Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bo on to lubi :D:D:D

lasagne .. macie jakis sprawdzony przepis ?

Polecane posty

Gość bo on to lubi :D:D:D

za 4 dni mój chłopak ma przyjechac i obiecałam mu ze zrobie jego ulubione danie -lasagne tylko, że ja dosc ze nigdy nie robiłam tego to jeszcze nawet nie jadłam:/ i chciałam jakis standardowy przepis na lasagne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość plumbarabum
przepisow jest setki, z roznymi nadzieniami, chodzi ci o nadzienie miesne? z jakim miesem? a moze szpinakowe? kurczakowe? spytaj go.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bo on to lubi :D:D:D
tak wiem ze setki ale chce taki tradycyjny miecho mielone wieprzowe z serem podpuszczkowym :) nie wiesz moze jak to jest naprawde z tym makaronem czy go trzeba gotowac.. bo mi sie wydaje ze nie powinno sie..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arbuzowa.......
Ja kupuję mięso wołowe - na dwie osoby pół kilo lub nieco więcej, wtedy jest na kilka posiłklów Makaron do lasagni, mozarella, koncentrat pomidorowy, fix do spaghetti, śmietana Piekarnik nastawiam na 200stopni Smażę mięso, dodaję wodę i fix do spaghetti bolognese i koncentrat [jedna puszeczka mała albo pół słoiczka], zabielam śmietaną Robimy sos beszamelowy w małym garnku [2 łyżki masła, 2 mąki, pół śmietany] Formę smaruję oliwą z oliwek, układam makaron, potem sos, potem mięso, makaron, sos, mięso... i tak do wyczerpania zapasów. W międzyczasie możesz sypać startą mozarellę co piętro a potem na samą górę. Około pół godziny się piecze POD PRZYKRYCIEM [możesz folią aluminową] ale trzeba sprawdzać co jakiś czas. To prosta lasania studencka :) Mojemu smakuje, bo wychodzi "suchawa" a nie rozpływająca się.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arbuzowa.......
a i ja nigdy nie gotuję makaronu, zmiękcza się sam. Sos pomidorowy -ten z mięsem, wodą, fixem i koncentratem, powinien być wodnisty :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bo on to lubi :D:D:D
o widze ze fajny prosty przepis ale ja wole bardziej mokrą ale zachowa wilgoci poprzez pieczenie w naczyniu zaroodpornym :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość plumbarabum
tradycyjna jest absolutnie z miesem WOLOWYM a nie wieprzowym! ser podpuszczkowy? no to juz fantasmagoria ;) wszystkie fabryczne sery sa podpuszczkowe ;) nie rob chlopakowi lasagni z fixem, bo jezeli zna sie na jedzneiu, to bedzie zawiedziony. makaronu nie trzeba gotowac. zwykla lasagnia moze byc tez bez sosu beszamelowego, zaoszczedzisz troche trudu. ja nie podam ci przepisu w tej chwili bo nie mam, ale czekaj na nastepne porady :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość plumbarabum
ja robilam lasagne tylko raz w zyciu z przepisu na opakowaniu makaronu (wloska firma Barilla). byla z gotowym sosem pomidorowym typu marinara ze skloika, miesem wolowym i kilkoma rodzajami sera. byla pyszna :) wbrew pozorom przepisy na opakowaniach czesto sa barzdzo fajne - proste, z latwo dostepnych skladnikow, tylko trzeba patrzec, zeby nie przemycaly jakis beznadziejnych sztucznosci typu fix, przyprawa do, pomysl na, sos do ... mowie o tych proszkach z glutamianem sodu ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ja robię tak.
Na patelni podsmazam cebulę , dodaje mielone wolowe , bazylie , sos bolognese ze sloika. W zaroodpornym naczyniu na dno daje sos beszamel i na to płaty surowego makaronu lasagne , potem to mięso z sosem potem znów płaty , mięso płaty mozarella i beszamel . Zapiekam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość makaron ale jaki
zalezy jaki masz makaron, jezeli platy np lubella to trzeba je sparzyc wrzatkiem bo beda twarde jak kamien, zreszta nie polecam bo sa beznadziejne najlepiej kup dobry wloski makaron bo to podstawa dania, a na opakowaniu tez znajdziesz klasyczny przepis na lasagne :) do miesa podsmazonego z cebula i czosnkiem najlepiej dodac pokrojone swieze pomidory albo z puszki i poczekac az sos odparuje ukladasz warstwy na wysmarowanej maslem i wysypanej bulka formie makaron sos ser makaron ... itd :) ja na koniec zamiast beszamelu przygotowuje sos z duzego kubka smietany 18% do tego jedno jajko, parmezan, sol, pieprz i galka muszkatolowa i tym zalewam ostatnia warstwe wierzch posypuje parmezanem i liscmi pietruszki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa
najprostszą lasagne można zrobić tak: 0,5 kg mielonego mięsa podsmaża się na patelni z posiekaną cebulą i czosnkiem, podlewa kieliszkiem wina czerwonego, dodaje 1-2 szklanki przecieru pomidorowego, zioła według upodobania - oregano, bazylia, pieprz to podstawa i zostawia na niewielkim ogniu bez przykrywania, aż zgęstnieje do tego sos beszamel z 2 łyżek masła, 2 łyżek mąki i 2 szklanek mleka plus sól i gałka - wszystko na oko, bo od mąki zależy, jak gęsty wyjdzie na dno naczynia nakładamy warstwę sosu beszamelowego, na to płaty lasagne, bez gotowania, znowu trochę beszamelu, na to warstwa sosu z mięsem i tak aż do wyczerpania miejsca albo składników, na górze warstwa sosu z mięsem ja to zakrywam folią i piekę w 180 stopniach przez 2 minut, później odkrywam, posypuję ulubionym startym serem (lepiej ostrzejszy, a mniej) i podpiekam odkrytą jeszcze ze 20 minut, aż ser się stopi i zarumieni ja nigdy nie gotuję makaronu, ale uważam, żeby lasagne była dokładnie pokryta grubą warstwą sosu, żeby makaron nie wysechł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×