Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adalia..

czy na umowie zleceniu są odprowadzane składki zdrowotne i można chodzić na nfz?

Polecane posty

Gość adalia..

jak ktoś wie proszę mi odpowiedzieć.

Gość pit z zusu
ale pytasz o opiekę ambulatoryjną czy o zwolnienie?

Gość adalia..
powiem tak. jestem na umowie zleceniu, zaszłam w ciążę i chcę chodzić do ginekologa na nfz...

Gość pit z zusu
jeżeli nie jesteś studentka to ma obowiązek odprowadzać składni na ubezpieczenie zdrowotne.

Gość pit z zusu
czyli możesz chodzić do lekarza z nfz. Aby mieć zasiłek chorobowy w przypadku zwolnienie, zleceniodawca za twoja zgoda musi odprowadzać składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe przez co najmniej trzy miesiące, wtedy także przysługuje zasiłek macierzyński.

kobieta w ciąży oraz w połogu a także dzieci do 18 roku zycia maja zapewniona opieke lekarska za darmo na nfz nawet nie posiadajac ubezpieczenia...jest na to ustawa i wrazie gdyby w jakiej przychodni czy szpitalu odmówili ci przyjecia napisz sobie na kartce ta ustawe i niech Ci osoba która odmówi przyjecia podpisze to i masz dokument z którym mozesz udac sie do sądu wiadomo ze to nic przyjemnego włóczyc sie po sadach ale Panie w szpitalach itd sa mało poinformowane i czesto odmawiaja przyjecia a opieka Ci sie należy

Gość pit z zusu
tak ustawa mówi, ale nie każdy o tym pamięta a po co się kłócić skoro i tak ma ubezpieczenie zdrowotne.

Gość jaaaaaaaaaaaaasne
taaaa a świnki są zielone i fruwają! tak było pewnie kiedyś w każdej poradni wymagają dowodu ubezpieczenia czy to ode mnie 35 tc czy synka ma 5 lat

Gość adalia..
może przedstawię sytuację bliżej to wtedy może mną pokierujesz, za co będę wdzięczna, zupełnie się na tym nie znam, jestem w 9tygodniu ciąży, pracuję w sklepie na umowie zleceniu, jak brzuszek mi podrośnie na pewno mi podziękują, czyli za jakieś 3-4miesiące bankowo, czyli jeśli teraz szef zacząłby za moją zgodą odprowadzać te 3 składki chorobowe, a potem bym odeszła to należy mi się macierzyński? i co muszę zrobić i gdzie się potem udać, by go otrzymywać?

Gość tak soboe mysle
przykro mi ale przy umowie zlecenia nie przysługuje ci tak naprawde nic, gdyby przyslugiwalo, to firmy nie podpisywałyby umow własciwych tylko zlecenia, nawet macierzyśski ci sie nie nalezy a jak pójdziesz na zwolnienie nie dostaniesz zasiłku

wołaja bo tak im wygodniej bo nie musza nic wypełniac itd bo jak ktos powie ze nie ma ubezpiecznia to maja sto tysiecy druków do wypełnienia i juz im sie nie chce taka prawda,wydaje mi sie ze dopóki pracujesz na umowe zlecenie to ubezpieczenie masz a ptem nie wiem niestety jak to wygląda w kazdy razie ginekologa masz za darmo

Gość pit z zusu
zasiłek macierzyński( zasiłek nie urlop)! należy ci się tylko i wyłącznie w trakcie trwania dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego- czyli w trakcie trwania umowy, do zasiłku nie musi być 90 dni wyczekiwania( tylko do płatnego chorobowego) więc aby otrzymać zasiłek musisz urodzić w trakcie trwanie umowy.

pytają o ubezpieczenie bo jest KRUS i ZUS i muszą wiedzieć kto im będzie płacił ale możesz powiedzieć że nie masz ubezpieczenia i też dziecko muszą/powinni przynajmnie przyjąć

Gość pit z zusu
tak soboe mysle przysługuje jeżeli będą odprowadzane składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe, wtedy i zasiłęk chorobowy( po 90 dniach) i macierzyński sie należą.

Gość pit z zusu
acha składki odprowadzane terminowo!

Gość adalia..
rozumiem, dzięki za pomoc, w takim razie za jakiś czas mnie pożegnają i nie będę miała nic...tak to jest z tymi zleceniami:/ co mogę w takim razie zrobić i gdzie się udać, żeby uzyskać jakąś pomoc? zawsze każdy grosz się przyda...

idź do jakiejkolwiek pracy gdzie dostaniesz umowę chociażby na kasę do supermarketu, nawet jak dostaniesz umowę na jakiś krótki okres to pracodawca musi ci ją rzedłużyć do dnia porodu a później masz wypłacany zasiłek macierzyński z ZUS-u, a zatrudniając się nie musisz inf że jesteś w ciąży spróbuj - znam dziewczynę która tak zrobiła

Gość adalia..
właśnie sęk w tym, że u nas jest takie bezrobocie, że z pracą ciężko, nawet na kasie w markecie, byłam już zarejestrowana w pośredniaku dość długo i nie dostałam żadnej oferty. znajomy mi opowiadał, że jak na portalu internetowym z naszego miasta dał ogłoszenie, że przyjmie za najniższą krajową do pewnej pracy to odpowiedziało 78kobiet (w tym po studiach w państwowych szkołach). pracę dostała tylko jedna!:(

Gość pit z zusu
jaba daba du nie do końca prawda, umowa musi być dłuższa niż 1 miesiąc i kończyć sie po 3 miesiącu ciąży dopiero wtedy zostaje przedłużona.

Gość a moze w MOPS uzyszkasz pomoc
ale ja to sie nie znam, musisz isc zapytac co w takiej sytuacji zrobic, kiedy nie masz pracy, a dziecko w drodze...

Gość adalia..
bo wiedzial, ze jestem w ciazy i niebawem odejde, potrzebowal kogos na dluzej i sprawnego fizycznie, dyspozycyjnego, a poza tym nigdy nie pracowalam w tej branzy, zerowe doswiadczenie i nie mogl mi jej zaproponowac, a ja go rozumiem.

Gość pit z zusu
no na pewno po zakończeniu umowy rejestracja w pup

Gość adalia..
dzięki, pup na pewno odwiedze, a co z MOPSem jak ktos wczesniej napisal? nie jestem zadna naciagara i nierobem, po prostu zycie mi sie tak ulozylo, wpadlam w dolek i chce jakos przetrwac ten czas;/

Gość pit z zusu
jeżeli pracowałaś przez co najmniej rok przez ostatnie 1, 5 roku( i otrzymywałaś co najmniej minimalna krajową) należy ci sie zasiłek dla bezrobotnych, jeżeli urodzisz w trakcie pobieranie zasiłku lub w ciągu miesiąca po jego ustaniu to zostanie on przedłużony o okres w jakim byś pobierała zasiłek macierzyński