Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małpka888

czy mój 9-miesięczny syn nie je za dużo????????

Polecane posty

Gość małpka888

syn ma 9,5 miesiąca i jest strasznym głodomorkiem...wydaje mi sie że względem jego wieku je za dużo, choć zaraz przedstawię co zje to może ktoś oceni. rano ok 6.30-7.30 (zależy jak wstanie)-150ml mleka ok 10,00 śniadanie - 2 kromeczki chlebka bez skórki z twarożkiem,z dżemem czy jakaś pasta/jajecznica na parze/bułka w mleku do tego herbatka albo kawa zbożowa ok 13.00 obiad- to co my np.(zupa pomidorowa z kluskami + skrzydełko),(1 średni ziemniak na msełku, 3 łyżeczki buraczków2-3 pulpety)(średni kawałek ryby , ryż, groszek z marchewką) etc...porcje zupy ok 250ml + mięso ok 15.00- przekąska jakieś owoce./kisiel owocowy/budyń z owocami. 17-18- kaszka owocowa/wielozbowa bądź jogurt duży. ok 20.00 - kromka chleba 21.00- mleko 180 -210ml w nocy czasem zjada troszkę mleka do 90ml w ciągu dnia jeszcze soki,herbty, woda, chrupki,wafle kiedy starszy syn coś je albo kiedy ja zgłodnieje czy mąż a maluch co jadł musimy ukrywać się z jedzeniem bo jak tylko zobaczy to też woła..jest bardzo żywym dzieckiem,raczkuje,chodzi przy meblach waży 9,800kg i ma 76-78cm więc w normie..tylko martwi mnie to czy za duzo mały teraz nie je..a zjada tyle co ja..je często i jak co 2-3godz sporo..

Gość małpka888
nikt nic nie doradzi...???????

Gość o cholercia nawet ja tyle
nie jem :o a co dopiero 9 miesięczne dziecko :o Moim zdaniem zdecydowanie za dużo ale pytanie zasadnicze czy ma nadwagę? podejrzewam że tak...

Jedne dzieci jedzą więcej inne mniej. A ile waży? Czy doktor ma jakieś ale do jego siatki centylowej?? A z drugiej strony nie dasz dziecku jeść kiedy zawoła??

Gość no duuzoo
stanowczo ZA DUZO, mozliwe wagowo byc nie widac ale dziecko sobie NIEpotrzebnie rozciaga żołądek i bardzo jest duze ryzykowe ze organizm bedzie powodowal w przyszlosci ciagly apetyt i zaraz po pislku głód przez to doporowadzi do otylosci :o

Gość drgert
twoj synek juz fajnie wiele je. moj ma 9m-cy a nigdy jeszcze podalam buraczkow, pulpetow, ryby itd. dodam ze nie ma jeszcze ani jednego zabka. troszke duzo je ale czy wazy za duzo? jezeli waga ok to najwyrazniej tyle potrzebuje i przez ruch spali:)

Gość nynynyn
Moja corka ma 10 miesiecy a nie je nawet polowy z tego co Twoj syn je :P Rano kolo 7 mleko 200 ml. potem jakis jogurcik danonek/monte + ciastka lub owoc 13/14 obiadek - albo zupka zmiksowana, albo normalne kurczak, ziemniak, marchewka jakas.. kluski z sosem ale wszystko malutko, kilka lyzeczek i koniec.. 16 owoc, ciastka, chrupki 20 kasza manna na mleku. w nocy ewentualnie butla 100 ml mleka.

Gość NoeNoe
witaj, nie przejmuj się, to normalne. jak dziecko je normalne jedzenie to mu smakuje i je. Mój tez dużo zjada a waży 8 kg przy 74 cm, właściwie Twojemu dorównuje w jedzeniu. dzieciaczki na słoiczkach nie jedzą tak dużo, ale sama spróbuj słoiczka - mdły i bleee. A tak to nie nie co się martwic, je i dobrze ;). Pozdrawiam ciepło.

Gość drgert
czyli nadwagi nie ma. porozmawiaj z pediatra

Gość nie dawaj tyle jesc
ojjj ograniczaj, bo jak ktos slusznie napisal, bedzie sobie tak rozciagac zoladek organizm bedzie przywyczajony do ilosci i kalorycznosci ponad jego norme noi wiesz..... dziecku zafundujesz otylosci abynamniej dozyuwotnia nadwage :(

Gość nie dawaj tyle jesc
Nie to nie ejst norma jak ktos ci napisał, to jest ponad norme jego menu dziennie , ale rób jak uwazasz, wkincu jakbys nie miala dylematu to chyba bys tutaj nie pisala

Gość małpka888
mój też nie ma ząbków, warzywa takie jak buraczki daję już od dlugiego czasu, ryby od 2 miesięcy a pulpety to drobiowe... waży 9,700- 9,800 już prubuje zmniejszać posiłki a jak płaczę bomało to wtedy próbuje wydłużyć mu czas o godz do następnego posiłku i zrobić takby jeden posiłek opuścić..ale czasem ciężko to wykonać bo płacze i tak dlugo aż dostanie coś do jedzenie nawet na dworze i na rekach płacze za jedzeniemm...poradzcie mi co zrobić by mu zmiejszyć ale tak by obyło sie bez płaczu bo boje się ze wtedy może być skutek że przestanie jeść.

Gość drgert
kaszki maja sporo kalorii to moze oszukaj ten posilek czyms innym? np. daj owoce. jezeli tak placze z ajedzeniem to chyba sie przyzwyczail do takiej ilosci i opuszczanie posilku skonczy sie wrzaskiem. moze dawaj mu lekkie obiadki np. same zupki a miesko 1-2 w tyg. dziecko nie musi dziennie jesc miesa

Gość prosiak z niego bedzie
Przeeciez te dziecko w wieku 3 lat bedzie upasione jak prosie :o ale podziekuje ci za tuczenie i ze koledzy przezywają go grubas , maciora, baleronna podworku, nawet nie wiesz jaką krzywde mu robisz a dzieci sa wredne, ty przekarmiasz i tuczysz jak wieprza wlasne dziecko :0

Gość małpka888
najgorsze jest fakt że musimy ukrywać przed nim jedzenie i nie jeśc kiedy on widzi..pomyślałam ze moze zrobię tak że zmniejszę posiłek i oszukam resztę soczkiem. kiedy w ciągu dnia je duzo staram się mu dawac do przekąski jakiś przetarty owoc, domowe koktajle bez cukru czy kisiel..

Gość małpka888
zmięsemjest tak że nie jada codziennie,w dni kiedy ma posiłki z jajkiem wtedy nie ma miesa. a czemu tak od razu prosiak, i obrażanie dziecka. jeszcze sobie myslę że kiedy zacznie chodzić, i lepiej poznawać świat wtedy sam odmówi jedzenia bo bedzie zajęty czymś cieawszym. starszy syn mając niecały rok też mi dużo jadł, potrafił jesć obiadu więcej niż ja...do 10 miesiąca mi mocno tył a później bach i stanął w miejscu i takd 2 lat przytył tylko do 11kg tera ma 4 lata i 15kg waży.. mam nadzieje że totaki okres przejściowy u dzieckai mu minie..poczekam jeszcze tak do 10 miesiąca i zacznę coś działać aby ukrócić posiłki...

Gość fffffggghh
malpka bo dzieci sa wredne i smiem stwierdzic ze to co napisal ktos poyzej ma racje, dzieic sa okrutne i to ich sie bedziesz pytac czemu sa tak bezlitosne, dorosly nie wyzwie dziecko a rowiesnicy owszem

Gość mamausia dwojeczki niebawem
NIe przejmuj sie. Moja cortka tez w tym wieku bardzo duzo jadla. I tez sie rpzejmowalam. PO roczku jej przeszlo. teraz ma dwa lata, moze nie jest niejadkiem, ale wybrzydza. JAk byla w wieku twojego syna to potrafila zjesc z nami normalny obiad tzn mieso/ ryba plus ziemniaki plus warzywa. Do tego obowiazkowwo jakis deser: jogurt lub owoce i wolala o jeszcze. Jak miala 9 miesiecy to wazyla 9.4 kg przy 73 cm. Potem zaczela chodzic i apetyut stopniowo jej sie zmniejszal. Teraz ma 22 mce i wazy 11.3 przy 86 cm.Moze nie jess od godziny 12 do 19 na przyklad. Staraj sie podawac zdrowe posilki o stalych porach. Duzo warzyw i owocow, jak jogurty to naturalne, bez dosladzania. Mozesz wyeliminowac przegryzki i kaszki. Zamist kaszki podaj mleko modyfikowane. To jest wiek, kiedy dziecko magazynuje rezerwy , zeby potem je spalac raczkujac i chodzac. Nie jest poza siatka centylowa, waga jest odpowiednia do wzrostu wie csie nie przejmuj.

Gość troche za wiele tego ma
hmm to naprawde az nad.. zapotrzebowanie dziecka (prawidlowe) na jedzenie nie powinno tyle wynosc, i faltycznie mozesz miec kiedyś "posturne "dziecko" choć moja idzie do 1 kl.podst. i wazy 17 kg :(, ale naszcescie nie choruje wogole, nawet kataru nie ma w zime :) Za duzo źle i za malo źle,trzeba wbic sie w tej umiar

Gość małpka888
teraz ma 9,5 miesiąca waga 9,800kg jak miał 6 miesięcy to było 8,400kg a co do osób które tu obrażają dzieci i mnie ze doprowadzę że dzicko będzie utuczone zapewne sami dzici nie posiadają i na pewno o życiu nie mają pojęcia.

Gość xdcfvgbhnjmkfgvhbj
moja córa też była takim żarłokiem co by ciągle jadła. Teraz jest szczuplutka i zmniejszyla apetyt oczywiście. Ma 5 lat. Spoko wyrośni z tego :)