Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Iza Bella

Zaburzenia Hormonalne- czy tylko antykoncepcja tu pomoże?

Polecane posty

Gość Iza Bella

Wiec tak, od 4 lat wypadają mi włosy... garściami, od 2 zaczelam miec nieporządane owłosienie w nieporządanych dla kobiet miejscach, miesiączki regularne, ale b. krótkie. W koncu zusilam lekarza pierwszego kontaktu by mi dal skierowanie do poradni ginekologiczno- endykrynologicznej. Coz badania zrobiłam... Ale lekarz odmowil mi przepisania lekow, ze względu na moje nadcisnienie. Ogolnie chamsko mnie potraktowal. Tekst: Co sie Pani martwi o swoją ewentualną bezpłodność jak Pani seksu nie uprawia! Zamurowalo mnie... Postanowilam skserowac wyniki i udać sie do innego lekarza. Przed tych chce jednak poradzic sie z Wami? Czy faktycznie na zaburzenia hormonalne nie ma zadnych innych leków poza antykoncepcyjnymi? Oto moje wyniki: Androstendion: 4,26 - przy normie 0,30- 3,30 DHEA-SO4: 385,30- przy normie 98,8-340 Przy Testosteronie jest napisanie: Testosteron: 1,36 nmol/l - przy normie 0,22-2,90 PRL: 445,60 - przy normie 102-496 17 Hydroksyprogesteron: 0,50 - przy normie faza folikularna 0,2- 1,3 faza lutealna 1,0-4,5 FSH oraz LH w normie mam 27 lat. Bede bardzo dzięczna za pomoc w interpretacji wynikow oraz podzielenie sie waszymi doswiadczeniami!

A jak wysokie masz ciśnienie? Ja przy 130/90-150/100 brałam tabletki antykoncepcyjne. Czy on Ci zdiagnozował jakąś konkretną chorobę?

Gość Iza Bella
Jesli chodzi o nadcisnienie to najczesciej 90 na 150 Lekarz nic mi nie mowil.... na prawde nic konkretnego! Chodzilam jak glupia 4 miesiace, robilam co chwila nowe badania, bo trzeba bylo w 3 dniu cyklu, USG tez w porządku. Nie zdiagnozował.... ale ja widze cos sieze mną dzieje... te wszystkie negatywne objawy... itd.... Nie mam zaufania do tego lekarza. Dopiero po skserowaniu wynikow zobaczylam, ze niektore hormony są zawyżone :(

Poszukaj innego lekarza. :) A to podwyższone ciśnienie konsultowałaś z lekarzem pierwszego kontaktu? Masz problemy z wagą? Robiłaś krzywą insulinową?

A skierowanie do ginekologa-endokrynologa możesz też dostać od zwykłego ginekologa. Jeśli będziesz zmieniała lekarza to potrzebujesz nowego skierowania.

Gość Iza Bella
Pójdę prywatnie tym razem....do lekarza z polecenia. Nie mam nadwagi. Mysle ze.... nadcisnienie jest powodem wieloletniego stresu. Utrata rodzicó, zbyt wczesna dorosłość itd...

Bez względu na to co jest przyczyną to warto byłoby coś na to zaradzić. :) A prywatny lekarz może i jest dobrym rozwiązaniem, tylko niestety w przypadku przewlekłych chorób kosztownym. :)

Gość Iza Bella
Cale szczescie- wiem ze trudno w to uwierzyc, ale to lekarz z powolania, wizyta kosztuje 50 zla(w Warszawie!), wiekszosc moich znajomych do niej chodzi.... kierje tez na tansze badania. Wizyta potrafi trwac godzine. Jak otrzymuje wyniki, wysyła interpretację ich drogą mailową.... Więc, nie martwie sie o koszta...bo wiem, ze taniej nie znajde...a jeszcze z takim podejsciem do pacjenta!