Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Króliks

naprawić metabolizm, pomóżcie

Polecane posty

Gość Króliks

od lat stosuje jakies diety wpadłam w bulimie lecze sie, ale ciezko mi dobrac odpowiednia diete nie wiem w jakich ilosciach i co jesc jak rozruszać trawienie, pozbyc sie zaparć preosze doradźcie, moze ktos sie na tym zna?? nie chce przytyc bo juz duzo przytyłam chodzi mi przede wszystkim o dobre samopoczucie i uregulowanie systemu trawinnego:( może jest ktoś kto sie zna dobrze na odzywianiu, proszę...

Nie jestem jakimś ekspertem ale co nieco wiem. Moja rada jest taka, aby pozbyc się wzdęć i zaparć radze nie łaczyć węglowodanów z białkami.( np. przy obiedzie ziemniaków i mięsa; przy śniadaniu płatków owsianych z mlekiem.) To powinno pomóc. Radze ci tez jeśc jak najwiecej rzeczy nie przetworzonych. Zamiast słodkich i baardzo przetworzonych płatków sniadaniowych np płatki owsiane. Ja takie jem. Jedz świeże owoce i warzywa. Ale.. Owoce jedz jakoa oddzielny posiłek, nie razem z innym jedzeniem. To powoduje gazy itp. Jedz np jabłko ok godzine przed posiłkiem. Pij dużo wody i herbaty zielone czerwone itp. Bez cukru oczywiscie. Jedz lekką kolacje. To wszystko jednak prawdopodobnie nie przywróci w pełni sprawnosci twojemu metabolizmowi. Ciągłe drastyczne diety osłabiły go i spowolniły. Jednak spróbuj go jakoś uregulowac i unormowac. pozdrawiam.

Gość Króliks
dzieki za rady:) mam jeszcze takie pytanie, jakie ilości?? jak np chleb na sniadanie to ile kromek 1-2?? jak płatki owsine to ile? posiłki często??

jedz co 3 godziny regularnie nieduze posiłki.A co oznacza nieduze w praktyce?wylicz swoje zapotrzebowanie kcal dobowe i podziel to na 6 czy nawet 7 posilkow jak Twój dzien aktywny jest dlugi. sniadanie to np 2 kromki chleba + cos do tego to co lubisz, po 3 h lekka przekąska np jogurt;obiad koniecznie zdrowe naturalne produkty a nie np zupa z torebki czy jakies expres danie. Jedz sporo białka. uprawiaj jakąs ulubioną aktywnosc np jazda na rowerze, rolki itp organizm to nieco rozpedzi i metabolizm powinien sie ruszyc:) pewnie nie jest łatwo i nie wiem na jakim etapie zdrowienia jestes ,ale da się -tylko na spokojnie i nie musi być wszystko książkowo :) pozdr

Własnie. Uprawiaj jakiś sport. Ja osobiście jeżdże sobie rowerem stacjonarnym. Czasami rolki, basen. A co do tych płatków. Jeśli na sniadanie je jesz to nie musisz sobie żałowac. Niektóre dziewczyny dokładnie liczą ile jedzą gram lub np. dwie/trzy łyżki. Ja jednak wsypuje około pół średniego talerza i zalewam wodą. Co do zupek chińskich.. Nawet jak na opakowaniu pisze że nieduzo kalorii , wiedz że one sa bardzo niezdrowe. Sama chemia. Więc dołączam się do Malinowej- nie jedz ich.:)

Gość Króliks
dziewczyny, serdeczne dzieki za odp:) aktywnośc fiz włączyłam i nie jakis tam spacerek, tylko poce sie porządnie, ide spac zmeczona do łóżka;) widze że ciut lepiej sie dzieki temu czuje i lubie to:) chce wkońcu uporządkować swoją dietę, bo mimo ze lubie cwiczyc to czasami poprostu nie mam sily, źle sie czuje myślałam może żeby jeść sporo nabiałowych rzeczy zamiast mięsa, co o tym myślicie? chyba nabiał jest bardziej lekkostrawny najgorsze ze musze byc cierpliwa, a juz nie koge zniesc swojego samopoczucia jeszcze raz wielkie dzieki:)

Hej, przede wszystkim musisz regularnie jeść, nawet co dwie godziny coś niewielkiego. Po drugie dużo napojów niegazowanych. Po trzecie produkty wysokobiałkowe (kurczak, jajka, rośliny strączkowe i wiele innych), grejpfruty, chili, cynamon i wiele innych - przyspieszają metabolizm, no i oczywiście jakiś chociaż 30minutowy sport cario - rower, bieganie, pływanie :) Powodzenia!

Gość Króliks
to jutro jade na zakupy jak tak:) zrobie rozpiske co moge jesc ufff dałyście mi nadzieje, że jednak sie da:) bede tu czasem pisać jak mi idzie:)

Gość Króliks
oczywiście wszelkie dalsze porady mile widziane:)

Malinowa nabiał nie koniecznie musi być lekko strawny.Jogurty niewiele maja wspólnego z białkiem,a bialka wiecej owszem wcinaj;tuńczyk,kurczak,ryby, oliwa z oliwek jako dodatek dla wyjałowionego organizmu. i pędź jutro po saaame zdrowiutkie rzeczy:)

Gość Króliks
mam olej lniany moze byc zamiast oliwy??