Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Blue Eyed She

Edukacja

Polecane posty

Gość Blue Eyed She

Witam dziewczynki, orientuje sie ktoras z Was jak to jest tutaj z matura? otoz przyjechalam tu przerywajac szkole srednia i niestety nie mam matury. W jaki sposob mozna ja zdobyc i dostac przepustke na wyzsze uczelnie? Czy jak pojde do collegu to zdobede tam mature czy to sa tylko kursy? Prosze o porade.Dzieki

Gość Blue Eyed She
Ale to jest Poza Polska:praca studia zycie czyz nie?

Dokladnie, a ja nawiazywalem do tego, ze nie podalas panstwa :) Poza tym zawezasz sobie grono osob, ktore moga odpowiedziec na Twoje pytania: "Witam dziewczynki, orientuje sie ktoras z Was ..." ;)

Gość Blue Eyed She
Aaaa:) No ok wiec poprawiam sie:)n W UK:)

Gość blondynaissocoollike
no więc tak. ja przyjechałam do UK też przerwałam liceum w Polsce. W moim przypadku było tak że ni emiałam żadnych angielskich kwalifikacji wiec spedziłam: - 1 rok na kursie jezyka - 2 lata A Levels + IELTS (college) w sumie 3 lata żebym mogła dostac się na studia. I nie słuchaj ludzi którzy mówią że pracy nie ma (jak sie pojdzie na taki kierunek na psychologia czy kierunek który nie powinien w ogóle istniec (Micky Mouse course) to wiadomo że pracy nie znajdziesz, ale to wszedzie jest tak.ważne to wybrac coś na co jest popyt.

Gość Blue Eyed She
Dzieki wielki wkoncu za konkretna odpowiedz. Ja chce isc pozniej na medycyne. Jaki ten kurs jezyka ma byc? Jaki ty wybralas?

Gość mała kawka ale ze śmietanką
W Anglii są studia pielęgniarskie za darmo, bo są stypendia. To jedyny kierunek darmowy. Idź studiuj pielęgniarstwo, to wspaniały kierunek i praca murowana na całym świecie. Powodzenia.

Tak, po psychologi nie ma pracy, czemu taka zaskoczona? Wszyscy chca studiowac a potem zdziwko :) ja na poczatku robiłam ESOL entry 3 bo w ogole nie umialam angielskiego, a potem IELTS. no i na medycyne to trzeba IELTS znac na 9 (najwyzszy stopien),

Gość mozesz sprobowac
no po psychologii nie ma pracy .

Gość Blue Eyed She
Wiecie, ja wogole nie wiem jak sie za to wszystko zabrac tak od poczatku, gdzie pojsc kogo pytac. A co z tym pielegniarstwem? Mozesz mi cos wiecej o tym opowiedziec?

mam kolege szkota ktory studiowal psychologie i od razu prace znalazl,jest specjalista od uzaleznien od kilku lat.

Gość blondymaissocoollike
No to mial kolega szczescie :) mam chyba z 3 kolezanki po psycho i jedna po UCL z first class degree nie mogla znalezc pracy przez dlugi czas...duzo slyszalam ze to kierunek bardzo oblegany i oprace trudno. A autorko- idz do councilu (albo na ich strone) i tam powinni cie skierowac na kurs do college a tam bedziesz miala tzw career advisor ( doradza ci jak dostac sie na studia i nawet pomoga wybrac kurs).

moze to polki byly glatego pracy nie dostaly,kolega u siebie kraju

Gość Blue Eyed She
Aha a wogole placi sie za ten kurs czy nie? Jesli tak to jakie sa koszta?:) Widze ze jestes w tym dobrze obeznana, potrzebowalam takiej osoby wlasnie:)

Nie, nawet jakby byly Polkami to nie widze powodu dlaczego mialby by nie dostac pracy? to byly Angielki, chociaz naprawde nie widze zwiazku miedzy narodowoscia a praca. Autorko- jesli jestes ponizej 18tu lat to wszystkie kursy masz za darmo (wiec korzystaj nawet jak w czasie kursu przekroczysz ten wiek to dalej masz edukacje za darmo), ja bym radzila naprawde isc po porade do councilu (osobiscie) i sie wszystkiego dowiedziec. Ja tak zrobilam i zostalam skierowana do centrum zajmujacego sie szkolnictwem, potem dostalam swoja opiekunke w collegu do ktorego mnie skierowano.

Gość Blue Eyed She
Tak, tylko ze ja juz 20 skonczylam:(

Aha, no w tym to sie niestety tak dobrze nie orientuje..w takim razie pewnie pracujesz, wiec jakis kurs part-time bys musiala robic. Onie nie sa syrasznie drogie ale zajmuja wiecej czasu. No wiesz to bys naprawde musiala isc do kogos kto sie zna :) powodzenia. Znam wiele osob ktore laczyly nauke i prace, potem studia i prace, wazna jest chec do nauki :)

Gość Blue Eyed She
Wiem ze sie da, duzo osob tak robi i jakos sobie radza:) A jak z jezykiem? Trzeba bardzo jezyk znac zeby isc na ten kurs??

Gość Blue Eyed She
Mam jeszcze pytanie, jak to jest z tymi kursami bo widze rozne oferty itd. Ale jak roczny kurs to tylko sie zglaszalas na egzaminy czy chodzilas normalnie na zajecia?

Według mnie system szkolnictwa wymaga dużych zmian... Obecnie spotykamy się z wieloma propozycjami zmian, które po roku okazują się klapą, mam na myśli właśnie system maturalny o którym wspominasz.. Co roku padają jakieś nowe zasady, które się nie sprawdzają, a przecież nie to chodzi. Wg mnie brakuje radykalnego kroku szkół w strunę przyszłości. Bardzo zaciekawił mnie projekt, o którym mowa w artykule poniższym: http://forum.echodnia.eu/wirtualna-szkola-staje-sie-rzeczywistoscia-ruszyl-projekt-unijny-na-miare-xxi-wieku-t107293/page__gopid__1014504#entry1014504 o projekcie dofinansowanym z UE Wirtualna Szkoła. Ja trzymam kciuki i mam nadzieję, że projekt się uda.