Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Snapp

Co za kraj - Intermarche jest zamkniety!

Polecane posty

Gość Snapp

O co tu chodzi - nie mozna zrobic zakupow, bo nawiedzeni katole wywalczyli dzis dzien wolny. Nie nawidze tych nierobow i leni

Gość InfoSystemLogical
Trzy zasadniczo się święta nachodzą-państwowe Święto Wojska Polskiego(W okresie międzywojennym Święto Żołnierza Polskiego) i dwa kościelne-Wniebowzięci NMP i Matki Boskiej Zielnej. Kto ma sklep może jako właściciel sam stanąć. Nie może tylko wzywać pracownika do pracy. Prawda jest taka że jakby dobrze w Polsce płacili to by było w Święta też otwarte. Koniec Kropka.

Gość gnadjtmgam
I słusznie należy dodać iż gdyby pracownikowi zaproponowano wyższą stawkę to by poszedł. Takie gadanie o tym jak to niby Święta kosztują gospodarkę to można w d. włożyć. Takie święta pokazują właśnie wyglądają u nas kwestie zatrudnienia. Ludzie wybierają w naturalny sposób opcję czasu wolnego a nie pracy. I nie ma się co dziwić.

Gość infomało logical
info system jesteś coś mało logical Wniebowzięcie Marii Panny to to samo co matki Boskiej Zielnej (to potoczna, ludowa nazwa) pa

Gość InfoSystemLogical
Jak jesteś taka mądra to napisz co mają zioła do wniebowzięcia.

Gość Infosystemlogical
Wniebowzięcie Najświętszej Marii Panny , łac. Assumptio Beatae Mariae Virginis in coelum przedmiot wiary dotyczącej wzięcia do nieba z ciałem i duszą Najświętszej Marii Panny po zakończeniu jej ziemskiego życia. Dogmat ten uznawany jest w Kościele katolickim i innych Kościołach w unii z Rzymem. Według teologii katolickiej Jezus Chrystus własną mocą wstąpił do nieba, Najświętsza Maryja Panna mocą Bożą została wzięta do nieba.

Gość Infosystemlogical
Wniebowzięcie Najświętszej Marii Panny jest również przedmiotem dogmatu Kościoła katolickiego, ogłoszonego w konstytucji apostolskiej Munificentissimus Deus (Najszczodrobliwszy Bóg) w 1950 roku przez papieża Piusa XII. Dogmat ten stwierdza, że po zakończeniu swojego ziemskiego życia Najświętsza Maryja Panna została z ciałem i duszą wzięta do wiecznej chwały. Kościoły wschodnie od V wieku obchodziły koimesis (gr. zaśnięcie) Najświętszej Marii Panny. Wniebowzięcie zajęło miejsce Zaśnięcia, kiedy w VII wieku przyjęte zostało to święto w Rzymie. Obchody W Kościele katolickim w Polsce uroczystość Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny (15 sierpnia) jest dniem wolnym od pracy. Święto nazywane jest także Świętem Matki Boskiej Zielnej (Polska), Matki Boskiej Znakomitej ( Kongo) bądź Matki Boskiej Korzennej (Czechy). W Kościele jest obchodzone, pod tą pierwszą nazwą, od V wieku. Wywodzi się ono z przeświadczenia, że Maryja nie umarła jak zwykły człowiek lecz została zabrana do Nieba. W Polsce i w krajach europejskich czci się Matkę Boską Wniebowziętą jako patronkę ziemi i jej bujnej roślinności. W niektórych rejonach Polski w czasie obrzędów religijnych związanych z tym świętem błogosławi się wiązanki kwiatów, kiedyś ten zwyczaj był bardzo popularny. Wierzono, że taki bukiet nabiera cudownych, leczniczych właściwości. Podczas powrotu z kościoła zostawiano go wśród upraw gdzie miał przynieść szczęście w zbiorach po czym, po kilku dniach, zabierano go do domu. Był przechowywany bardzo pieczołowicie, okadzano nim izbę, trzymano w miejscu które było widoczne i dawało pewność, że moc bukietu będzie działała. W całym kraju święto to jest obchodzone bardzo uroczyście, jednak największe obchody mają miejsce w Kalwarii Zebrzydowskiej, odbywają się tam inscenizacje Zaśnięcia Marii oraz jej Wniebowzięcia, a także na Jasnej Górze, dokąd zmierzają pielgrzymki z całej Polski właśnie na to święto. W innych częściach Polski często wiąże się ono ze świętem dożynek.

Gość infomało logical
chłopie jesteś ograniczony. Skoro ci napisalam, jak jest, tzn. że tak jest. Sprawdź w byle jakim źródle. Prostu lud nazywa to święto Matki Boskiej Zielnej, więc nie musisz silic się na wielkie wywody bo sobie coś skopiowałeś z netu. Baj

Gość infomało logical
ponadto w 26 linijce twojego długiego DRUGIEGO wpisu napisałeś to samo co ja. tepaku

Gość infomało logical
przepraszam za moje slownictwo. jestem wkurzona na maxa od dzis rana. Nie chciałam nikogo obrazić. Przepraszam, przepraszam, przepraszam.

Gość ghd
Kurwiszon sklepowy. Nie moze zyc bez zakupow. Na jeden dzien sklepy zamkneli i juz rozpacz

Gość Infosystemlogical
Formalnie masz rację. Co do istoty jednak to obrzędy jakie przy "Matce Boskiej Zielnej"się dokonuje w liturgii nie oddają istoty dogmatu o wniebowstąpieniu a ja mam prawo do osobistej opinii na ten temat. Na koniec napisze,że uwaga "mało logical"jest bez sensu albowiem logiką należy posłużyć się by dotrzeć do prawdziwej rynkowej przyczyny tego że tego dnia w Polsce sklepy są zamknięte. Bo nie są zamknięte dlatego iż autor jest kretynem i myśli że żyjemy w państwie wyznaniowym a to co dziś się dzieje wynika z jakiego odgornego zakazu pracy jak np w Szabas. Temu służy logika. A reszcie Info. Pa.

Gość infomało logical
Raz jeszcze przepraszam bardzo. Jestem wkurzona od samego rama bo u mniej też biedronka zamknięta.

Gość infomało logical
A pozatym bardzo dziwnie się dziś czuje. Nie wiem czy to jeszcze PMS czy już BSE.:O

Gość ktos tu jest chory
uzależniony od zakupów

Gość infomało logical
eee tam, wiesz do czego jest potrzebna logika? do tego, żeby - jak sie już wywaliło 1,5 roku temu ze swojego życia faceta, który po raz drugi cię zdradził - trzymac sie tego jak własnego fiuta, gdyby sie go miało, i nie słuchać ludzi, którzy próbują ci wmówic, że to z toba jest cos nie tak. sorry za uraczenie cie kawalkiem swojego przebrzmialego już zresztą pseudodramatu, którego pewnie nie miałes ochoty czytać, ale to w celu wytłumaczenia sie z poprzedniego zachowania.

Gość infomało logical
te dwa poprzednie wpisy o biedronce :-) to podszywy. Ja tu mam gorzej bo tylko Lewiatan

Gość Infosystemlogical
Ale ja się nie gniewam bo zasadniczo miałaś rację. Dla mnie istnieje powód by to jednak rozgraniczyc choć z uwagi na fakt iż jest to objęte jedną celebracją w czasie w przestrzeni to należy uznać to za to samo. Co do Twej sytuacji to napisze Ci iż nie jest to "pseudodramat". To jest konkretny problem jaki wpłynął na Twe życie. To problem braku pewności co do tego czy Twój Partner był w stosunku do Ciebie uczciwy i tego że są ludzie jacy na braku pewności takiej będą żerować mówiąc często nieprawdę lub koloryzując pewne fakty Tobie. Czy masz pewność że On Cię zdradzał. Czy wiesz to tylko od "Znajomych"?

Gość infomało logical
Infosystem, szkoda o tym gadać. Mam pewność, mam dowody, mam to też już za soba i nie chcę tego wywlekać, bo poświęciłam parenaście miesięcy zycia na to, żeby zapomnieć. Po prostu nerwy mi pusciły, bo za duzo wolnego czasu. Tez bym wolała troche powydawac peniedzy w jakiejs Galerii niż patrzeć przez okno na ludzi swięcących wianki. Więc zgadzam się z autorem topiku, że glupi kraj. fajny facet jesteś. Zamiast mnie zwyzywać jak 99% forum by zrobiło, piszesz, że formalnie miałam rację.

Gość Infosystemlogical
Faktycznie ja jestem dziś nie logical. Na poważnie. Tzn to Znajomi czy Przyjaciele mówią Ci o problemie po Twojej stronie a Ty uważasz że to problem Twego byłego faceta. A jak to naprawdę wygląda? On postąpił źle. Powinien wg mnie odejść a nie zdradzać. Najpierw pogadać a potem najwyżej odejść. A czy Ty byś chciała do niego wrócić? O to jest pytanie!

Gość Infosystemlogical
Dobra ok. Już znam odpowiedź. I napisze Ci że dobrze zrobiłaś. Półtora roku nie czas z jednej strony długi a z drugi jeszcze na tyle nie długi że można zrezygnować z walki o to by "naprawiać związek"jaki jest nie do naprawienia. Dobrze zrobiłaś wg mnie jednakowoż że odeszłaś. Faktyczna zdrada to jednak wg mnie sygnał by się dobrze zastanowić nad pewnym sprawami zwłaszcza póki związek nie jest że tak to ujme wbity w formalno prawne ramy.

Ja uważam, że ten przepis też jest nie do końca udany. Po pierwsze czemu ktoś w wolnym kraju ma narzucać przedsiębiorcy kiedy może swój własny sklep otwierać. Poza tym jeśli tak dbamy o prawa pracowników, to o wszystkich, dlaczego restauracje, stacje benzynowe itd. są otwarte? Pracownik powinien mieć możliwość wyboru, czy przyjdzie czy nie w święto pracować, oczywiście przyjście powinno się wiązać z jakimś profitem. Oczywiście nic mi się nie stanie jeśli jeden dzień sklepy będą zamknięte i rozumiem skąd pomysł na ten przepis się wziął aczkolwiek uważam, że jego wykonanie jest lekko idiotyczne.

Gość infomało logical
to był dłuuugi związek. ale duma mi nie pozwoliła po drugiej zdradzie z nim być więc 1,5 roku temu to zakończyłam. To był toksyczny facet. Wiem to na 300% i dlatego tak bardzo wkurza mnie fakt, że jeszcze bywa że i żałuję. ale byc bym już z nim nie mogla. za bardzo upokarzające by to bylo. więc nie ma juz sensu o tym pisać. dzieki za zrozumienie. Taki męski punkt widzenia bardzo pomaga.

Gość Flexxerr
Nie wiem jak jest u restauratorów ale z tego co się orientuje to w przypadku stacji paliw w takie dni stoją na obsłudze wewnątrz stacji pracownicy zaszeregowani wyżej i prawdopodobnie że wyższą stawkę. Nie będę jednak za to ręczył szczególnie bo wiem że ustawa normująca tę kwestię przewiduje pewne wyjątki w odpowiedni sposób też je definiuje. Np samo wyłączenie stacji paliwowych wiąże się z uznaniem ich funkcji na rynku za częściowo komercyjne a częściowo służbowe. Tzn nie chodzi tu o to że traktowane są one jako służby scricte ale ich obowiązki są tak traktowane. To dość złożony temat. Tak samo jest w przypadku służb sensu scricto jak Policja,SM,ratownictwo medyczne,Pomoc drogowa. Zdaje się że wpisane jest w przypadku stacji paliw to w wymogi wynikające z koncesji. Co do zaś klasycznych form zatrudnienia to sytuacja ma się tak że Pracodawca w taki dzień nie może żądać stawienia się pracowników np sklepu jeśli nie chcą to mogą więc z tego skorzystać. Zobligowany jest jednak do wypłaty wyższej stawki temu kto się zgodzi i jeśli tak się nie stanie to przysługuje mu odpowiednie roszczenie. Co do restauratorów to myślę że oni mają podobnie tylko że tak to ujme ze wg na specyfikę ich branży oni zbyt wielkiego wyboru po prostu nie mają. O ile jednak są to wyższe stawki to nie wiem. Wątpię by były o wiele wyższe.