Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ferbygrey

czy to prawda, że nie ma już becikowego?

Polecane posty

Gość ferbygrey

ktoś mi dziś powiedział, że weszła nowa ustawa i nie ma becikowego czy wiecie coś o tym?

Gość ferbygrey
nikt nic nie słyszał na ten temat???????????

Gość ygdd
serio ????? to chyba plotka

Gość lakdkfksjdfhk255
becikowe bedzie zniesione od stycznia

Gość ygdd
od 1go ??? zajebiscie...a ja na 22 mam termin ;/

Gość kto to powiedział i gdzie?
podaj źródło, bo jestem ciekawa.

Gość lakdkfksjdfhk255
nie wiem czy od 1 ale wiem ze od stycznia z tym ze jezeli od gin bedziesz miała zaswiadczenie ze jest pod pieka od 10tyg to dostaniesz nie dostana dziewczyny które w styczniu zajda itd

Gość synia87
Od 1 stycznia 2012 r. becikowe będzie przyznawane pod warunkiem przedstawienia zaświadczenia, że kobieta w czasie trwania ciąży przebywała pod opieką lekarza, w tym pierwsze badanie lekarskie miała przeprowadzone przed 10 tygodniem ciąży, a kolejne badania były zrobione w każdym z kolejnych trymestrów. W prawdzie zmiany wchodzą 1 stycznia 2012 roku, ale obejmą te kobiety, które zajdą w ciąży w kwietniu tego roku i później. Takie przepisy przyznawania becikowego były ustalone już wcześniej i obowiązywały od 1 listopada 2009 r. do 31 marca 2010 r. Jednak były problemy z uzyskaniem zaświadczeń od lekarzy i rząd zdecydował się na złagodzeni przepisów. Do końca roku z uzyskaniem świadczeń nie będzie problemu. Wystarczy jedynie zaświadczenie wystawione przez lekarza lub położną, że kobieta w trakcie ciąży odbyła 1 badanie. Zaświadczenie nie musi być w postaci formalnego druku, musi zawierać jednak dane i pieczątkę osoby je wystawiające. Jednak z początkiem przyszłego roku, zostaną przywrócone dawne przypisy. Zaświadczenie będzie musiało być zgodne z rozporządzeniem ministra zdrowia z 14 września 2010 r. w sprawie form opieki medycznej w ciąży uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz wzoru zaświadczenia potwierdzającego pozostawanie pod tą opieką (Dz.U. nr 183, poz. 1234).

Gość lakdkfksjdfhk255
miałam okazje rozmawiac z miła Pania w Zusie które mi powiedziała "o to jeszcze sie pani załapie na becikowe" stad wiem...

Gość no to chyba jednak zmienia
postać rzeczy, bo: BECIKOWE ZOSTAJE :)

Gość lakdkfksjdfhk255
synia mam zajmoe co juz teraz musiałay doniesc zaswiadczenia od gin ze od 10 tygodnia sa pod opieka

Gość lakdkfksjdfhk255
nie chce sie wymadrzac pisze tylko to co wiem ale przeciez zawsze mozna zapytac w urzedzie poinformuja

Gość synia87
poprostu musi byc zaswiadczenie ze pierwsza wizyta byla do 10 tyg. ciazy....tak to rozumiem i tak tez slyszalam :)

Gość kto to powiedział i gdzie?
tak tak- tak jak kiedyś było i na jakiś czas to znieśli, a teraz znowu przywracają.

Gość ferbygrey
dziękuję za odpowiedzi, nie mogłam nigdzie znaleźć tego tematu a pani, która przekazywała mi tę wiadomość była na 100% pewna, ze już nie ma becikowego dobrze że się myliła:-)

Gość izia87
jest normalnie nic nie wycofali