Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość turek turka w

"Wsiowy jezyk"

Polecane posty

Gość turek turka w

Dlaczego mowicie tak "po wsiowemu": na dzielnicy zamiast w dzielnicy na mieszkaniu zamiast w mieszkaniu na dziale zamist w dziale wyrwalem zeba zamiast wyrwalem zab upieke torta zamiast upieke tort Gdzie sa ludzie wyksztalceni,ktorzy dbaja o jezyk?

Gość ptasiek nastroszony
bo takie ekspresowe "magistry " dla znajomych megi , wykształciuchy po szkółkach prywatnych za łapówki co z wykopków do mkiasta uciekli i tera rżną yntelygentów

Gość mjdhguewyvcu
No niestety ptasiek ma racje.Uszy sie skrecaja od takiego jezyka.Zostaw buty na przedpokoju huehue.

Gość niekonieczny
Mieszkam na wsi tu się tak nie mówi buraku jeden. Co, rodzice wbili w głęboke kompleksy, że na wsi głupszy naród mieszka?

Gość albo skaleczylam sie
w palca, a nie w palec.No zesz wiocha kompletna.

Gość
ja nie moge ze stwierdzenia "czekam za kims" za kims to mozna w kolejce stac, czeka sie na kogos lub na cos

Gość tylko 10 wpisów
kurcze to gdzie wy mieszkacie, że tak mówią :D

Gość ptasiek nastroszony
się przyjęlo [ jak chłop na dotacje] : strasznie się cieszę , kurwa strasznie to się boję , a chyba bardzo się cieszę już dopuszczalne: ogromnie się cieszę , nawet chcąc być trendy te nasze "gwiazdy " ze skorupami na piętach też w swoich interviev nawijają i stękają wiesz,wiesz,wiesz, strasznie się cieszę wiesz

Gość To nie żaden
"Wsiowy język" tylko naleciałości z innych języków. np.czekać za kimś to, o ile się nie mylę rusycyzm. Wiele starszych osób tak mówi.

Gość kobieta nie musi się znać na
tęsknić można za czymś i za kimś np: tęsknie za ciepłym wrześniem roku 2009 i za nią i jej zapachem ❤️

Gość ptasiek nastroszony
należy rozróżniać błędy językowe od regionalizmów oraz gwary

Gość super ważne pytanie
Co tu czarować, zdecydowana większość osób nie używa nawet znaków przestankowych. Niechlujstwo jest teraz w modzie jak i głupawe teksty typu "mam wyjebane". :O

Gość Noeshfdkjvbd
Wziąść zamiast wziąć,nosz kurna!

Gość ptasiek nastroszony
piniendze

Gość Noeshfdkjvbd
Liczebnik typu 2001,2002,2003 itd wymawiają dwutysięczny pierwszy, dwutysięczny drugi, dwutysięczny trzeci itd. I te same gwiazdy od siedmiu boleści mądre spikerki tak mówią, zamiast w dwa tysiące pierwszym, dwa tysiące drugim itd.

Gość Noeshfdkjvbd
keczap zamiast keczup kiślu zamiast kiesielu...

Gość ja dużo zniosę
ale jak wchodzę do kogoś do mieszkania, a on mówi "rozpłaszcz się" - to mam atak śmiechu w tym momencie.

Gość p czepialska
Stara jestem i mowie keczap,ale mnie to nie drazni cha cha!To slowo poznalam jako dziecko za granica jak u nas jeszcze keczapu nie bylo.Z przecinkami tez mam problem,ale nie powiem ubierz buty zamiast wloz,zaloz buty ubierz kurtke i tak dalej.SZczytem jest "ubierz buta" dwa bledy w jednym, ciarki przechodza jak sie taki kwiatek slyszy.Mieszkam w Srodmiesciu a nie jak poniektorzy na Srodmiesciu.

Gość macie kilka kwiatków
keczuk ulzyj ją (podnies) druszlak(durszlak) potopnij(umyj) Darkiewi(Darkowi) idzta jedzta

psowi obrzydliwa jestem(brzydze sie)

Gość jak już tak wymieniamy
to może laski się w końcu nauczą raz na zawsze, że mówimy dostałam OKRESU a nie okres, bo to dopełniacz a nie biernik :o 🖐️

czasami mowi sie tak specjalnie zeby bylo smieszniej, ja np mowie ide z piesem na spacer mimo ze wiem ze sie tak nie mowi. ludzie nie przesadzajcie ;p

Gość p czepialska
plukam wyplukaj blomba jjedz,jjem No ale jedzta jest fajne,to juz raczej podchodzi pod gware chyba,co myslicie?

Gość p czepialska
Solterona,mozna sie latwo zorientowac,ze ktos cos mowi specjalnie bo jest smiesznie,ale umie mowic prawidlowo.

Gość milutki zenek
dobrze,ze nie mowia dostalam OKRESA buahahaha

a jak mówią" ciotka do mnie przyjechała"?

moja prababcia mowila czystą gwarą poznanską, potem jak sie przeprowadzila do innego wojewodztwa to sie troche podrasowala i starala sie mowic bez tej gwary ale czesto jakiegos kwiatka puscila to boki zrywac, zwlaszcza powiedzonka moje ulubione NIE MONDRUJ SIĘ JAK STO GUPICH WYŹRYJ INO BEZ ŁOKNO COŚ TY TAKA OBRZYDLIWA NAWRZYJ SIĘ (=ODEJDZ STĄD) BO PRZYWALE W KALAFE (W TWARZ) A PÓJDZIESZ MI STĄD! SCHWYTAJ TO! GŁUPIELOCZKA JEDNA NO i wiele innnych ale smiechz tego byl raczej pozytywny niz wysmiewanie sie , jak tkos mowi z nalecialosciami z gwary to dosyc ciekawie brzmi i zabawnie wiec nie narzekajcie. a przy obecnym poziomie edukacji niedlugo nie bedzie juz czegos takiego jak poprawna mowa, ludzie beda sie poslugiwac 5 slowami na krzyz bo przeciez ile mozna wyrazic juz chociazby jednym slowem o ku.rwa albo ja pie.r.dole. po co wiecej slow???

solterona Piekne :)Az sobie zapiszę

Ja nie lubię jak ktoś mówi "mnie się podoba", "chcem" , "motór" A reszta może być, byleby nie było błedów ortograficznych bo mam na to uczulenie.

Gość to ja znam lepsze
śmieszy mnie jak niektórzy mówią: brzucho a nie brzuch tato a mówi się tata cóś zamiast coś - to już całkiem obciach ale wiocha hahah