Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Shaianna

Lęk przed biegunką

Polecane posty

Witam wszystkich :) Mam 22 lata i przykry problem.Piszę tutaj bo liczę na to,że ktoś z Was przeżywa (lub przeżywał i sobie z tym poradzil) coś podobnego. Od ok. 3 lat cierpię na przewlekłe biegunki. Zaczęło się niewinnie,przecież każdemu z nas kiedyś przytrafiła się biegunka. Ale gdy zaczęło się to nagminnie powtarzać do tego stopnia,że nie mogłam jechać na uczelnię ani wyjść z domu zaczęłam się niepokoić. Poszłam do lekarza,ten skierował mnie do gastrologa. Trafiłam do szpitala,przeszłam serię badań w tym kolonoskopię. Brałam mnóstwo leków i antybiotyków. Niestety nie było żadnej poprawy. Badania niczego konkretnego nie wykazały ,lekarz rozkładał ręce. Na biegunkach mój problem się nie kończy. Przez to ile razy dopadł mnie ten problem w miejscu publicznym boję się wychodzić z domu.. A konkretnie w miejsca gdzie nie ma dostępu do toalety.Zawsze przed wyjściem muszę dokładnie wiedzieć gdzie będę i czy będzie tam toaleta.Ale w wielu przypadkach wolę zostać w domu,tutaj czuję się bezpiecznie. Dodam,że nie rozstaję się ze środkami typu stoperan,imodium,loperamid. Przed każdym wyjściem zażywam te leki. Mam wrażenie ,że przestały na mnie działać. Jest mi bardzo ciężko,ten problem rujnuje moje życie. Boję się,że wpadnę w depresję. Chciałabym móc wyjść nie czując strachu. Czy ktoś z Was miał podobną sytuację i wie jak z tym walczyć?? Jeśli tak to proszę o radę,bo nie wiem jak sobie z tym sama poradzę :(

Gość sddssdfdfdfdfdf
mozesz miec jakas chorobe jelit, dziwne ze nic nie wykryli

Z biopsji wyszło,że to niby przewlekłe zapalenie błony śluzowej jelit. Ale niewiadomo co jest tego przyczyną bo tych może być mnóstwo..

Gość stres stres i twoje schizy
są temu winne wiem co mowie :) wiadomo kazdemu to sie raz kiedys przydarzy nawet ''zdrowemu'' ale ty sie sama nakręcasz, wiem bo mam podobnie :) pij gastrosan (ponoc troche przeczyszcza ale dziala wlasnie na zapalenie blony sluzowej zoladka) mozesz pic jak wiesz ze bedziesz siedziec w domu to raz a dwa i najwazniejsze i najtrudniejsze pozytywne myslenie... jak Cie wezmie panika to pomysl sobie ze na miescie jest pelno toalet i dasz rade :)

Dziękuję za słowa otuchy ;) Ale to prawda,że się nakręcam,nie mogę przestać o tym myśleć ;/

mam to samo ale bardziej na punkcie gazów ale nie dam sie jakies spaczone jelita nie beda marnowaly mi zycia !!

Takie nastawienie mi się podoba :P Ale mimo wszystko chyba wybiorę się do psychologa,za długo się z tym męcze żebym moga sama sobie poradzić. Obawiam się,że to może być jakaś nerwica ;/

Gość cbadef
może masz nietolerancję pokarmową np. na mleko i przetwory mleczne oraz na gluten (mąka pszenna: pieczywo, makaron, pizza, pierogi itp.) Polecam 2-4 tygodniową dietę oczyszczającą warzywno-owocową wg dr Ewy Dąbrowskiej http://www.ewadabrowska.pl/ oraz przeczytaj artykuł o GLUTENIE http://pracownia4.wordpress.com/2010/01/22/gluten-to-czego-nie-wiesz-moze-cie-zabic/ Zdrowia życzę

oj do psychologa tez bym chetnie poszla ale chyba na fundusz nie da rady? a poki co nie zarabiam by chodzic prywatnie... no i znalesc dobrego psychologa to tez sztuka;/

stres stres i twoje schizy -> myślę,że mona na fundusz z tym,że terminy są odległe i własnie problemem jest znalezienie dobrgo specjalisty,który postara się pomoć a nie zrobi z nas idiotów/idiotek

Gość upupupupu
upupuuppu

Gość cbr
Shaianna - mam podobnie udało ci się wyjaśnić przyczynę?

Gość janksa28___
mam to samo ale gazy i okropne przelewanie w jelitach. myslalam ze to sprawka jelit, jelito drazliwe, probowalam diet, rozne leki na wzdecia i gazy. a to wszystko siedzialo w mojej... glowie. uswiadomilam sobie ze bedac w domu gdzie jestem sama, lub w innych miejscach w ktorych czuje sie bezpiecznie (tj. miejsca w ktorych jest glosno, w ktorych moge sie poruszac, wyjsc kiedy chce) wszystkie objawy znikaja. probowalam dojsc do sedna problemu, kiedy sie wszystko zaczelo. a zaczelo sie gdy przy mnostwie osob gdy byla cisza mi zaczelo sie cos przelewac w jelitach. bylo mi bardzo glupio, bo to nie bylo burkniecie w brzuchu z glodu, ale dziwne miauczace dzwieki, jakbym wstrzymywala bąka i mi krazyl po jelitach. od tamtej pory schizuje na tym punkcie, nie chodzilam na egzaminy i zawalalam szkole, na studiach opuszczalam wyklady, nie chodzilam do kina, do teatru, nie jezdzilam na wakacje, wycieczki, chyba ze mialam swoj wlasny pokoj. czytalam duzo w internecie, mam zamiar wybrac sie do psychiatry, zapomnialam nazwy leku ale czesto go przepisuja zeby zlagodzic objawy tego strachu, paniki. czekam na nadejscie tych lepszych dni, bo ten problem zabral mi juz za duzo lat.

Gość nie czekaj
tylko wal do lekarza

Gość I tak
I tak to jest ,tak to juz jest wszyscy jestesmy Firmą CaliVita

niech każdy bierze to, co mu pomaga, ja na problemy z jelitami biorę probiotyk lactoral, który przywraca prawidłową mikroflorę jelit, na gazy czy wzdęcie pomaga mi espumisan, jeśli nie chcę go brać w ciągu dnia, to biorę przed snem i rano jest lepiej

Gość I tak
Tak ,ale chemia to oszust,pomga jakis czas pozniej dolegliwosci sa jeszcze wieksze i bardziej rozległe,siada zołądek nerki wątroba,najlepsze jest tu kwasne mleko,ogórki kiszone ,jak i kiszona kapusta,natiralne probiotyki

Może wybierz się do jakiegoś specjalisty, który Ci pomoże. Może ty za barzdzo się stresujesz, lub jesz jedzenie nie odpowiednie, lub jesteś uczulona na jakieś pokarmy.

Gość gość
Jeśli probiotyki to tylko Vita Biosa! Naprawdę gorąco polecam. Wielu moich znajomych ja stosuje i jeszcze nie słyszałem żeby ktoś się zawiódł.

Gość Kasta02
Jeśli probiotyki to tylko Vita Biosa! Naprawdę gorąco polecam. Wielu moich znajomych ja stosuje i jeszcze nie słyszałem żeby ktoś się zawiódł.

Gość gość
Wiem, bolesny temat, mieliśmy z tym do czynienia. Rada ode mnie jedynie taka, że jeśli faktycznie macie problem z biegunką i bierzecie smectę, to nie kończcie kiedy problem ustąpi - wybierzcie smectę zgodnie z ulotką, do końca. Po prostu jeśli zatrzymacie leczenie, to wirus może pozostać w was...

Gość kamita
Oj... ale przecież to całkowicie normalne, też tak miałam. Po prostu zdarzyło mi się pojechać w drogę bez leków i mnie dopadło. Oczywiście w miejscu gdzie długo nie było żadnej stacji, wc - masakra. ale od tamtej pory zawsze mam ze sobą smectę go. to w sumie działa jak normalna smecta, z tą różnicą, że tutaj masz gotową zawiesinę w saszetce. czyli niczego nie robisz, nie mieszasz, nie kombinujesz tylko bierzesz lek.

Gość gość
To trzeba zapobiegać w takim razie, na przykład stosować probiotyki - http://www.proviterol.pl/ które przeciwdzialają wyjałowieniu jelit i szansa na biegunkę bardzo spada

Gość gość
Był taki czas, że nie mogłam wyjść z domu bez strachu, że mnie biegunka złapie. Ale od dłuzszego czasu mam już sytuację pod kontrolą, bo biorę regularnie kapsułki debutir z maślanem sodu, dzięki którym biegunki już mi nie dokuczają