Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miodeklipowy

Ciasto chyba Pszczolka

Polecane posty

Gość miodeklipowy

Sluchajcie,znacie to ciasto? Chcialabym zrobic sprawdzona wersje:ciasto i na wierzchu cos smazonego w miodzie,orzechy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to ciasto to
snikers!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zgadza się to ciasto to snikers! CIASTO: 50 dkg maki pszennej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki mleka 15 dkg cukru pudru 3 łyżki miodu 2 jajka 20 dkg masła lub margaryny Ciasto zagnieść,wyrobić dokładnie i podzielić na trzy części.Każdą część rozwałkować dość cienko i upiec w prostokątnej blaszce osobno,dwa placki pieczemy bez dodatków( ok 15 minut każdy w temperaturze 180 stopni.Na trzeci wykładamy masę orzechową i z nią pieczemy trzeci placek ok 20-25 minut. MASA ORZECHOWA NA 3 PLACEK: 25 dkg nieco grubiej posiekanych orzechów włoskich,10 dkg cukru pudru,12 dkg masła,2 łyżki miodu.Wszystkie składniki smażyć 2 minuty.Gorącą masę wyłożyć równo na trzeci placek. MASA I 0,5 litra mleka 200 gram masła 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 5 żółtek Z żółtek i kilku łyżek cukru zrobić kogel mogel,w 1,5 szklance mleka rozrobić obie maki,cukier waniliowy i dodać kogel mogel.Pozostałe mleko zagotować .Do gotującego się mleka wlać mleko z mąkami i koglem moglem. Energicznie mieszając , na wolnym ogniu ugotować masę budyniową.Ostudzić ją zupełnie.Resztę cukru ubić z masłem na puszystą masę,ciągle ubijając dodawać po 1 łyżce ostudzonego budyniu.Masę wyłożyć - 1/2 część na pierwszy placek i 1/2 część na drugi placek na wierzch wyłożyć 3 placek ten z upieczonymi na wierzchu orzechami.Na wierzch 3 placka polać "esy floresy " z rozpuszczonej gorzkiej czekolady. MASA II (do wyboru) szklanka miałko mielonych orzechów włoskich 0,5 litra śmietany 18% ukwaszonej 3/4 szklanki cukru pudru 1 mały cukier waniliowy 4 łyżki kaszy manny Śmietanę i cukry zagotować w rondelku,powoli dodawać po łyżce orzechów ciągle mieszając,by nie porobiły się grudki,gotować na małym ogniu,gdy masa zacznie gęstnieć dodać kaszę mannę .Gotować jeszcze przez moment. Masą smaruje się placki tak samo jak masą budyniową.Lub każdą z mas można zrobić z połowy składników i posmarować 1 placek masą budyniową a 1 masą orzechowo-śmietanową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kiedyś było popularne
Takie ciasto co miało na wierzchu wiórki kokosowe smażone na maśle i chyba z cukrem. Było przełożone biała masą i w całości było pyszne, miało taki specyficzny smak. Ma ktoś przepis?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miodeklipowy
Dzieki za odpowiedzi,ale to nie moze byc snickers.To ciasto pamietam z dziecinstwa a wtedy jeszcze nie znalismy w Polsce snickersow(OK, ja nie znalam).Pamietam,ze sie mowilo pszczolka i bylo robione recznym mikserkiem a potem sie smazylo miod z jakimis orzechami chyba.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miodeklipowy
Dzieki!To z przepisy.net to jest to ciasto! Tak pamietam wygladalo.Tylko co to znaczy jeden proszek do pieczenia,dwie lyzeczki czy wiecej?Moj proszek jest w sporym pojemniczku a nie mam wagi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość może to jest twoja pszczółka?
myślę,że ok2 łyżeczki tu wystarczą? Powodzenia w pieczeniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kiedyś było popularne - to Raffaello :) to było bardzo proste w wykonaniu :) biszkopt- masa budyniowa- biszkopt - masa- wiórki kokosowe przysmażane :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do edyciak
Rafaello to zupełnie inne ciasto, nie smazy się tam wiórków ani orzechów no i jest na biszkopcie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
12.08.2011] 12:20 [zgłoś do usunięcia] kiedyś było popularne Takie ciasto co miało na wierzchu wiórki kokosowe smażone na maśle i chyba z cukrem. Było przełożone biała masą i w całości było pyszne, miało taki specyficzny smak. Ma ktoś przepis? to była odpowiedź do tego postu, wiem, ze to zupełnie inne ciasto :) snickers jest bardzo pyszne, ale troche drogie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baccarin
ciasto o ktorym piszesz to po niemiecku bienestich czyli ukaszenie pszczoly, jest bardzo popularne. na wierzchu sa migdaly(platki) smazone na miodzie a ciasto przekladane jest masa budyniowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×