpowiednik naszego biol-chem,ale moj j.angielski nie jest na poziomie zaawansowanym:/ a cos slyszalam o tych szkolach co wlasnie uczy sie w nich przez rok ,a pozniej mozna isc do collage,wiesz moze cos na ten temat?

Gość wolfboyxxxx
na pewno mozesz isc na jakis kurs.. w college'ach sa kursy ang. ale nie sa kierowane tylko dla jednej narodowosci, tzn. mam na mysli ze sa dla wszystkich obcokrajowcow. a dopiero potem zaczac normalne zajecia. no i tutaj nie ma 'profilii' - wybierasz np 3, 4 przedmioty - skoro interesuje cie biol. chemia. - to np. biologia, chemia, matematyka, fizyka... mozna roznie dobierac, jak sie chce. ale nie slyszalem o osobnych szkolach, w ktorych uczysz sie rok.

Gość ros..
ok dziekuje:)

Gość wolfboyxxxx
nie ma za co.. najlepiej poszukaj na necie szkoly do ktorej chcialabys pojsc i wyslij im maila z zapytaniem o szczegoly, na pewno wszystko wyjasnia.

Jest tak jak mówi Wolfboy. Na pierwszym roku wybierasz 4 przedmioty, na drugim możesz ewentualnie zrezygnować z jednego. Dwa lata razem (zakończone egzaminami) dają pełny A-level. Przedmioty są pogrupowane, czyli np. są naukowe (science) czyli biologia, fizyka, chemia, psychologia, sztuka jako taka czyli media, art (malowanie itd.) i krawiectwo (jako nauka projektowania, jako A level) itd. Możesz jednak wybrać dowolną kombinacje. Z zasady minimalne wymagania do 6th formu to 5 ocen C, ale nie staraj się tłumaczyć tego na polski, specjalne wytyczne powinien dać dany college. Możliwe, że zamiast standardowych dwóch lat, będą wymagali od Ciebie zrobienia trzech, w tym na pierwszym roku zamiast A-leveli albo kursów będziesz miała matmę, j. angielski i możliwe science na poziomie GCSE.