Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdecydowana i chętna.

Ja muszę schudnąć ... ale jak ?

Polecane posty

Dziewczyny muszę koniecznie schudnąć, mam 28lat, 162cm wzrostu i i waże 80 kilo :(. Nazbierałam tych kg przez ciąże i obżarstwo wieczorne, ale czas z tym skończyć. Muszę się wziąść za siebie, w tym tygodniu byłam już u fryzjera, na solarium, manicur zrobiony, czas na diete. No właśnie ale jaką, mż- może?. Dukan u mnie odpada bo mam chore nerki a słuszałam że mocno obciąża właśnie nerki. Ze zwiększeniem ruchu nie będzie kłopotu bo mam 16miesięczego smyka no i mogę z nim spacerówać, biegać za nim etc. Tylko jaką dietę wybrać, do jakich zasad się stosować ? Pomożecie ?

Gość *liliann
Na początek nie objadaj się wieczorami :) I ogranicz słodycze, jeśli je jesz, a waga od razu drgnie :) A potem najlepiej MŻ, czyli regularne, lekkie posiłki i włącz do tego ruch. Ode mnie tyle :) Powodzenia

dziękuje za radę, ze słodyczami to mam tak że raczej rzadko ale jednak, natomiast piję hektolitry kawy 3w1 ,chyba trza to odstawić.

to może kawa bez dodatków? i ćwiczenia, a skoro nie masz problemu ze słodkim to połowa sukcesu, mnie trzęsie jak widzę słodycze

Witaj radziłabym dietę rozłączną Oto założenia: 1. jemy 5 posiłków dziennie 2. w ciągu 2 pierwszycg tygodni zamykamy się 1 200 kcal następnie co tydzień zwiększamy limit o 100 i tak do 1500 i osiągnięcia wymażonej wagi 3. pijemy 1,5l (minimum) niegazowanej wody + zielona lub czerwona herbata 4. rezygnujemy z kawy kofeinowej na rzecz zbozowej lub bezkofeinowej 5. cukier zastepujemy fruktoza lub miodem(niewielkie ilości) 6. jemy z godnie z zasdami_ nie łączymy węglowodanów z białkami 1 GRUPA PRODUKTY WYSOKOBIAŁKOWE mięso białe i czerwone: drób, wieprzowina, wołowina i cielęcina, baranina, jagnięcina, dziczyzna mięso ryb, fauna morska: ryby, owoce morza nabiał: ser, mleko, jogurty, kefiry, śmietana, jaja rośliny wysokobiałkowe: soja i tofu 2 GRUPA PRODUKTY WSZECHSTRONNE warzywa: pomidor, kapusta, ogórek, marchew, pietruszka, cebula, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, brukselka, seler, por, szpinak, szparagi, bakłażan, sałata tłuszcze i oleje: masło, margaryna, oliwa z oliwek, inne oleje roślinne orzechy i ziarna: orzechy włoskie, laskowe, ziemne i inne; ziarna sezamu, słonecznika, dyni i inne 3 GRUPA WĘGLOWODANY produkty bogate w skrobię: ziemniaki, kukurydza, ryż, płatki śniadaniowe, fasola, groch, kasze produkty z mąki: chleb, makaron, drożdżówki, ciastka, ciasta, herbatniki, sosy niektóre słodkie owoce egzotyczne: banan, mango, daktyle, figi produkty słodzące i słodycze: cukier, miód, syropy, czekolada, cukierki, batoniki 4 GRUPA OWOCE truskawka, jagoda, malina, jabłko, gruszka, arbuz, melon, cytrusy, ananas, kiwi, śliwka, nektarynka, brzoskwinia, suszone owoce. Podstawowe zasady diety niełączenia: # Produkty z grup 1 i 2 możesz łączyć; # Produkty z grup 2 i 3 możesz łączyć; # Nie jedz razem produktów z 1 i 3 grupy; # Produkty z grupy 4 jedz oddzielnie, co najmniej godzinę po lub przed innymi posiłkami, ewentualnie łącząc je z chudym mlekiem, naturalnym jogurtem, kefirem bądź maślanką; # Na kolację najlepsza kombinacja to produkty z 2 i 3 grupy. Korzystając z powyżego podziału i zasad, skomponuj swoje dania. Ważne jest, byś jadła 4 posiłki dziennie, nie dopuszczając do sytuacji, w której wygłodzona rzucasz się na jedzenie. Trzeba jeść powoli, ponieważ organizm z opóźnieniem przekazuje sygnał do mózgu, że jest nasycony. Gdy jesteśmy głodni, instynkt każe nam sięgnąć po danie bądź produkt bogaty w węglowodany, bowiem zapewniają one szybki dopływ energii i zwykle smakują nam najlepiej (przez tysiące lat ewolucji nauczyliśmy się, że słodkie bądź neutralne w smaku węglowodany nigdy nie są trujące, ponadto są najlepszym źródłem zapasów energii, której może zabraknąć, gdy nadejdzie susza, zima, klęska nieurodzaju, a w konsekwencji głód). Jednak węglowodany oczyszczone zaspokajają głód stosunkowo krótkotrwale, ponieważ najszybciej są trawione: chleb i ziemniaki człowiek trawi w dwie godziny, po których znów jest głodny. Dlatego wielu dietetyków radzi, by węglowodany spożywać wieczorem, nie tylko dlatego, że są lekkostrawne, ale z uwagi na to, że ułatwiają zasypianie (wysoki poziom cukru we krwi otępia, czyni sennym). Z kolei na śniadanie i lunch rekomendowane są posiłki wysokobiałkowe, ponieważ są długo trawione (ok. 6 godzin), stopniowo dostarczając energii podczas dnia.

Gość *liliann
@ zdecydowana Z tej kawy 3w1 koniecznie zrezygnuj!!!! Toż to sam cukier. Też nie raz to piłam, dopóki nie zobaczyłam składu i kalorii. W 2w1 było aż 80 kcal, z czego to same węgle były. Już lepiej jakbyś zwykłą rozpuszczalną piła, z odrobiną mleka. @ Alice1 "Dlatego wielu dietetyków radzi, by węglowodany spożywać wieczorem, nie tylko dlatego, że są lekkostrawne, ale z uwagi na to, że ułatwiają zasypianie (wysoki poziom cukru we krwi otępia, czyni sennym). Z kolei na śniadanie i lunch rekomendowane są posiłki wysokobiałkowe, ponieważ są długo trawione (ok. 6 godzin), stopniowo dostarczając energii podczas dnia." ciekawy ten fragment :) Ale nie u każdego to działa. Ja jem dużo węgli na noc, niestety jestem "słodkolubna" i boczki i brzuch ładnie rosną.

Czasem czytam informacje że ktoś schudł 20 -30 kg bez specjalnych diet, ale chyba chodzi właśnie o tę umiejętność nie łączenia , ja się na tym nie znam muszę poczytać, mam tyle samozaparcia ze już wierze że mi się uda, musze tylko odbrac, odpowiedni kierunek. Tzn metodę odchudzania,

no właśnie jeśli o chodzi o tę kawę 3w1 to ja nie jestem pewna czy to przypadkiem ona nie jest współwinna mojemu tyciu.

Gość *liliann
@ Zdecydowana Ja schudłam właśnie ponad 20kg, przez rok, ale tylko dla tego, że nie przejadałam się, tak jak zawsze to było, nie jadłam na noc, no ćwiczyłam dość dużo, ale sama w domu, bez sprzętów. Więc da się, tylko trzeba chcieć :) I nie załamywać się chwilowymi zastojami, bo potem jak waga ruszy to będziesz chudła w oczach :)

Gość *liliann
Z kawy zrezygnuj całkowicie, bo to tak jakbyś co chwilę jadła łyżkę cukru.

no i tak zrobię, jeszcze rano wypiłam jedną, ale teraz już koniec, a mogłabyś mi napisać ja jadłaś na śniadanie bo z obiadem nie mam problemów ,kolacja to wiem że leciutka musi być, ale nie wiem jak powinno wyglądac odpowiednie śniadanie.

acha i jeszcze jakie ćwiczenia wykonywałaś ? Mówiśz o takich zwykłych jak brzuszki, wymachy, bieganie, skakanka, hula-hoop ?

Gość *liliann
Śniadania jadłam różne, ale ważna była regularność, żebym zjadła coś zanim zacznę być potwornie głodna, np. kanapki z ciemnym chlebem, wędlina, jakieś warzywo, twarożek, płatki owsiane górskie z jogurtem itp. Musiało być coś takiego, żebym w pracy to mogła zrobić, bo w domu nie mam czasu na śniadania. O obiadach i kolacji nie będę Ci pisała, skoro mówisz, że z tym dajesz sobie radę :) A ćwiczenia to akurat te co piszesz to nie, bo skakać na skakance nie umiem, hula hopem też nie umiem :) Biegać nie lubię :) Znajdywałam zestawy ćwiczeń w necie i robiłam je. No i stepper miałam, więc on bardzo na poślady i uda mi pomógł, bo mam pracę siedzącą, więc działa to na niekorzyść. http://www.cwiczenia.com.pl/ http://mamzdrowie.pl/trening/ http://wdziek.info/fitness.html Wystarczy regularność i dokładność a efekty są :)