Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasandra00001

od 3 tyg ciąży zaparcia

Polecane posty

Gość Kasandra00001

Kobietki, pomóżcie, jeszcze nie byłam u lekarza, ale mam dwie kreseczki szczęścia :) Tylko że mam problem. Gdzieś od 3 tyg. ciąży już pojawiły się zaparcia. Co ja mam robić? Kefir, maślanka śliwki NIC nie dało. Mam w domu taki syrop Lactulosum 2,5 g/5 ml. Czy ja go mogę pić?? Czy Wy też tak od samego początku miałyście zaparcia??

Gość no miałam tak na
początku. Strasznie mnie to męczyło. Potem się lekko polepszyło a ostatnio już całkiem jest dobrze. Piłam tylko wodę ze śliwek suszonych. Dobre też jest siemię lniane zaparzone. ten syrop zalecał mi gin gdy mu o problemie mówiłam ale jakoś nie kupiłam go ostatecznie.

Gość laktulosum można
mi nawet w szpitalu to cały kieliszek dawali do picia jednorazowo

mnie też na początku męczyło, piłam maślanki, na czczo wodę przygotowaną z cytryną i nic nie pomagało. Idź do większego sklepu i w dziale dla dietetyków są takie czekolady (ok 5zł) jak zjesz trochę więcej kostek to Cię przeczyści. Mój brat się tego doczytał dopiero jak spędził pół dnia na ubikacji :)

Gość a dlaczego nie jecie OTRĘBÓW
??? dodajcie do płatków

ło ja tak mam cala ciaze lekarz kazal mi pic xenne herbatke zaparzyc i popijac delikatnie co jakis czas na wieczor po pare lyczkow tak 0,5 - 0,75 szklanki nie bedziesz miec pogoni do kibelka a poprostu sie zalatwisz sliwki jablka maslanka nic nie dawaly :o

tylko nie zrob z tego codziennego zabiegu ja pilam tak co 2-3 dni jak juz czulam sie do d... OO i kup sobie activie tez pomaga :)

Gość a czy którakolwiek z Was
je te OTRĘBY??? przecież to można dodać do wszystkiego: jogurtu, maślanki, mleka nawet do zupy jeżeli po jedzeniu otrąb nie przejdą Wam zaparcia, to będę w wielkim szoku;)

Gość Kasandra00001
powiem szczerze że ja otręby dodaję często do jogurtów. Nawet zanim zaszłam :) ale teraz daję podwójną i potrójną dawkę i NIC !

Gość a czy którakolwiek z Was
a przed ciażą miałaś problemy z wypróżnianiem?

Gość Kasandra00001
nie, nie miałam takich problemów

Gość meggie_23
a może czopki? niektóre są bezpieczne dla kobiet w ciąży, nawet lekarze je zalecają. Przynajmniej nie będziesz się męczyć.

Gość gość
Myśle ze przez 4 lata poradziła juz sobie autorka z zaparciami :-D

Gość gość
pewnie sobie poradziła :) ale przecież innym przyszłym mamom może się taka wiedza przydać. Ja w ciąży też miałam zaparcia i gin polecił mi czopki eva/qu. są bardzo skuteczne po 15 min działają.

Gość gość
Ja miałam i na początku i pod koniec, najbardziej dokuczały mi na poczatku bo tez mialam mdłości i zadne domowe sposoby nie wchodziły w gre, nic tez nie stosowałam bo poprostu sie bałam, ale ginekolog zalecił mi czopki evaqu, bezpieczne w ciazy bez nich chyba bym pekla w koncu ;-)

Gość gość
te czopki eva/qu są bez recepty?

Gość klemka323
tak są bez recepty :)

Gość gość
Moja Pani ginekolog wlasnie poleciła mi czopki evaqu a zakazała brania syropów.

Gość gość
te czopki są całkowicie naturalne, dlatego mogą je też stosować panie w ciąży. Oprócz nich polecam zawsze skuteczną szklankę przegotowanej wody z miodem na czczo :-)

Gość gość
czytałam że to normalne że pojawiaja się zaparcia w 1 trymestrze ciąży. Ja też miałam i brałam dicopeg junior na nie, bo jest to lek bezpieczny dla dziecka.

Gość Maciula
Ja aż tak wcześnie tych zaparć nie miałam, ale pamiętam, że zaczęły się jakoś koło 10 tygodnia i męczyły mnie do końca ciąży. Teraz jestem w drugiej ciąży i już tylko eva/qu stosuję jak coś takiego mi się dzieje. Szybko i bezpiecznie.

Gość gość
To jednak wolę ten dicopeg, bo żadnych czopków sobie wkładać nie zmierzam, nigdy w życiu, kiedy byłam dzieckiem albo czopki albo lewatywa, jak to dobrze że medycyna "poszła"do przodu :)

Gość gość
przyczyn zaparc moze być wiele, hormony, suplementacja żelazem, codzienne jedzenie mięsa a za mało warzyw i owoców, za mała ilość wody (poniżej 1,5-2l) itd. w ciazy mialam ze razy ten problem w 9 miesiącu i u mnie powodem była za mala ilosc wypijanej wody (byłam w podrózy i nie chcialam co chwile tarzymywac się na siku). podejrzewam zze jasz mało warzyw/owoców. żeby to okreslic czy tak jest zadaj sobie ppytanie czy kładąc na talerz obiad czy kolację, masz ich najwięcej. Warzyw powinno być na talerzu najwięcej, a mięsa najmniej.

Gość gość
to normalne jest chociaż głównie zaparcia są niby przypadłością 2 trymestru. Ja wtedy je zaczęłam mieć. Brałam dicopeg na nie i przeszło mi szybko ;)