Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JeyJey

Nieudana operacja a odszkodowanie.

Polecane posty

Gość JeyJey

Drogie forumowiczki/forumowicze. Mam pytanie z zakresu prawa. Sprawa dotyczy ryzykownej operacji ucha. Mój kolega podjął się jej kilka miesięcy temu, przed operacją w prywatnej klinice musiał podpisać oświadczenie, że operacja jest ryzykowna i w razie jej niepowodzenia nie może podciągnąć kliniki pod odpowiedzialność i się sądować. Po operacji jego stan się pogorszył - słyszy kiepsko i do tego naruszyli mu błędnik, ma problemy z równowagą, to trwa już kilka miesięcy i pewnym jest, że nie przejdzie. Uniemożliwia mu to pracę, więc sytuacja jest dosyć ciężka. Czy w takiej sytuacji, mimo podpisanego oświadczenia, jest szansa o ubieganie się o odszkodowanie lub rentę? Wiecie może gdzie szukać informacji na ten temat? Pozdrawiam i z góry dziękuję!

Gość ONA ODPOWIADA
Myślę że to pytanie należy zadać prawnikowi :)

Gość baskabaskaaa
Myślę, ze nie ma szansy na odszkodowanie, jeśli przebieg operacji był prawidłowy a skutkiem mimo tego jest pogorszenie stanu zdrowia/samopoczucia. Natomiast jeśli coś spie. i wycięli co nie trzeba albo uszkodzili coś przy okazji to moim zdaniem tak. Chyba że podpisał, że ma świadomość istnienia ryzyka uszkodzenia błędnika itp. Musiałby udowodnić, że naruszyli ten błędnik faktycznie /o ile nie podpisał że wyraża zgodę na ew. uszkodzenie błędnika:-P/ Nie jestem prawnikiem, tak mi podpowiada logika więc nie traktuj wypowiedzi zbyt poważnie. Pozdrawiam.

Gość ONA ODPOWIADA
Poważna odpowiedź,a nie jak zawsze lanie wody.Dziękuję za wsparcie. A autorkę wraz z kolegą do kancelarii adwokackiej Pozdrawiam