Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Boję się latania

Pierwszy lot samolotem! Nie wiem co i jak.

Polecane posty

Gość Boję się latania

Jak byłam mała to bałam się samolotów, skutkiem czego nigdy nie byłam na wczasach ;] Ale... teraz jestem już duża :)i prawdopodobnie będę musiała polecieć w jedno miejsce. Wstydzę się przed ludzmi, że nie wiem co i jak. A będę leciała sama i nie bardzo mogę zapytać, bo raz takz robilam i nikt mi nic nie pomogl, wszyscy uzali, że "jak to? w tym wieku?". Otóz - nie mam pojęcia co mam robić ;] Gdzie odbiera się bilet? Wczesniej przed wylotem, czy zaraz przed nim na lotnisku? Czy idzie się do samolotu piechotą, czy trzeba czymś podjechać na płytę lotniska? Nie wiem czy cena biletu zawiera już wszystkie opłaty, czy coś trzeba doliczyć? itp. Może czegoś ważnego nie wiem, napiszcie coś, jak wasz pierwszy lot itp

Gość zubizibizabizibaaa
jakimi liniami lecisz??

Gość zubizibizabizibaaa
ja latam ryanairem. Bilet bukuje w internecie, odprawiam sie on-line, pozniej drukuje sobie karte pokladowa i to z nia ide oddac bagaz i na odprawe. Reszta zalezy od lotniska. W katowicach jest autobus podstawiony ktory zawozi cie do samolotu, w rzeszowie idziesz piechota :D

Gość najlepiej napisz
jakie linie, czy masz bagaz rejestrowany, skad i dokad lecisz i czy masz odprawe online

Gość boję się latania
A to ja nie wiem takich rzeczy jeszcze ;p Z Warszawy na pewno. To nie wiedziałam, że trzeba bilet rejestrować itp... a odprawa online jak wyglada??

Gość zubizibizabizibaaa
normalnie, wchodzisz w podany link, wypełniasz rubryki (imie, nazwisko, numer dowodu osobistego lub paszportu, miejsce odlotu i przylotu i tak dalej) i dajesz odprawa on-line. W ryanair kosztuje to 50 zl ale nie ma opcji innej odprawy... ale z drugiej strony to duze ulatwienie. A nie wiesz jakimi liniami lecisz?? :D

Gość zubizibizabizibaaa
albo gdzie??

Gość najlepiej napisz
wchodzisz na stronke np. wizzaira i kupujesz bilet, przy zakupie biletu bedziesz musiala wypelnic swoje dane, jak imie, nazwisko, date urodzenia, numer paszportu, mail, potem wybierasz rozne opcje np. pierwszenstwo wejscia na poklad (wybierz 'nie'), ubezpieczenie (wybierz 'rezygnuje'), odprawa on-line (wybierz 'tak') oraz ilosc sztuk bagazu rejestrowanego (jak lecisz na dlugo to wybierz 1, a jak na krotko to wystarczy Ci bagaz podreczny, za ktory sie nie placi i w ktorym mozesz przewiezc max 10kg). Jak juz wypelnisz wszystko, bedziesz musiala zaplacic za bilet karta kredytowa, jak nie masz, to mozesz uzyc karty kogos innego. Jak juz kupisz bilet to dostaniesz potwierdzenie na maila z kodem do odprawy on-line. Kilka dni przed lotem musisz wejsc na stronke wizzaira (czy z kim tam lecisz) i kliknac na odprawa on-line. Wtedy bedziesz musiala wpisac swoje imie, nazwisko, skad i dokad lecisz i wlasnie ten kod, ktory dostalas na maila. Potem klikasz na pdf i drukujesz bilet.

Gość najlepiej napisz
Z biletem i paszportem, bagazem rejestrowanym (jesli wykupilas przy zakupie biletu) oraz bagazem podrecznym (torba musi miec konkretne wymiary, inaczej zaplacisz kare, oraz poczytaj o zasadach przewozenia plynow i ostrych narzedzi typu np. pilnik do paznokci) podchodzisz do stanowiska w ktorym dokonuja tzn. check in'u. Ktore to stanowisko bedzie bardzo latwo zauwazyc w warszawie, bo bedzie nad tym stanowiskiem monitor z wyswietlona nazwa miasta docelowego. Podchodzisz do tego stanowiska i dajesz pani wydrukowany bilet, paszport oraz kladziesz na wadze bagaz rejestrowany (ktory zostanie zabrany). Torbe podreczna trzymasz przy sobie. Pani wprowadza do systemu ze jestes na lotnisku, nakleja kilka naklejek na Twoj bilet, oddaje Ci bilet i paszport, bierzesz bagaz podreczny i idziesz do tzw. departure gates.

Gość najlepiej napisz
Przechodzenie przez bramki jest skomplikowane, bo jestes dla nich potencjalna terrorystka, najpierw: -pokazujesz panu bilet, czekasz az zeskanuje i potwierdzi ze bilet jest wazny, paszportu nie pokazujesz -wyciagasz z torby wszystkie plyny, ktore musza byc w przezroczystym litrowym woreczku i kladziesz do plastikowego pudelka -sciagasz buty, pasek, rzeczy z kieszeni i kurtke i tez kladziesz do plasikowego pudelka - kladziesz torbe obok plastikowego pudelka - i przechodzisz przez bramke do wykrywanie metalu - zabierasz swoje rzeczy Po przejsciu przez kontrole, znajdz najblizszy monitor na ktorym bedzie wyswietlone z ktorej bramki (GATE) bedzie dokonywana odprawa (boarding), jesli jest na monitorki napisane czekaj w poczekalni, idz do sklepu bezclowego na zakupy (choc w polsce ceny sa bardzo wysokie, wiec nic nie kupuj :P), jesli na monitorku bedzie napisane 'odprawa' idz do bramki i ustaw sie w kolejce. Przy przejsciu przez bramke bedziesz musiala pokazac jeszcze raz bilet i paszport, czasem zmierza i zwaza Twoja torbe podreczna, takze przestrzegaj wymiarow i wagi. Potem idz za ludzmi do samolotu i jeszcze raz bedziesz musiala pokazac bilet stewardesie. Tyle